Dwingelderveld - prachtig natuurgebied

Het Dwingelderveld is een prachtig en uniek natuurgebied. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa en bevat vele vennen. Momenteel worden er enorme werkzaamheden verricht die voor een deel ook vanaf de A28 goed te zien zijn, want Dwingelderveld grenst aan deze autosnelweg.
Op de plaats waar ik was op 10 september 2011 kon ik de auto's horen langsrazen. De bedoeling is dat met de aanleg van een enorme geluidswal, de geluiden van het verkeer stukken minder te horen zullen zijn in dit fraaie natuurgebied.


Er wordt al enige jaren gewerkt aan het ophogen van het waterpeil in het Dwingelderveld. De Holtveenslenk is een deel van het natuurgebied waar dat al enige jaren geleden is gerealiseerd en vormt een gebied waar vele vogels naar toe komen om te foerageren. Toen ik er was,waren er weinig vogels te zien, maar wel deze Witgatjes en de prachtige kleuren van allerlei plantengroei.Ik was al redelijk vroeg op stap gegaan, omdat ik hoopte op mist, maar helaas bleef het bij wat nevel. Maar bij deze opnamen geeft die nevel toch wel extra sfeer aan de foto. Een karakteristiek beeld met een mooie  Vliegden en natuurlijk de onlosmakelijk met Drenthe verbonden schapen.
Op Dwingelderveld hebben schapen een belangrijke rol bij het op een natuurlijke manier onderhouden van de heidevelden. Er zijn twee schaapskuddes, maar er lopen ook schapen "los" in het gebied, die dus zonder herder door het gebied trekken. Deze schapen kun je zomaar onderweg tegen komen op het pad waar jij je bevindt. Het was grappig te zien hoe er steeds meer schapen een kijkje om de bocht kwamen maken. Uiteindelijk besloten ze rechtsomkeert te maken en gingen ze in optocht de hei weer op...
Ganzen profiteren ook van het natter maken van het Dwingelderveld. Toen ik er was kwam een paar keer een grote groep Grote Canadese Ganzen aanvliegen met veel gesnater. Het is altijd een spectaculair gezicht, zo'n  vlucht van die grote vogels en ik vind het een uitdaging om te proberen daar foto's van te maken.
Toen ik de foto's op de computer bekeek, bleek er ook nog een roofvogel op te staan, die ik ter plaatse niet had gezien. Het is een Boomvalk, die ik heel graag net zo scherp op de foto had willen hebben als de Grote Canadese Ganzen.
Je ziet trouwens op de onderste foto dat de Boomvalk schielijk het vrije luchtruim kiest en de ganzen ruim baan geeft. Onder luid getoeter verdween de groep ganzen achter de boompjes in het ven. Deze boompjes leven nog, maar door het ophogen van het waterpeil zijn er ook veel bomen die dood gaan omdat ze te veel met de voeten in het water zijn komen te staan.
Die dode bomen geven het gebied wel een bijzonder aanzicht en daarnaast fungeren ze als zitplaats voor vogels. Het zijn puike uitkijkposten, waar diverse vogels graag gebruik van maken.
In volgende blogs meer over het "kleine spul" dat in het Dwingelderveld te vinden is, zoals insecten.
Een aparte blog zal ik wijden aan de Levendbarende Hagedissen die ik er heb gezien en waar ik veel foto's van heb kunnen maken.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  Je close-ups zijn mooi, je macro's vaak schitterend maar wat landschapsfotografie betreft: Super mooi, laat maar vaker zien!!!!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,
  Dat ziet er uit als een heel mooi natuurgebied, laten we hopen dat er door de grootschalige werkzaamheden niet teveel natuur verstoord wordt.
  Maar, straks minder geluid van de weg, ja, dat is wel wat waard.
  Je hebt weer een mooie en afwisselende reeks neergezet, waar voor mij nr 3 er uit springt, zo mooi die achtergrond, die steeds neveliger wordt, en nummer 6 vind ik geweldig, die schapen tussen het gras/zegge ( ??) heel sfeervol.
  Dat je al die ganzen scherp hebt vind ik knap, en je boomvalk is een leuke bijvangst!
  De laatste beelden van de vennen zijn ook erg mooi, die tonen aan wat een prachtgebied dit is, hier houd ik van.
  Fijne serie weer.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  wat een mooi gebied en mooie foto's.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Eindelijk een gebied in Drente dat ik ik ook een beetje ken, mooi! Heerlijke foto's heb je gemaakt, de schapen op foto 6 zijn mooi "uitgesneden".
  Hartelijke groeten,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,

  Een mooie kijk op het mooie natuurgebied en met prima info.
  Ja dat is genieten. :-)
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's van een heel mooi gebied Coby!
  Hartelijke groet, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Coby,

  Mooi fotoverslag weer. Werk jij soms bij de VVV?
  Ik heb altijd gedacht dat Drenthe alleen maar saaie veengebieden had, met als uitschieter de adder. Sinds ik jouw blog volg, ben ik daar helemaal op terug gekomen. Misschien komt het wel door je mooie foto's en fijne manier van vertellen, maar ik ga eerdaags toch maar eens een weekje die kant op.
  O ja, mijn favorieten: De tweede foto (jammer van dat verdwaalde schaap) en de laatste.
  Voor dat soort foto's moet je eigenlijk een mooie Hollandse lucht hebben, maar deze zijn toch ook erg fraai.


  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. drente word steeds mooier en aantrekkelijker om te vertoeven zeker stijgt het op de ranglijst van te bezoeken .om eens een mooie reportage te mogen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goeie middag Coby,

  alweer zo'n mooie plek die je laat zien. Wij hebben nu 2 weken vakantie en gaan komende vrijdag naar Limburg. Maandag willen we dan naar Brabant, Drenthe of Gelderland. Als ik dit dan wer zien zou je zo naar Drenthe gaan.

  Prachtige doorkijkjes ook, en daar hou ik erg van. Die schaapsherder is ook werkelijk enig. Hele mooie serie Cobie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja ik zat ook al te kijken naar die roofvogel die ik gelijk opmerkte tussen je ganzen. Een prima serie plaatjes die ik hier onder de ogen krijg....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi gebied, wat dat betreft boffen we hier in de buurt.
  Fietste er zomers vaak, mooi zeker die kudde's met schapen.
  Mooie foto van de ganzen tijdens hun vlucht.
  Het doet me een beetje aan Bargerveen denken ook zo mooi.
  groeten en fijne dag verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtig gebied, en je foto's zijn subliem Coby, je voelt de ochtendsfeer, zalig om naar te kijken, ook de dieren en de ganzen en de spiegelingen, een superlogje!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Het is daar wel een prachtig gebied, en je heb dat wel heel mooi op de foto's gezet.
  Vind de landschap foto's met die spiegelingen in het water prachtig.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Coby,

  Dit is een natuurgebied waar ik nog niet geweest ben, maar wat me wel interessant lijkt na het zien en lezen van deze blog. Erg fraai en lekker ruim gebied, waar veel waar te nemen is. De laatste 3 opnames komen me wel enigzins bekend voor want dat uitzicht zag ik ook regelmatig in de Bargerveen vorig jaar.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ben je trouwens ook weleens bij Hijkerveld geweest, ik ben daar namelijk vorig jaar ook geweest. Ook een prachtig gebied, waar ik aantal foto's van heb. helaas was het toen regenachtig en bewolkt.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige landschappen.
  Ik verheug me er al op om die zelf te gaan bekijken over een paar weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Iedereen bedankt voor het nemen van de moeite om te reageren, ik waardeer dat zeer!
  @hannie bedankt voor je compliment over mijn landschappen, ik vind het een lastig onderdeel van de natuurfotografie en des te leuker dat mijn maaksels aanspreken, ik ben dus op de goede weg...
  @rene,Nee ik werk niet bij de VVV :-) ,volgens mij is het geheim, de tijd nemen om een klein stukje van een gebied te bekijken en niet al rennend een zo groot mogelijk stuk in een keer willen bekijken. En Drenthe is echt een prachtige provincie met heel veel variatie.
  @Remco Dwingelderveld is heel mooi, ook heel groot, veel groter dan Hijkerveld, dat ik zeker ook wel ken, de Vogelkijkhut van Diependal(heb ik wel blogjes aan gewijd) ligt er tegen aan, Hijkerveld zal ik vast nog wel eens een blogje van maken, is ook heel mooi.
  @Ghita veel plezier in Drenthe.
  Wie nog nooit in Drenthe is geweest moet dat misschien toch maar eens doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een prachtig natuurgebied ! Mooi overzicht geef je hier ;
  Groetje,

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dit is een mooi natuurgebied wat ik ken vanuit vakanties. Op steenworpafstand kamperen en zo op de fiets, lopend de natuur in: de stilte, rust, wijdsheid en geen auto's alhoewel de A 28 paralelle ligt aan de nieuwe geluidswal en het bezoekerscentrum. Hier kom ik tot rust en ook nu ben ik in gedachte in dit wonderschone gebied.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars