Natuurgebiedje dicht bij huis(1)

Ik heb  diverse redenen om een voorkeur te hebben voor de wat kleinere natuurgebiedjes in mijn omgeving. Een heel belangrijke reden voor mij is dat je op dat soort plekjes heel vaak "het rijk alleen hebt" en ongestoord kan genieten van de natuur en geconcentreerd kan fotograferen. Ik hou er niet zo van om in ganzenpas met een hele horde over hetzelfde paadje te moeten lopen.
En vaak zijn die kleine gebiedjes verrassend mooi en is er van alles te zien en te beleven.Zo is er een klein natuurgebiedje dat bestaat uit een klein bosje een klein stukje heide en er omheen wat agrarisch gebied. Het bosje is nu in privé bezit en er wordt gecrost met motoren het heide stukje had vroeger een behoorlijke zandverstuiving die in de loop de jaren flink kleiner is geworden en toch is wat er rest een leuk stukje om te genieten van de natuur.In een aantal blogs zal ik laten zien wat je in dit kleine gebiedje zoal kan tegen komen.In deze blog richt ik me op het heidegebiedje. De bosmierenblog die ik onlangs heb geplaatst  is overigens ook gemaakt met foto's die zijn genomen op dit kleine stukje heide. Op bovenstaande foto's een prachtige Distelvlinder, wat mij betreft een van de mooiste dagvlinders die we in Nederland hebben, zowel de bovenkant van de vleugels als de onderzijde hebben een prachtige tekening.Maar ook het Klein Koolwitje en de Kleine Vos zijn fotogenieke vlinders. Deze foto's zijn gemaakt op 21 augustus en de heide was toen echt op het hoogtepunt van bloei.Roodbekertjesmos zit er ook in behoorlijke hoeveelheden. Het is heel klein en ik vind het telkens weer een uitdaging om er mooie macro-opnames van te maken. Beide bovenstaande foto's vind ik zelf wel geslaagd en ze tonen ook hoe het rode eruit spring ten opzichte van de omgeving.Het natuurgebiedje is ook het leefgebied van talloze sprinkhaantjes, en meestal zijn dat Knopsprietjes een klein sprinkhaantje dat in allerlei tinten voorkomt. Ik vind Sprinkhanen ontzettend lastig om op naam te brengen, maar het Knopsprietje ken ik nu inmiddels zo goed dat ze me ondanks alle kleurvariaties niet zo snel meer in verwarring brengt.
Het is onvoorstelbaar wat een camouflagekleuren deze sprinkhanen hebben, als je niet hebt gezien waar ze naar toe zijn gesprongen, kun je ze bijna niet weer terug vinden.Heidelibellen komen niet alleen maar voor op de hei, in tegendeel, je kunt ze overal treffen. Maar het is wel leuk als je een Heidelibel kunt vastleggen op bloeiende hei.
Ze hebben overigens een voorkeur om een stukje zand te zoeken en zich daar lekker op te warmen.
Maar met wat geduld en goed rond speuren lukte het ook om een Heidelibel vast te leggen op bloeiende heide. Ik heb daar al een apart blogje aan gewijd, maar ik vond het zo'n mooie foto, dat ik hem ook in deze blog nog maar weer een plekje heb gegeven.


En ja een blogje dat over een heidegebiedje gaat moet je natuurlijk wel afsluiten met een paar foto's van prachtig bloeiende hei. En de hei is door de koude natte julimaand wel extra mooi in 2011 omdat daardoor alle heidestruiken in een keer in bloei zijn gekomen.

Reacties

 1. Hallo Coby,
  De heide staat/stond inderdaad prachtig in bloei en is nu overhet hoogtepunt heen. Jij hebt hem in deze beelden heel fraai vastgelegd. Met mooie macro's van de vlinders en sprinkhanen. De libel is een topper.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij laat niet alleen de pracht zien van dit heidegebied, maar ook wat er te ontdekken valt tussen al dat moois! Een schitterende reeks Coby! Machtig mooi om te zien,
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi als je dat dicht bij huis hebt Coby.
  De heide staat er heel mooi bij, net als de sprinkhaan en de vlinders.
  Groet en fijn weekend.
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het mag dan een klein natuurgebiedje zijn, er valt wel heel veel te zien. Fascinerend zijn al die sprinkhanen. Het zijn net zoekplaatjes.
  Het Bekertjesmos is toch ook wel heel mooi. Wat een onwaarschijnlijke kleur eigenlijk...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby

  Wat fijn zo dichtbij huis.
  Het mag dan klein zijn.
  Maar de opnames zijn prachtig.
  Hier heb je helaas geen heide.
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,

  Heerlijk he zo'n klein natuurgebiedje vlak om de hoek. Dat daar zoveel leven is.

  Ik vind je tweede heidelibellenopname inderdaad schitterend! En de laatste heidefoto is ook fraai qua kleur en scherpte.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Coby,
  Heerlijk als er zoveel te genieten valt in een heel klein gebiedje, je moet het natuurlijk wel willen zien, maar dat is jou wel toevertrouwd.
  Leuk om hier ook het roodbekertjes tegen te komen, dat is inderdaad lastig fotograferen, zó klein, maar je hebt er mooie opnamen van gemaakt.
  De heidelibel op het heidetakje is prachtig, en wat een vlinders, ik heb ze deze zomer helaas maar weinig gezien.
  O ja, de voorkeur voor de rustige plekjes, die komt me bekend voor ;-)
  De heide was dit jaar in één woord Prachtig!!! mooier dan ik het ooit gezien heb, je beelden laten deze rijke bloei ook mooi uitkomen.
  Heerlijke serie
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. o wat heerlijk zo,n gebiedje vlak bij huis,maar jij hebt er ook goed oog voor en je laat ons zo heerlijk meegenieten .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Coby,

  Heerlijk gevarieerd blog weer van je. De vlinders op de bloeiende hei vind ik echt prachtig om te zien, ze kleuren zo mooi af. Ook de gecamoufleerde Sprinkhanen heb je knap vastgelegd.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ohw.... wat mooi Coby, en als het inderdaad zo'n klein stukje is, dan heb je het inderdaad rijk daar met al deze wezentjes. Werkelijk prachtig gewoon.

  Heb manlief er ook maar even bij gesleept hihi...

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi zeg !!
  Inderdaad van alles te zien en te foto graferen, de libelle's vind ik zo mooi.
  Zie ze heel weinig in de tuin dit jaar ;-(
  Heerlijk zo'n gebiedje bij je in de buurt, lekker voor een dagelijkse wandeling.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank voor jullie reacties, altijd weer leuk om de mening van anderen te horen! En het is een mooi klankbord om te weten of de dingen aanspreken, ik geniet er zelf enorm van, maar gedeelde vreugd is dubbele vreugd, niet waar?
  En van kritische opmerkingen doe ik mij voordeel om de weblog nog mooier te maken.
  @helma en leuk te horen dat je zo enthousiast was, dat je anderen ook nog achter de PC haalt.
  @Loes,ja volgens mij komt onze visie en beleving van de natuur wel aardig overeen...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ronduit een zalige heide serie met veel variatie en hoog kijkgenot. Ja het is niet overal de pruimentijd zoals hier in de polder er is bij jou heel veel moois te vinden. Dat bekertjesmos, neen dat groeit hier helaas ook niet en het is zo mooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik val in herhaling : mooie serie met heel wat lplfraaie foto's !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik wist niet dat het zo mooi was in mijn achtertuin!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom klepperen ooievaars

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders