Steenlopers in Lauwersooghaven

 Dit is  het tweede blog over mijn dagje Lauwersmeergebied voor de eerste blog klik op blog1
Dit blog is volledig gewijd aan de Steenloper (Arenaria interpres), een mooie steltlopersoort, die in grote groepen aanwezig was in de haven van Lauwersoog.


De steltloper is met zijn 21-24 cm een middelgrote steltloper en heeft een wat gedrongen, compacte bouw.
Ik houd van Steenlopertjes om meerdere redenen, ik vind ze heel mooi getekend en door die tekening kan ik ze goed herkennen en die vind ik bij veel steltlopers verder nogal lastig.
Daarnaast zijn het leuke beestjes om naar te kijken als ze aan het foerageren zijn, ze zijn dan lekker bedrijvig.
Naast de gedrongen bouw en het bonte verenkleed is de Steenloper ook te herkennen aan zijn relatief korte en puntige snavel en de oranjekleurige korte poten. Het zijn  nogal luidruchtige vogeltjes die vaak luide korte kreten laten horen. Verder hebben ze drukke bewegingen en kunnen ze opvallend mak zijn en laten zich behoorlijk goed benaderen en dat is natuurlijk leuk als je ze graag wil fotograferen.
De Steenloper komt als broedvogel niet voor in Nederland, maar broedt vooral in Noordelijker gelegen gebieden als Scandinavië op de rotskusten en eilandjes en stenige toendra's vlak bij de kuststreken. Een Steenloperpaartje maakt een nest en legt vier eieren in mei-juli. Ze leggen dus niet  veel eieren, maar daarmee zijn er ook minder bekkies te voeren en een grotere kans op groot worden van de jongen. Een Steenloper kan tot 10 jaar oud worden, een respectabele leeftijd voor zo'n kleine vogel.
In ons land komen Steenlopers voor als doortrekker en wintergast en dan kan je ze, zoals hier,  aantreffen in het waddengebied en verder langs de hele kuststrook en het Deltagebied, waarbij de vogels een voorkeur hebben voor pieren, dijken en havengebieden. Voor hun voedsel gaan ze de de kustlijn langs, meestal in groepjes en opvallend is dat ze dan vaak zeewier, steentjes en schelpen omdraaien met hun snavel op zoek naar eten. Ze leven voornamelijk van kleine ongewervelde diertjes, maar echt kieskeurig zijn ze niet en eten eigenlijk alles wat ze aan eetbaars tegen komen op hun foerageertochtjes tot en met visafval in havens.Ik had wel eens vaker foto's van Steenlopers proberen te maken, maar steeds zaten ze dan te ver weg voor echt een beetje leuke plaatjes. Maar nu op ons  Lauwersmeeruitje zorgden ze er mede voor dat het een geslaagde dag werd. Deze Steenlopers zaten op een goed bereikbare kade en lieten zich tot op korte afstand benaderen. Deze foto's zijn gemaakt met de 300mm en 1.4 converter. Ik had ook nog de 500mm er bij kunnen pakken maar dan moest alles vanaf statief en mobiel zijn had hier toch mijn voorkeur.Een stralend blauwe lucht met de mooie wolken zoals je die in het Waddengebied kan hebben was leuk geweest, maar met deze neutrale achtergrond en geen last van hard licht en zware schaduwen heeft ook zo zijn voordelen.
Op de foto's hier boven zie je de invloeden van de mens nog even goed, op de bovenste foto geeft een rondslingerende plastic zak een kleuraccent aan de foto.
En heel goed te zien is dat het Steenlopertje een ringetje heeft, dus dit beestje kan gevolgd worden. Ik kan er zelf helaas niets aan cijfers op zien en weet dus niet waar dit exemplaar zijn ringetje heeft gekregen.
De laatste blog over het dagje uit in het Lauwersmeergebied zal gevuld zijn met Aalscholvers en Meeuwen...

Reacties

 1. Hallo Coby,

  Je weet ze wel te vinden die vogels :-)
  Ik zie dat sommige geringd zijn.
  Prima foto's met goede informatie!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Coby,

  Prachtige vogeltjes, die je inderdaad niet veel ziet.
  Toch zou een zonnetje met daarvoor wat sluierbewolking de foto's voller gemaakt hebben.
  Maar met dit resultaat zou ik toch ook erg blij geweest zijn.
  Zonde dat de mensen zoveel troep achterlaten.
  Hele fraaie serie.

  groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Foto 8 vind ik het mooist:-) Hele leuke vogeltjes zijn het. Groetjes Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zie ze nu voor het eerst.kan mij goed voorstellen dat je ze mooi vind ,je hebt er een hele leuke serie van kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Coby,
  Een mooi bont verenkleed en grappige korte oranje pootjes, een leuke vogel dus.Ik ken hem niet, maar je hebt er heel wat foto's van kunnen maken.heb je er geen bij het water gefotografeerd, op zoek naar eten? Een natuurlijkere achtergrond heeft meestal mijn voorkeur.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ze zijn echt prachtig. Ze waren ook ontzettend leuk om te observeren, omdat je er dichtbij kon komen. Mooie serie weer.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig vogeltje, en gelijk weer wat over ze bijgeleerd,ik kende ze ook niet.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo, je hebt er echt een hele serie van kunnen maken, geweldig! Ze zijn inderdaad erg leuk met die oranje pootjes.
  Wat grappig, ik zou de plastic zak hebben weggehaald, of ik had de foto niet gemaakt, terwijl jij hem als kleuraccent gebruikt ;-)
  Jammer trouwens dat mensen zoveel troep achterlaten.
  De foto's met de gele bloemetjes erbij vind ik erg charmant, met als favo nr 1 en 9.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele reactie weer weg :-(

  Ik zit even op mijn werk stiekum op de log te lezen. Je logs hieronder moet ik ook nog lezen hoor, maar ik weet niet of ik daar vannacht nog aan toe kom.

  Hele mooie serie van deze steenloper. ik zie wel dat ie geringd is, maar ik heb nog nooit zo'n vogel zo lang kunnen bekijken in verschillende pose. Bovendien weer heel wat geleerd Cobi :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Coby,

  Deze Steenlopers wil ik toch ook wel snel voor mijn lens krijgen. Mooie serie aan overgehouden, alleen jammer van sommige obstakels op de foto. Het is in ieder geval een leuke ontmoeting geweest met deze steltlopers.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke vogeltjes zeg die in mijn beleving ook de tekening en kleur van stenen hebben. IK heb ze hier nog nooit gezien en daarom dubbel leuk om zoiets op je site te vinden want mooi zijn ze en ook prima op de foto gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor jullie reacties en commentaren op deze blog.
  @Rene, ja die prachtige wolkenluchten die je daar kan hebben zou ik graag bij deze foto's gehad hebben, maar ja, we waren nu al blij dat het droog bleef...
  @Gonnie, ja een natuurlijke achtergrond/omgeving is uiteraard het mooist, maar de vogeltjes kiezen de plaats en dat was hier de havenkade...
  @Loes ik vind die zak ook niet mooi, maar gebruikt als kleuraccent en als signaal wat mensen aan troep achterlaten.
  @Helma ja dat ringen is ook menselijke invloed, maar wel met het doel meer over deze vogeltjes te weten te komen en ze zo beter te kunnen beschermen.
  @Remco die obstakels kon ik niet echt omzeilen, maar ik vind met name de roestige elementen wel mooi qua kleur passen bij de steenlopertjes
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb wat logs gemist zie ik.
  Deze serie is ook prachtig, alleen bij 1 foto trekt de super-de-boer tas wel iets teveel aandacht. Maar je hebt er bewust voor gekozen....ik zou hem weghalen of wachten tot de vogel ergens anders zat.

  Ook de meeuwen en aalscholverserie is erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie foto's weer Coby! Bedankt voor het delen van de leerzame info! Leer veel bij op deze manier (vanuit de luie stoel)!! Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Waarom klepperen ooievaars

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders