Dag 234 van mijn 365 dagenproject van Natuurkieker Natuur en Welzijn

Dag 234 van mijn 365 dagenproject van Natuurkieker Natuur en Welzijn.


Meestal ontdek ik mijn natuurbelevenissen zelf, maar ik wordt ook regelmatig even getipt. Zo kreeg ik vanmorgen een telefoontje, "ik heb een dode fitis, kun jij daar nog iets mee?" En warempel vanmiddag een berichtje van iemand anders "we hebben wespen die gaten in de grond maken, heb jij daar nog belangstelling voor?".
Bij beiden ben ik even wezen kijken en ik heb gekozen voor de wespen als onderwerp van vandaag, maar heel andere wespen dan die op de insectenvoederplek komen. Het bleken bijenwolven te zijn, een soort graafwesp. De vrouwtjes graven een diepe gang met verschillende zijgangen. Ze hebben zich gespecialiseerd in het vangen van bijen. Die bijen vangen ze in de vlucht, waarbij ze tegelijkertijd de bij steken en gif inspuiten waardoor de bij verlamd raakt. Die gevangen bijen worden zoals op de foto te zien is naar de nestgang gebracht. In iedere zijgang komen zo een aantal bijen te liggen en wordt op een van de bijen een eitje gelegd, de daaruit komende larven eten dan van de bijen die tot dan nog steeds leven. Bijzonder is ook dat het aantal bijen in een zijgang bepaald of de larve een mannetje of vrouwtje wordt. Zijn het een of twee bijen dan wordt het een mannetje, liggen er meer bijen in een zijgang, dan wordt het een vrouwtje, die overigens ook veel groter wordt dan een mannetje.
Ik zag vanmiddag ook een paar dode blinde bijen (vliegen) bij de nestgangen liggen en nieuwsgierig als ik ben heb ik er eens even eentje bij een ingang gelegd en die werd dus vol enthousiasme binnengehaald door de bewoonster. Ik weet niet of de fout later nog ontdekt gaat worden of dat ook de blinde bij als voedsel kan gaan dienen.
 



Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland