Levendbarende hagedissen op Dwingelderveld

Dit is deel 3 van mijn avonturen op het Dwingelderveld van zaterdag 10 september 2011
Ik was al vroeg op stap gegaan omdat ik graag wat mistige omstandigheden wilde fotograferen. Zoals ik in eerdere blogs al vertelde, viel het met de mist tegen, maar daarna viel het ook tegen met de voorspelde zon.
Ik begon me er al een beetje mee te verzoenen dat de zon er helemaal niet meer door zou komen, toen ik opeens toch wat blauw aan de lucht begon te ontwaren. En ja hoor net op het goede moment kwam de zon er toch bij en toen ik bij "mijn" hagedissenplekje aankwam lagen daar al een paar hagedisjes op te warmen in de eerste zonnestralen...


Prachtige diertjes vind ik het en ik kan er niet genoeg van krijgen om er naar te kijken en ook niet om ze te fotograferen. Uit de vele foto's die ik deze dag van de Levendbarende hagedissen heb gemaakt hier dan een kleine bloemlezing. Hierboven een prachtig portret van een volwassen hagedis en ook die zijn maar heel klein, ik verbaas me telkens weer over hun formaat.De volwassen Levendbarende hagedissen zijn klein, maar de jonkies zijn helemaal van die ukkepukkies.
Het is eigenlijk een wonder dat je ze vinden kan en je moet er ook werkelijk heel goed voor zoeken en kijken. Gelukkig zitten deze hagedissen op een mij bekend plekje en dan hoef ik alleen daar maar te zoeken.


Ze hebben een grote oude halfvergane boomstam als toevluchtsoord uitgezocht, en dat is een prettige ondergrond voor de hagedisjes om op te warmen. Het zijn koelbloedige diertjes en ze hebben zonnewarmte nodig om op jacht te kunnen naar voedsel.Voor mij is die boomstam ook ideaal, want als zo'n klein beestje tussen de grassprieten zit vind je hem  een bijna niet . Op de boomstam zie je de geweldige schutkleur van deze beestjes en je ziet ook dat ze er behoorlijk op vertrouwen dat jij hen niet ziet. Op de foto hier boven kijkt een hagedisje in een spleet naar een beestje, maar hij kon er niet bij komen. Je ziet ook dat hij zijn staart kwijt was en er waren er meer die zonder staart door het leven gingen, ook al heel kleintjes. Ze laten die staart afvallen als ze bij de staart gegrepen worden als verdediging, er groeit dan weer een nieuwe staart, maar als het daarna nogmaals gebeurt komt er alleen een stompje zoals bij dit beestje.Het was verbazingwekkend hoe dicht bij ik kon komen met mijn camera en ze leken zich er relatief weinig van aan te trekken. Ik vond het heel bijzonder te merken dat ze er als een haas van door gingen als er fietsers achter me langs zoefden terwijl ze mij tot op zeer dichte afstand lieten naderen. Ze reageren dus heel sterk op plotse beweging. Maar zo dicht bij kon ik zelfs macrofoto's maken van de prachtige schubbige huid en de bijzondere klauwtjes die ze hebben, ik vind dat echt fascinerend!Leuk was ook om wat gedrag vast te leggen. Een heel klein hagedisje deed niet anders dan zijn bekkie wijd open sperren en geeuwen, het viel nog niet mee om dat vast te leggen maar uiteindelijk was het bingo. En het is nu niet het meest smakelijke, maar er zijn vast niet veel foto's van een poepende hagedis...


Op een gegeven moment was mijn kaartje vol en dat was misschien maar goed ook, want ik kon er gewoon niet bij vandaan komen, het zijn werkelijk schitterende beestjes en ik geniet er steeds weer even veel van als ik ze tegen kom. En dit was wel een prachtwaarneming met zoveel hagedisjes die zich er amper wat van aantrokken dat ik er was en gewoon hun gang gingen.

Reacties

 1. Mooi, mooi, mooi! Daar raak je niet op uitgekeken. En als toetje een kleine gele bladluis ook nog behoorlijk scherp in beeld op de laatste foto. Uniek hoor, dat je zo dichtbij kunt komen, Ze zijn vast aan je bezoekjes gewend geraakt. Dank je wel voor het meegenieten.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fascinerend, zelfs als je er niet zelf bij geweest bent! Je moet wel heel lang hebben zitten plaatjes schieten om zulke mooie beelden te kunnen maken. Ze zijn geweldig!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jeetje jeetje...wat een prachtige serie.
  Ik zou willen dat ik die beestjes ook eens zag.
  Ze komen voor in het Haaksbergerveen , daar loop ik regelmatig maar ik heb ze nooit gezien.

  prachtige serie Coby!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. volgens mij kan je gewoon met hen praten of fluisteren ,een hagedisfluisteraar?? ja dat moet kunnen. heel mooi en byzonder dat je ze van zo dichtbij kon fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige serie Coby, dat je zelfs macrobeelden ervan kunnen maken hebt! ik heb ze ook nog nooit in 't echt gezien, maar het is wel de moeite! Prachtig om te zien, en met je eerste en laatste foto ga je nog vele prijzen winnen!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Hier geniet ik van, zulke mooie foto's van de hagedissen.
  Ze zitten in het paradijs hier ook zat, maar zijn zo schuw, moet de foto's maken met mijn 150-500 mm
  Kan me voor stellen dat je een kaart vol heb geschoten, van deze mooie beestjes.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,

  Wonderschone serie. Ik probeer ze hier al een tijdje te traceren maar tot nu toe zonder succes.

  In de openingsfoto zit een mooi diagonaal lijnenspel. De geeuw is ook speciaal evenals de loerende hagedis. Prachtig.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby,

  wat een prachtige serie weer, en wat ehb je die schutkleur mooi in beeld gebracht met macro. Wonderbaarlijk om dat nu eens van dichtbij te kunnen zien.

  Ik had een slamander in de AWD, aar moest eerst even met jou foto vergelijken of het toch geen hagedis was hihi...

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Coby,

  Erg mooi om eens een kijkje te nemen in de wereld van deze hagedis. Mooi in detail gefotografeerd.
  Ik heb twee weken geleden nog een hagedis gezien en dit heb ik nog even achterna gezeten op een pad. Maar het lukt me niet om hem te fotograferen :-(
  Mooi werk Coby!!

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Coby,
  Wat gaaf dat je een plekje weet waar je deze leuke diertjes kunt vinden. Ik heb ze zelfs nog nooit gezien, maar zag net op waarneming.nl dat ze het meeste in de oostelijke helft van het land voorkomen.
  Je hebt er een prachtige fotoserie van neergezet, de eerste close up is super, maar ook de macro van het klauwtje is heel mooi en origineel.
  Leuk, dat geeuwmomentje, de het bladluisje bij de laatste, grappig detail.
  Een heerlijke kijk- en leesserie!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Duidelijk dat hagedissen een veel mooiere huid bezitten dan de kleine salamanders die hier zitten. Een soort slangenhuid die kil en deksels mooi overkomt op de foto. Een zalige serie ik kan niet anders zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Verbazingwekkend dat je zo lang zo dichtbij kunt komen. Je hebt prachtige macro's van ze gemaakt. Ze lijken groter dan ze zijn denk ik.
  Ik heb laatst toevallig voor het eerst één gezien en ook gefotografeerd, alleen nauwelijks zichtbaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. MOoi , jou dag weer goed, vind de eerste supermooi, zo scherp.
  Leuk dat hij zo mooi bleef poseren in de zon.
  Gezellig weekend en groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Coby,

  Wat een ontzettend leuke serie. Een prachtige openingsfoto, een grappige met het hagedisje dat in de spleet kijkt, een vertederende foto met het wijd opengesperde bekje en verbazingwekkend met de close-up van het pootje.

  groeten, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Subliem! Hoe veel tijd heb je gespendeerd die dag? Ik heb deze hagedissen nog nooit gezien, je hebt er wel een heel goed oog voor!
  Fantastische foto's, heel mooi gedaan!
  Groeten,
  marion

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je hebt de hagedissen er geweldig opstaan. Wat een mooi portret heb je weten te maken! Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Coby,

  Zeer fraai en ik kan me goed voorstellen dat je zoveel foto's hebt gemaakt.
  Prachtige eerste foto, vooral de weerkaatsing in het oogje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bedankt allemaal voor jullie reacties en complimenten, leuk!
  Ik denk dat dit soort foto's niet tot stand komen als je simpelweg snel een mooie foto wil maken, maar wel als je wil genieten van deze beestjes en de tijd neemt. Ze reageren op beweging, dus heel langzaam bewegen, er bij gaan zitten. Kijk en geniet en denk pas daarna aan het fotograferen. In eerste instantie fotografeerde ik met mijn 300mm lens en pas later heb ik die verruild voor de 100mm macrolens.
  Alles bij elkaar heb ik er denk ik zo'n twee uren bij gezeten en niet alleen gefotografeerd maar ook gewoon gekeken naar het gedrag, daar leer je veel van en het is ontzettend leuk om ze te observeren.
  En belangrijk, jaag ze niet op verstoor ze niet onnodig er komt vanzelf een nieuwe kans...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. O zo'n 'hagedissenplekje' wil ik ook wel, fascinerend om zien !
  Groetje,

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gisteren in De Veldhuizen op Hoogersmilde een klein Hagedisje gezien!!
  Mooi. Dus er moeten ook ouders zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom klepperen ooievaars

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders