Dagje Lauwersmeergebied (1)

Al een aantal jaren hebben we als zussen de goede gewoonte om elkaar geen verjaardagscadeaus te geven, maar in plaats daarvan samen een dagje op stap te gaan.
En zo ben ik onlangs met Betsy naar het Lauwersmeergebied geweest. Het weer leek niet al te best, maar we besloten het er maar op te wagen.


Toen we in het gebied aankwamen zagen we deze grote, door mensen vervaardigde vogel, luid ronkend over het natuurterrein vliegen en grote groepen ganzen gingen op de wieken. Later hoorden we van andere vogelaars dat de bedrijvigheid van de helikopter veel vogels bij de uitkijkplekken vandaan hield...Als eerste gingen we naar de Ezumakeeg bij de hut veel mensen en zo te zien weinig vogels, zodat we besloten daar niet verder te kijken, maar naar het uitkijkpunt te gaan. Het weer was niet super, met veel wind en behoorlijk donker, maar we konden daar in ieder geval lekker uitwaaien.
Bij het uitkijkpunt was van alles op het water en in de lucht. Er zaten veel soorten eenden, zoals Smienten, Bergeenden, Krakeenden, Pijlstaarten en natuurlijk Wilde eenden. Verder een behoorlijke groep Kluten en ook nog een vrouwtje Bruine Kiekendief. En vlak voor ons in het riet hoorde ik een Baardman, die we maar niet konden ontdekken, totdat ik hem weg zag vliegen naar onbereikbare oorden en zo weer geen foto van de Baardman... Zoals te zien is waren hier toch wel zeer matige lichtomstandigheden, maar goed, toch wat sfeerbeelden.


De Knobbelzwanen wilden nog wel  meewerken voor een leuke foto, maar ook hier geen ideaal licht.
Ik vind het wel een mooi effect geven, die witte vogels tegen een grijze lucht.Best blij was ik met de waarneming van een Zwarte Stern, die heb ik nog niet zo vaak gezien en en ik had er ook nog geen foto's van. Het is een ontzettend behendige vlieger en met de stevige wind die er stond, was ie bijna niet in de lens te houden. Ik ben tevreden met deze vliegbeelden, de eerste foto's die ik van een Zwarte Stern heb kunnen maken. Een prachtige sierlijke vogel om naar te kijken en ten minste eentje die  op redelijk korte afstand van ons kwam.Hierna zijn we naar de haven van Lauwersoog gegaan en hebben daar behoorlijk wat tijd doorgebracht. Natuurlijk ook een lekker visje gegeten, dat kan natuurlijk niet anders op zo'n plaats. En toen we daarna door de haven liepen zagen we bovenstaand tafereel, ja verser kan je visfiletje niet zijn...
In de haven waren redelijk wat vogels te vinden, niet echt spectaculaire soorten, maar wel bijvoorbeeld heel veel Steenlopers en dat vind ik heel mooie vogeltjes, die ik in Drenthe nooit tegenkom, dus ik was blij met hun aanwezigheid. Ik heb er veel foto's van gemaakt en zal er daarom nog een aparte blog aan wijden.


Ook diverse groepen Lepelaars vlogen langs, maar op redelijk grote afstand van ons. Maar toch wel te zien dat het Lepelaars zijn en een mooi beeld, zoals ze in formatie vliegen.Mooi vond ik ook het beeld van meeuwen die elkaar verdreven van een plaatsje  op een lichtbaken. Het rood van het baken contrasteert  fraai met de verder kleurloze omgeving.Deze blog sluit ik af met een paar foto's van vissersbootjes die af en aan voeren in de haven van Lauwersoog.
Ze horen bij een blog over het Lauwersmeergebied en ze geven ook nog eens wat extra kleur aan deze blog want de vogels zelf leverden weinig kleurrijke plaatjes op.
In een volgende blog dus nog meer Steenlopers, waar ik steeds dichterbij kon komen en prachtige beelden van Meeuwen en Aalscholvers die ik ook in een aparte blog zal laten zien.

Reacties

 1. Wauw, wat heb je een mooie fotoserie gemaakt van ons jaarlijks uitje. Ik heb ervan genoten en ondanks die hele grote vogel toch nog genoeg andere vogels gezien :). De Kluten waren mijn favoriet en lieten zich ook rustig bekijken: prachtig. Tja, en zo'n mooie vlucht lepelaars is natuurlijk altijd geweldig.
  Ik verheug me al weer op het volgende uitje!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat hebben jullie er een mooie dag van gemaakt,en volgens mij hebben jullie er ook heerlijk van genoten,en er dan ook nog zo,n reportage van kunnen maken.heerlijk toch??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verser dan vers visje en ondanks de dreigende luchten toch nog een geslaagde dag. Dat is helemaal top!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een van de zaligste kijkseries van de afgelopen tijd. Je ruikt de verse vis gewoon. Lekker hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Dat is een goed idee, geen kado's maar een dag samen op stap.
  Is een mooie dag geweest zo te zien.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby,
  Leuk dat je zus ook geïnteresseerd is in de natuur, dan kun je er samen van genieten. Leuke lokatie waar veel te zien is.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Coby,

  Ik wil nog een keer zo graag naar het Lauwersmeer, ik hoor van vele dat het een prachtig vogelrijk gebied is. Ondanks het grauwe weer, heb je toch nog alles eruit gehaald wat erin zit. Ben daarom benieuwd naar je volgende blog van de Steenlopers en Aalscholvers.

  Groeten,

  Remco

  ps. nog bedankt voor je reactie op mijn blog. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat jammer dat jullie slecht licht hadden, de kwaliteit van de foto's is daardoor niet wat ik van je gewend ben, maar als serie is het geheel toch prima! Een mooi beeldverslag van een geslaagde dag met veel vogels en een lekker vers visje.
  Wat veel steenlopertjes bij elkaar! Die zijn doorgaans goed te benaderen, dus daar komt vast een mooi blog van.
  De meeuw op het lichtbaken, prachtplaat, en ook de kleurige visserboten mogen er zijn.
  Een leuke gevarieerde serie! Ik zie dat er aan de andere kant van ons landje ook een hoop moois te beleven is.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,

  Jammer van het slechte licht, maar het ziet er allemaal toch nog goed uit gezien de omstandigheden.
  In ieder geval was het leuk om even met je mee te kijken.
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gezellig zon dagje weg, is vaak leuker dan kadootjes.
  Ik doe dat ook met mijn dochter', allebei de camera mee en genieten maar ;-)
  De foto's zijn goed gelukt ondanks dat het weer wat minder was.
  Mooi gebied met lekker veel vogels.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor jullie reacties. Ik begrijp van verschillende mensen die ook wilden reageren, dat het niet lukt... jammer.
  Ook jammer inderdaad het donkere weer, maar daar was niets aan te doen en heb ik van proberen te maken wat mogelijk was. Ik heb getracht zoveel mogelijk kleurelementen toe te voegen en de visbewerker was een onverwacht tafereel dat wel heel mooi in deze blog paste.
  En ja samen op stap ipv een verjaardagscaeau is een goede traditie geworden...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is toch een prachtig kado : samen een gezellig dagje uit, superr !

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders