Aalscholvers en Meeuwen in Lauwersooghaven

Dit is de laatste blog over een dagje Lauwersmeergebied en staat in het teken van Aalscholvers en Meeuwen.
Voor de vorige blogs klik op Blog1Lauwersmeergebied en Blog2 Steenlopers.
Door de stevige wind leek het mij een mooie uitdaging om vooral ook te proberen vliegfoto's van deze vogels te maken en ik ben best tevreden met de resultaten die ik in deze blog laat zien.




Een paar Zilvermeeuwen, de bovenste vogel ligt mooi in het golvende water en levert een foto op die bijna alleen maar zwart/wit tinten heeft. Daaronder een Zilvermeeuw die zich te goed doet aan een Krabje, boeiend om naar te kijken, hoe druk hij het daar mee had en liet ons daardoor ook heel dicht naderen, zodat ik vanaf een prima afstand kon fotograferen.




Je komt Aalscholvers tegenwoordig op veel plaatsen tegen, overal waar ze maar genoeg vis kunnen krijgen zijn ze te vinden en het maakt ze ook niet uit of het zoet of zout water betreft.
Dat we ze in de haven van Lauwersoog ook volop aantroffen was dan ook geen verrassing. Aalscholvers kunnen per dag hun eigen gewicht aan vis verorberen! En dat de restanten er ook weer uit gaan zie je door de grote witte poepstrepen, overal waar ze vaak zitten.




Aalscholvers in vlucht is een mooi gezicht, je ziet dan ook mooi die lange kromme snavel en vaak scheren ze laag over het water. Ik ben blij met deze vliegfoto's, die ik allemaal om een andere reden  geslaagd vind.
Bijzondere dieren zijn het, een beetje oerdier vind je er toch wel in terug en dan die opvallende groene ogen, dat maakt het toch wel tot een prachtig beest, hoewel hij bij veel mensen niet geliefd is.




Tot slot nog een heel fraaie jonge Grote Mantelmeeuw, die mooi op de stevige wind zwevend, vlak voor me langs kwam zeilen, met een blik van "zie je wel hoe mooi ik ben?".
Nou en dat zag ik en tot mijn vreugde lukte het me ook nog om deze mooie vogel er goed op te krijgen, zodat zijn prachtige verenkleed eens rustig te bewonderen is.
Zo kwam er een eind aan een mooi dagje Lauwersmeergebied, geen optimaal weer, geen echte bijzonderheden gezien, maar wel optimaal genoten van wat er allemaal wel te beleven was....

Reacties

  1. Je heb wel veel op de foto kunnen krijgen daar bij het lauwersmeergebied. De foto's van de vogels in de vlucht zijn wel heel mooi geworden.Ik zie steeds zelfs aalscholvers op de lantaarnpalen langs de A4 bij schiphol zitten.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is dit prachtig! Mooi om het zo allemaal nog weer terug te zien. We hebben toch eigenlijk wel heel veel moois gezien op die ene dag :)

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knappe kieken, natuurkiekster! Mooi, die vogels in de vlucht, altijd een uitdaging om vast te leggen. Ik vind het ook altijd mooi om op een foto eens rustig te kunnen bewonderen wat je in het echt langs ziet flitsen.
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De foto die er het meest voor mij uitspringt is de eerste van de aalscholver in de vlucht, zo mooi die beweging in de vleugels, knap gedaan.
    De rest mag er ook zijn, en wat goed dat jij de mantelmeeuw van de zilvermeeuw weet te onderscheiden!
    Groetjes
    Loe

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai Coby,

    Weer zo'n hele mooie serie. Nog steeds jammer van dat grauwe weer.
    Je moet echt eens terug bij een mooie wolkenlucht.
    Ik weet hoe lastig het is om vliegende vogels mooi te fotograferen en hier verdien je een dikke pluim.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er mooi uit deze serie! Vliegende vogels zijn moeilijk om te fotograferen en dat is je zeer goed gelukt! Ook mooi scherp en belicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Er zijn steeds meer berichten van mensen die hun reactie niet kwijt kunnen op mijn blog zo ook Dominic, zij schreef via de mail:

    Prachtige serie Coby, en zeker je vluchtfoto's, magnifieke beelden! Ook je vorige logjes heb ik bekeken, genieten met een grote G!

    Prettig weekend,

    groetjes

    Dominic

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook via de mail een reactie van Eveline (Artmus):

    Coby al heb je de aalscholver niet helemaal scherp gefotografeerd ik vind het toch knap.
    Om de een of andere reden laten die beesten zich heel moeilijk fotograferen. dus mijn compliment.

    Hartelijke groet van Artmus

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Coby,
    Een mooie afsluiting van het dagje uit. Het valt niet mee om vogels in de vlucht scherp vast te leggen. Het is je goed gelukt. Ik vind het altijd lastig om de verschillende meeuwen soorten uit elkaar te houden. Zeker omdat de jongen nog een ander verenkleed hebben. Ik hoop de mantelmeeuw te onthouden. Ik kan hem nu goed bekijken.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De Aalscholvers beginnen hier een probleem te worden. Bij mij aan de overkant (ik woon aan een dijk) zit een hele kolonie en werkelijk alle bomen daar zijn dood. Daar ik ook precies tussen het ijssel en het markermeer inzit zie ik ook langs de Lelydijk een hele kolonie zitten. Ook de vissers klagen hier steen en been over deze "vissers".

    Mooie reportageweer.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Coby,
    Ik heb me nog nooit verdiept in het lieveheersbeestje en leer hier weer veel van.
    Ik ga nu toch met andere ogen kijken als ik zo'n beestje tegen kom.
    Nu blijkt wel weer dat als zo vaak dat ingevoerde dieren hier te dominant worden omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben.

    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Superr mooi blog onderwerpen heb jij hier staan. Zeer leerzaam ook. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland