Dag 187 van mijn 365 dagenproject van Natuurkieker Natuur en Welzijn

Dag 187 van mijn 365 dagenproject van Natuurkieker Natuur en Welzijn.


Vandaag werd bekend dat er dit voorjaar zeker zes verschillende wolven in Nederland zijn geweest. Reden voor mij om in mijn oude dierenboek van A.E.Brehm eens even op zoek te gaan naar de #wolf. We moeten ver terug in de tijd voor wolven in Nederland. In het boek wordt Van Bemmelen geciteerd: " De wolf was vroeger in ons land in de meeste streken zeer gemeen, werd in de 16e eeuw op groote drijfjachten bij honderden gedood. Zelfs in het laatst der vorige eeuw hielden zich in minder bewoonde, boschrijke streken zooals te Oosterwijk en Heeswijk in Noord-Brabant, nog steeds wolven op. "
S.P. Huizinga zegt over de wolf rond 1900: Ook nu nog is de wolf wijd verbreid. Hij woont nog bijna in heel Europa, echter in ons land, evenals in Middel- en Noord-Duitsland en in Groot-Britannie is hij geheel uitgeroeid.
Er wordt uitgebreid op in gegaan hoe men jacht maakt op de wolf en dat er premies werden betaald door de overheden. Volgens Huizinga was het enige nuttige aan de wolf "zijne pels als die in den winter wordt buitgemaakt."
En nu komt de wolf dus uit eigen beweging weer richting ons land en wel uit streken (Noord Duitsland) waar hij ook verdwenen is geweest.
We zullen zien hoe er nu met de wolf omgegaan zal worden en of hij een plek zal kunnen en mogen bemachtigen in ons Land.
Ik besluit met nog een citaat van S.P.Huizinga: " Hoewel de wolf langzamerhand meer en meer teruggedrongen wordt, is toch de laatste dag van zijn aanwezigheid in de beschaafde Europeesche landen naar alle waarschijnlijkheid nog niet aanstaande."
En daar had hij gelijk in...



Reacties

  1. Hoi Coby,
    Deze keer mijn reactie op 182 t/m 187.
    Het is wachten tot we zelf een keer een wolf in het wild zullen zien. Jij hebt wat dat betreft meer kans dan ik.
    's Morgens vroeg de natuur intrekken doe ik ook graag. Jij verwoordt helemaal het gevoel wat ik dan ook heb. Als je dan ook nog mooie waarnemingen doet is het helemaal top.
    Kruisbessen, bijna jeugdsentiment. We hebben ze jarenlang in de tuin gehad, maar die tijd is voorbij. Lekker vind ik ze nog steeds, maar ik zie ze nog maar zelden.
    St. Jansvlinders zijn er inderdaad veel. Ik heb ze gisteren op een vergelijkbare manier gezien als jij. Het is dan prettig als ze rustig blijven zitten.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland