Natuurgebiedje dicht bij huis(2)

In de vorige blog ging over een klein heidegebiedje, deze blog gaat over het agrarisch landschap dat er aan grenst. Ook hier is het hele jaar door wel wat te zien, maar je moet er wel oog voor hebben natuurlijk.
Voor vogels is dit gevarieerde gebied van heide, agrarisch gebied, een bosje en grenzend aan een kanaal, blijkbaar een goede mix, want ik heb er dit jaar al een aantal fraaie soorten mogen bewonderen.In het voorjaar heb ik er een groepje van minstens 10 Tapuiten gezien, vermoedelijk doortrekkers, want broedende Tapuiten zijn er helaas niet of nauwelijks meer in Drenthe. Dat is jammer want het zijn prachtige vogels zoals je op de bovenste foto kan zien. Daaronder een Paapje, waarvan er in het voorjaar ook een paar te zien waren, ook al zo'n mooi vogeltje en deze soort is behoorlijk schaars en ik was ook beest blij met deze waarneming.Er lopen ook altijd een aantal van deze roodbonte koeien in de wei en als het avondlicht er op valt levert dat regelmatig mooie plaatjes op. Ik vind het ook een mooie soort, ze hebben van die gemoedelijke koppen, vaak blijf ik er wel even staan kijken.
Er zijn ook wel Buizerds te zien, soms een enkele, naar de laatste keer zelfs drie stuks, waaronder dit jonge exemplaar. Hier deed hij een mislukte poging om een muisje te verschalken.
Dat er zoveel Buizerds daar vertoeven geeft ook wel aan dat het een goed natuurgebiedje is, met dus ook voor roofvogels een aantrekkelijk voedselaanbod.De foto's hier boven laten het plantje met de naam Hengel zien. Als je het vanuit de verte ziet, lijkt het qua kleur en vorm wel wat op Vlasbek, maar dat is het niet dus. Hengel is een wat merkwaardig plantje dat een halfparasiet is. Hij haalt verkrijgt zijn voedsel en water via wortels van een andere plant. Je ziet hem onder andere onder Eiken en Berken, deze staan ook onder Eiken. Het is een plantje dat sterk in aantal is afgenomen. Hengel bloeit van mei tot september. In Drenthe is het plaatselijk nog vrij algemeen, maar op veel plaatsen in Nederland komt het niet voor of slechts schaars voor. Leuk dat het in " mijn" natuurgebiedje dus ook groeit.
Vorige week had ik er een ontmoeting met een grote familie Patrijs. Toen ik aan kwam rijden zag ik deze Patrijzen de weg oversteken. Toen ik daarna ter hoogte van de plek was waar ik ze zag verdwijnen, kwam er nog een keer een nieuwsgierig kopje omhoog en daarna niets meer. Ja dan wordt ik ook nieuwsgierig en ging er voorzichtig naar toe en opeens vlogen er vlak voor mij 12 Patrijzen op en landen vlak bij in een maisveld. Ze waren dus vlak bij mij blijven zitten en misschien had ik geduldig moeten blijven zitten in de auto, maar ja...  Leuk is in ieder geval te weten dat ze daar zitten en vaak blijven ze wat in de buurt, dus ik hoop ze daar nog eens weer te zien.En ook in de herfst is het er goed toeven, want de berm zit er altijd vol met paddenstoelen, vooral de Vliegenzwam heeft het er goed naar de zin en blijft natuurlijk een heerlijk fotografie-onderwerp.
En zo zie je dat ook een ogenschijn "gewoon" agrarisch gebiedje allerlei verrassingen in petto kan hebben.

Reacties

 1. Hallo Coby,

  Mooie gevarieerde fotoserie!
  Toch wel lekker om dat dicht bij huis te hebben.
  En die patrijzen en de buizerds steken er mooi uit!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje Coby,

  ik heb weer zitten geneiten hier van al die mooie foto's. Lijkt me ook inderdaad een prachtig natuurgebiedje daar bij jou. Ik ben best beetje jaloers op je foto's van de Buizerds. Heb ik gisteren ook weer geprobeerd, maar dat werd weer niks. Veel te hgoog in de lucht en als ik ze wel in de telelens had, dan bleken de foto's achteraf knap waardeloos grrrr........

  Maar hier gelukkig wel gelukt. Ik ga ook de log hieronder even bijlezen, want die heb ik ook nog niet gezien.

  Groetjes, Helma

  OT even een vraagje: Ik heb ook een blog bij blogger opgestart (eventjes terug alweer), maar ik ehb geen flauw idee hoe jij verschillende foto's kan plaatsen. Die bij mij zijn allemaal even groot?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie weer. Die Tapuit en dat Paapje zijn adembenemend mooi! Schitterende foto's en ja, ook die paddenstoelen en de buizerd en...
  Dat je die patrijzen nog tegenkwam. Ik zou niet weten wanneer ik die voor het laatst gezien heb. Mooi!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo...ik heb weer even lekker met je meegelopen.
  Die vliegenzwammen...tjonge wat een afsluiting.
  Je hebt heel wat mooie waarnemingen gedaan Coby.
  De buizerd heb je ook fraai in beeld gekregen...das toch altijd weer een lastige.
  Die van mij zitten altijd te ver weg,,,mopper mopper.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Whauw, wat een prachtige en afwisselende reeks coby, voor ieder wat wils, en alles even mooi in beeld gebracht! Complimenten hiervoor!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie vogels zijn daar in het gebied.
  heb de eerste twee nooit in het echt gezien, mooi.
  De buizerd zie ik onderweg regelmatig op palen zitten, helaas nooit gelukt hem zo mooi op de foto te zetten.
  De vliegzwammen zijn er ook weer volop, heb ze nog niet gezien hier.
  Maar weet wel waar ze staan dus eens gaan kijken.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjonge dat jij al "echte" paddo's hebt gevonden. ALtijd onder een berkenboom deze soort. Je paapje (al 2 jaar niet eens gezien hier) ook hebt en erg mooi net als de tapuit. Buizerd best lekker dicht weten te benaderen zo te zien en ook al erg mooi....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Zo wat is die Tapuit zo van "dichtbij" een mooie vogel. En het Paapje is ook bijzonder. Onze geboortehuizen staat bij dit gebied bijna om de hoek, nooit geweten dat er zulke bijzondere vogels te vinden waren. Zo zie je maar weer, met de Natuurkieker op pad en je ziet nog eens wat. In het echt of via dit blog, er valt altijd wat te genieten.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is het toch fijn om dicht bij huis ook mooie natuur te hebben. Dit gebiedje zit vol variatie: bloemen en planten, vogels en mooie paddestoelen, daar kun je wel genieten.
  Ik vind de foto van de koetjes in de avond zon erg mooi, en de drie paddestoeltjes, zo schattig bij elkaar. En wat heb je het paapje er superscherp op staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Al weer van allerlei moois uit je natuurgebiedje.
  De tapuit is een fantastische binnenkomer, de koetjes staan in heerlijk avondlicht, en wat heb je buizerd lekker van dichtbij.
  Het plantje Hengel, nooit van gehoord, zo leer ik weer wat, en patrijzen heb ik helaas nog nooit gezien, en jij ziet zomaar een hele familie, leuk!
  Wat een mooie vliegenzwammen! Ik zag zondag de eerste maar had op dat plekje helaas geen ruimte om er bij te kruipen. Ach, we gaan ze vast wel weer meer zien!
  Gezellige en gevarieerde serie.
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,

  Mooi blogberichtje. Ik vind met name die tapuit erg fraai, zo mooi bij elkaar passende kleuren ook. En dan natuurlijk je paddestoelen; staan er goed op. Zulke fraaie exemplaren als op die laatste foto kom je niet al te vaak tegen en al zeker niet 3 bij elkaar. Mooi!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom klepperen ooievaars

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders