Huismussen zijn gewoon leuk...

Huismussen blijf ik gewoon heel leuke vogeltjes vinden. Ik vind het een plezierige bezigheid om ze te observeren en raak er eigenlijk nooit op uitgekeken.
Ze blijven me boeien en er gebeurt ook altijd wel wat en ach dat getjilp met zijn allen in een struik is toch ook gewoon gezellig...Vaak zitten er hele groepen vredig samen aan de maaltijd. Ook gaat er wel eens een musje even met een lekkere buit een rustig plekje zoeken om ongestoord te eten.
Het gaat er bij het samen eten echter niet altijd even vredig aan toe, zoals op onderstaande foto's te zien is.
Bij mussen duurt de strijd vaak niet zo lang en eigenlijk zijn het heel sociale diertjes, die graag met elkaar wat zitten te keuvelen in een struik.


Ze staan weliswaar op de rode lijst omdat ze sterk in aantal achteruit zijn gegaan, maar bij mij in de buurt komen ze in grote getale voor en overal waar ze maar een een takje is gaan ze zitten.

Tot besluit nog twee mooie foto' s waarbij het verschil tussen mannetje en vrouwtje nog even goed vergeleken kan worden. Het vrouwtje zit in de struiken op een takje en de laatste foto laat een mannetje Huismus zien die zich heerlijk koestert in de zon, want ja we hebben dan veel regen gehad, maar er was ook wel degelijk regelmatig een zonnetje. Meer lezen over de huismus kijk dan op deze blog


Reacties

 1. oh ja, ik heb de tuin ook regelmatig 'vol' zitten met mussen. Ze zijn zo gezellig aan het kwetteren altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ze zijn erg leuk Coby!
  Hier zie je ze de laatste jaren steeds minder.
  In een paar wijken, vooral als er veel groen in de buurt is zie je ze nog wel maar in mijn kleine tuintje helaas nooit.
  Je hebt ze weer mooi "gekiekt".
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, Coby, die musjes in de hoofdrol.
  Mooi die foto's met de dieren die fel naar elkaar reageren. Wij hebben ook dagelijks een mussenfamilie in de tuin, steeds leuk om naar te kijken inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind ze ook leuk,maar is ook het enige met de koolmees wat bij ons in de tuin komt.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt ze knap in beeld gebracht. Leuk om het verschil tussen mannetje en vrouwtje te zien.
  Gelukkig zijn ze hier de laatste jaren ook weer wat meer te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goeie morgen Coby,

  weer een hele mooie en scherpe serie van onze huismus. Wij mogen ons hier gelukkig prijzen dat we er vele in de tuin hebben zitten. Ze komen ook steevast iedere morgen en avond. Ze laten dan ook duidelijk weten dat ze er zijn en graag voer willen hihi.....

  we voeren ze 's winters uiteraard meer dan zomers, maar ze weten het. Ook het drinkbakje is zowel zomers als 's winters (meerdere malen ivm vorst) met water gevuld.

  Heel fijn om zoveel mussenfoto's te zien en over ze te lezen. Hele fijne zondag nog. Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Leuke serie over een geliefd tuinvogeltje. Gelukkig in onze tuin ook in grote getale te vinden, vooral als je ze warm welkom heet met wat voer. Het is ontzettend leuk hun gedrag te observeren, vooral ook in de periode dat ze jongen hebben. Sociaal zijn ze kieskeurig heb ik gemerkt, tenminste wat andere vogeltjes betreft. De combi met pimpelmezen, koolmezen, vinken en roodborstjes is prima. Maar in onze tuin willen ze er geen groenlingen bij. Die "jatten" ze de zonnenbloempitten uit de snavel.En ze reageren er verder zeer onheus op. Heel bijzonder om te zien.
  groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Altijd gezellig als je deze vogeltjes in je tuin krijgt.
  Ze blijven ook leuk om naar te kijken.

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wat een gezellig mussenblogje!
  Tot een jaar of tien geleden had ik ook een tuin vol, maar nu zie ik er niet een meer, helaas, want zoals je zegt, ze zijn gewoon leuk.
  De foto's met de fladderende vleugeltjes heb je mooi gedaan, de drie tussen het groen vind ik super, en de portretjes, met name de laatste twee, kunnen zo in vogelboek.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank voor jullie reacties!
  En opvallend hoe verschillend het is met het voorkomen van Huismussen in tuinen. Het is denk ik toch wel een voordeel om wat landelijker te wonen. Daar kunnen huismusjes zich blijkbaar wat makkelijker handhaven.
  En leuk dat iedereen mijn passie voor Huismussen als mooie "kijkvogeltjes" wel kan delen en dat is maar goed ook want dit is vast niet mijn laatste blog over de Huismus....
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja mussen zijn zondermeer de scharrelaars van de straat en gelukkig zien we ze hier in de omgeving weer wat meer de laatste jaren. Een prima fotoserie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze foto spreken mij natuurlijk bijzonder aan Coby.
  De verre familie in het Drentse.
  Ja ze zijn enig...
  ik heb het geluk dat ik een struik in de tuin heb waar zo`n troepje veelvuldig zit te kletsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. PRACHTIG! Ook een van mijn favorieten! Groeten, Alexandra.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars