Hemelsblauwe schoonheden

Deze blog is gevuld met blauwe bloemen, hemelsblauwe schoonheden. Bloemen zijn er in allerlei kleuren, maar blauwe bloemen zie je niet zo heel veel, maar als ze er wel zijn dan hebben ze vaak zo'n prachtige heldere hemelsblauwe kleur.De Wilde Cichorei (Cichorium intybus) is zo'n hemelsblauwe plant die je al van verre ziet staan. Het is een soort uit de familie der Composieten. Wilde Cichorei komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar is inmiddels al eeuwenlang in Nederland en ook in België aanwezig. hij is vermoedelijk door de Romeinen hier mee naar toe gebracht. De Wilde Cichorei bloeit in juli en augustus.
Ik vind het prachtige sierlijke bloemen,die ook zeer geschikt zijn voor macrofotografie en dan zie je ook heel goed de fraai gevormde meeldraden.


Komt voor in wegbermen, maar ook langs dijken, in droog grasland, bij muren en op vuilnisbelten kan ze worden aangetroffen. bron:wikipediaNog zo'n blauwe schoonheid is het Grasklokje (Campanula rotundifolia). Dit plantje is in Nederland wettelijk beschermd volgens de flora-en faunawet.  In Nederland en België  groeit de soort op goeddoorlatende grond. De plant voor op zandgrond, krijthellingen en ook op stenige plaatsen, taludbeddingen van spoorwegen en in rotsspleten. De plant staat veelal in graslanden, zolang deze niet te veel worden bemest en het gras niet te hoog wordt. In Nederland komt de plant vooral voor op zandgronden en in Zuid-Lamburg. In België is de soort algemeen tot vrij algemeen.
Het grasklokje gaat zowel in Nederland als België in aantal achteruit. Vermoedelijk ligt de oorzaak in de sterke bemestingsdruk waardoor concurrerende grassen bevoordeeld worden.Net als de Wilde Cichorei, vind ik ook het Grasklokje een bijzonder mooi bloempje om te fotograferen.
Het is een heel teer plantje met ijle stengels en een prachtig klokvormig bloempje.
Ik vond het hierbij leuk om zowel foto's te maken waarbij het Grasklokje er alleen op staat en daarnaast een compositie met een contrasterende geel gekleurde bloem.
 

Reacties

 1. Toe maar het grasklokje is hier best zeldzaam en alhoewel ik haar vorig jaar nog tegenkwam is het dit jaar niet gelukt. Mooie bloemige shots die het ronduit goed doen en met een beetje herfstgevoel al want dat hangt duidelijk in de lucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is net of de bloemen nog mooier zijn als jij ze fotografeert! Prachtig, die close-up van de cichorei. Die klokjes zijn ook altijd mooi. Ik heb ze (gekweekt) in mijn tuin staan en zijn favoriet voor een mooi tuinboeket.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Coby,

  Die eerste is zeker een mooie bloem, en de kleur top.
  Erg mooie macro's!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zoveel moois en allemaal blauw zo,n verschijdenheid kom ik hier toch niet tegen,of ik moet niet goed kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zijn beiden mooie bloemen Coby, maar met jouw hand zijn ze nog mooier dan in werkelijkheid, dank je wel hiervoor en ook voor de naam, ik heb me er ooit rot achter gezocht! :-) complimenten!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met name de cichorei vind ik toch wel een prachtbloem. Ik zat laatst noodgedwongen 5 dagen bij m'n schoonouders en wandelde elke dag even over dezelfde bloemenweide met heel veel cichorei. Wat mij opviel was dat als het regende de bloemen gesloten waren en zodra de regen op hield de bloemen in no-time weer open waren.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  De Cichorei ken ik niet, althans, ik heb hem nog nooit gezien, wat een prachtig bloemetje, die kleur is echt heel erg mooi blauw.
  Ragscherpe macro's, waarvan 3 en 5 me het meest aanspreken, ik houd wel van heel close, je kunt zo de details dan zo goed zien.
  Het grasklokje is ook zo beeldig, die groeit bij ons op de hei ook, ik kan er nooit zo maar aan voorbij lopen, zo sierlijk. De combinatie met het geel doet het goed!
  Mooi blauw blog
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. grasklokjes verleiden je altijd weer tot fotograferen.
  ze zijn zo zuiver...en bijna ontroerend mooi.

  mooie serie Coby.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De wilde Cichorei is supermooi, niet alleen het hart maar ook de geknipte blaadjes.
  Wat is de natuur toch mooi, maar de bloem nog sierlijker en de kleur is inderdaad heel mooi.
  Blauw zie je niet veel en juist daarom zo mooi.
  Ik hou ook zo van korenbloemen.
  Mooie foto's die je weer hebt gemaakt.
  Gezellig zonnig weekend ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Coby,

  Wat kan jij toch prachtig fotograferen.
  Mooi zoals je de details laat zien, met een prachtige scherptediepte.
  Echt heel knap gedaan!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Alleen al je macro's zijn prachtig om te zien Coby, want dat kan je werkelijk ontzettend goed. Kan ik nog heel wat van leren hihi..... Prachtige bloemen en de details zijn heel mooi te zien. Ook leuk dat je de info erbij geeft, want zo leer ik er ook nog weer van.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank voor jullie reacties en complimenten.
  Leuk dat deze blog zo in de smaak valt, ik was er zelf ook heel blij mee.
  Het zijn beide ook heel fraaie bloempjes om vast te leggen en ja, als het lukt kun je met macrofotografie wel heel mooie resultaten bereiken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Mooie beelden, fijn de details vastgelegd ook! Ik ben dol op blauw.
  Groeten,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Alweer een mooi logje, was een hele tijd geleden dat ik hier nog langs kwam en nu zit ik hier echt wel te genieten, de ene mooie serie na de andere ! Heerlijk !

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom klepperen ooievaars

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders