Dag 217 van mijn 365 dagenproject van Natuurkieker Natuur en Welzijn

Dag 217 van mijn 365 dagenproject van Natuurkieker Natuur en Welzijn.


Heb je ze ook wel eens getroffen, bramen die maar niet rijp willen worden? Als je ze probeert te eten blijken ze ook gewoon akelig zuur te smaken.
De oorzaak van die onrijpe bramen is een heel klein beestje met de naam bramengalmijt.
Deze galmijten leggen hun eitjes in de bramenbloesem, vervolgens ontwikkelen de mijten zich in de bramen en geven een stof af waardoor de braam niet verder kan rijpen.
Door die stof blijft de braam rode bolletjes houden, hoelang je de braam ook laat zitten. Het is een perfecte strategie van de bramengalmijt, die zo onbedreigd en veilig binnen de braam kan ontwikkelen.
De vogels weten ook dat ze deze bramen niet moeten eten en laten deze exemplaren ook ongemoeid.
Om de galmijten wat in toom te houden is het goed om deze bramen inclusief de afgedragen takken al voor de winter goed te snoeien en niet in je compostbak maar in de container af te voeren.



Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland