Insectenvaria bij natuurgebied de Mussels

Het is onvoorstelbaar hoeveel verschillende soorten insecten je kunt vinden als je op een zonnige dag door de natuur loopt te struinen. Als je een natuurgebied zoekt waar naast planten en struiken ook nog water in de buurt is, heb je een goede kans om veel kleine beestjes tegen te komen.
Ik bezoek graag een voormalige zandafgraving, waar nu een natuurterrein van is gemaakt. Het is zowel voor vogels als voor andere dieren, zoals insecten, een goede plaats om te vertoeven.

Klein Geaderd Witje

Klein Geaderd Witje
Het afgelopen jaar ben ik amper in dit natuurgebied geweest omdat het er erg modderig is als het heeft geregend en aan regen hadden we de afgelopen maanden geen gebrek.
Maar onlangs ben ik er toch eens weer een paar uurtjes geweest en heb er van alles aangetroffen.Ik vind het mooi om voortdurend weer nieuwe dingen te ontdekken, onbekende beestjes te zien bijvoorbeeld en dan  een hele speurtocht te maken naar de naam van zo'n, voor mij, onbekend wezentje.
Vaak blijkt daar dan  een heel interessant verhaal achter vandaan te komen en dat is een drijfveer om steeds  op zoek te gaan naar nieuwe ontdekkingen. En het leuke is dat je daardoor meer geconcentreerd en bewuster je omgeving in je opneemt en extra geniet van alles om je heen.Een ontdekking die ik al weer een tijdje geleden deed was dat  beestjes op bovenstaande foto's allemaal van dezelfde soort zijn. Het zijn Groene Stinkwantsen, de ronde uitvoering is het nimfestadium, zeg maar de jonkies en de andere met de bruine vlek achter op zijn schild is een volwassen exemplaar.
En prachtig vind ik het hoe ze met hun groene kleur een bijna perfecte camouflage hebben...


De Picromerus Bidens is net als de Groene Stinkwants een soort wants. Er zijn ontzettend veel soorten wantsen en ik moet zeggen dat ik het lastig vind om ze te determineren. Deze soort had ik vorig jaar ook  in dit gebied gevonden en dat is handig want ik zoek vaak eerst in mijn eigen archief en daarna ga ik internet op of zoek ik in de vele boekjes die ik inmiddels heb.
 Hierboven een Schietmot (Mystacides longicornes), hij lijkt op een heel klein vlindertje met enorm lange sprieten, maar dat is het dus niet. Het is een heel andere insectenfamilie, namelijk die der Schietmotten. Als deze diertjes volwassen zijn, zien ze er uit zoals op bovenstaande foto en worden ze Schietmot genoemd en in hun larvestadium leven ze in het water en worden ze Kokerjuffer genoemd. Die laatste naam danken ze aan het omhulsel, het kokertje, waarin ze hun larvestadium in het water doorbrengen.Hierboven een "gewone" Strontvlieg, die is bepaald niet zeldzaam en zie ik regelmatig, toch herkende ik hem nu niet en vroeg me af wat ik toch wel niet op de foto had gezet. Ja door macrofotografie kun je ook jezelf af en toe verrassen doordat je details in beeld brengt, die je met het blote oog nooit kan kunt zien...
Maar het forum van www.waarneming.nl bracht uitkomst en zo werd ook dit diertje van een juiste naam voorzien.


Hierboven een pissebed met de naam Mospissebed. In huis kun je ook wel pissebedden aantreffen, maar dit is een andere, overigens ook algemeen voorkomende soort, die ik zelf  nog niet eerder had gezien. De pissebedden die ik in mijn eigen huis aantref vind ik lang niet zo mooi dan dit exemplaar. Kijk maar eens wat een prachtige tekening hij heeft, een schitterend  oerbeestje.


De grote Roodoogjuffer is gemakkelijk te herkennen aan zijn grote rode ogen. Ten minste als het een mannetje is, de vrouwtjes zijn meer geelgroen en hebben geen rode ogen. Ja en dan ben je blij dat ze zich als paartje tonen, ik durf in dit geval gewoon te vast te stellen dat we hier kijken naar meneer en mevrouw Roodoogjuffer.

Blinde Bij

Snorzweefvlieg

Schorpioenvlieg

Tot besluit nog een paar mooie insecten om de blog mee af te sluiten.
 Al met al een hele ontdekkingsreis door insectenland,een uitermate boeiende wereld, waar ik me meer en meer in verdiep.
Ook als fotograaf is het een interessante wereld om je mee bezig te houden. Ik vind insecten zeer aantrekkelijk als onderwerp voor macrofotografie, vanwege de bijzondere verschijningsvormen die veel insecten hebben.

Reacties

 1. Hoi Coby,

  Leuke serie weer. Je komt inderdaad veel tegen maar je moet wel de tijd nemen om ze te zien anders loop je er straal voorbij.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He, nu weet ik wat voor wants er op de Hop in de tuin zit, de Stinkwants. Wantsen zijn erg leuk, vind ik, beetje buitenaardse beestjes.
  Fijn weekend en groeten,
  Hannie
  P.S. Weer prachtige foto's!! Bijzonder, die schorpioenvlieg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Mooie afwisselende serie heb je met je macro.lens gemaakt.
  Als ik al die beestjes zie ga ik zelf ook steeds meer opletten om ze te zien.
  De roodoogjuffer op het takje boven het water vind ik helemaal prachtig.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie insektenblog, ik vind het altijd heel leuk om insekten te fotograferen ( terwijl ik ze op de vlinders en LVB na helemaal niet fijn vind, enge kriebel en steekbeestjes). Mooie foto's, die schorpioenvlieg is wel heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zolang het nog kan moeten we er maar genieten en macro`s schieten.
  Die laatste foto....de schorpioenvlieg...die heb ik enige tijd geleden ook voor de lens gehad en ik vroeg me af wat het was...
  nu weet ik het dus dankzei jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby, je was weer lekker in je element bij natuurgebied De Mussels.
  Ik herken je speurtocht naar kleuke beestjes, is zo lekker ontspannend om te doen.
  Zelf ben ik de laatste tijd meer op pad met de zoomlens maar ga dit weekend maar weer eens met de macrolens op pad.
  Ik krijg er helemaal zin in als ik naar jou foto`s kijk.
  Fijn weekend,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Coby,

  Fantastisch toch, hoe jij al die insekten (en ook vogels trouwens) kunt herkennen.
  Je zet ze ook nog eens prachtig op de foto.
  Jammer dat je het stokje van de blinde bij hebt weggekloond.
  Die foto is wel heel erg fraai geworden.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja herkennen van insecten; daar ben ik ook geen specialist in hoor, maar ik probeer wel steeds meer kennis te vergaren. Allerlei boekjes en internet afstruinen, ook dat is vaak een spannende speurtocht.
  @rene is heb op de foto van de Blinde Bij niets weggekloond hoor! Wat je ziet zijn vlekken door de geringe scherptediepte. Alles wat ik doe met mijn foto's is wat aan contrast, soms verzadiging aanpassen en een klein beetje verscherpen. En als ik dat mooier vind maak ik een crop van de foto.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Coby,
  Fraaie foto's van deze verschillende insecten. Erg knap dat je ze bij naam weet te noemen. De Schorpioenvlieg is wel een heel mooie afsluiter van de serie.
  Ik wist niet dat er meerdere soorten pissebedden bestaan.

  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha!
  Coby, ik bedoelde zijn blindenstok!
  Geintje ;-)

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha, daar had je me mooi te pakken;-)Grapjas!
  Maar als bonus weet je nu wel hoe ik mijn foto's bewerk!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby
  Mooie en boeiende serie. Net zoals bij bloemen is het vaak verrassend hoe mooi ze zijn in close-up, met zoveel fraaie details. Jammer alleen dat sommige de neiging hebben om te steken !
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi! Nooit geweten dat de kokerjuffer en de schietmot familie van elkaar zijn. Ik leer steeds weer wat bij. Schitterende foto's van de wantsen. Wat zijn insecten toch mooi om naar te kijken...
  Met de vlinders heb je me weer extra plezier gedaan :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer een serie die ik met veel plezier bekeken heb, het is zo mooi en zo verrassend al die kleine beestjes door de macrolens te zien.
  De zoektocht naar 'wat is het' komt me heel bekend voor, ik kan me daar uren mee bezig houden, en 'onderweg' kom je dan steevast weer andere interessante wetenswaardigheden tegen, zo leren we steeds meer ;-)
  De wantsen springen er bij deze serie voor mij uit, die schutkleur, super!
  De schorpioenvlieg is een waardige afsluiter.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige macro's, wat heb je er toch goed oog voor!
  Heel knap!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat is dit mooi Coby,

  deze blog had ik gemist door mijn vakantie, maar ik heb al diverse logjes bij gelezen. Deze log vind ik echt super en dan vooral die wantsen in allerhande kleuren.

  Ze zijn zo mooi scherp dat je het gewoon schitterende beestjes gaat vinden hahahah.... Ik heb echt weer genoten van dit blog :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuke serie én interessant ! Vooral dat pissebed intrigeert me...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Waarom klepperen ooievaars

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders