Jonge vogels omdat het zo leuk is...

Ik ben een enorme liefhebber van de herfstperiode met de mooie kleuren, de vele vruchten en zaden aan de bomen, de paddenstoelen, prachtig allemaal.
Echter jonge vogeltjes zijn er (bijna) niet meer in de herfst, daarom nog eenmaal  een aantal ontmoetingen met jonge vogels, gewoon omdat het zo leuk is....



Heel mooie foto's heb ik  kunnen maken van jonge Pimpelmezen, echt uniek was het dat de jonge Pimpelmezen voor de opening van de nestkast verschenen. Ik had dat nog nooit zo gezien en even blij was ik, dat ik er bij was toen ze net waren uitgevlogen en zo'n klein verenbolletje van heel dichtbij kon vastleggen. Meer foto's van de jonge Pimpelmezen zie pimpelmeesblog1  en  pimpelmeesblog2




Eksters zitten er ook altijd wel in de buurt, maar dat wil niet zeggen dat je er dan ook zo maar mooie foto's van kan maken. Ze zijn aan de ene kant best brutaal, maar als ik dan een camera op ze richt, blijken ze ook best schuw te zijn. Ik ben daarom best tevreden met deze foto van een jonge Ekster. De jonge Merel was een stuk minder schuw en liet me onbekommerd tot op korte afstand komen. Een jonge Merel kijkt op het vrouwtje maar heeft een meer gevlekt verenkleed.



Een paar jonge Roodborsten in de buurt gaven me ook de gelegenheid voor het maken van diverse fraaie foto's. En evenals een jonge Merel hebben ze een gevlekt verenkleed, dat in eerste instantie geen spatje oranjerode kleur bevat. Het rood lokt agressie op bij andere Roodborsten, zelfs bij de ouders en het is dus maar goed dat het rood in het jeugdkleed ontbreekt. Bij de jonge Roodborst op bovenstaande foto's breekt het rood al door het verenkleed heen en kun je er vanuit gaan dat ie al behoorlijk zelfstandig is. Meer over de jonge Roodborst zie blog



Huismussen komen bij mij in de buurt echt bij tientallen voor en de vaste bezoekers van mijn weblog weten inmiddels wel dat ik het erg leuke vogeltjes vind en daarom ook een plaatsje in deze blog voor een paar Huismussenpubers. Meer over Huismussen zie blog1 en blog2



Ook een jonge Heggenmus gezien en dat was leuk, want dat overkomt me niet zo vaak dat ik die zie. Heggenmussen zijn overigens geen familie van de Huis- en Ringmussen. De Heggenmus is vooral een insecteneter en de huismussen en Ringmussen zijn echte zaadeters. Je kan dat zien aan de snavels, die van de Huis-en Ringmussen is dik en wat plomp en de snavel van een Heggenmus is smal en spits.
Op de bovenste foto zie je een jonge Heggenmus en daaronder een volwassen exemplaar en die heeft een veel grijze kop zoals je kan zien terwijl het verenkleed van de jonge vogel veel meer gevlekt is en minder grijs.



Tot besluit dan nog een paar leuke foto's van een jonge Tjiftjaf die ook regelmatig even kwam buurten. Wat een kleine druktemakertjes zijn dat, watervlug en daardoor bijna niet vast te leggen. Gelukkig ging deze heel af en toe even een paar seconden ergens zitten. Erg leuke vogeltjes om naar te kijken. En zo moeten we het tot volgend voorjaar doen met de foto's en wachten op een nieuwe generatie jonge vogeltjes.
Meer foto's van de Tjiftjaf zie blog
En volgend jaar hoop ik weer veel jonge vogeltjes te mogen zien, dat is toch altijd weer een vertederend gebeuren en ik kan er steeds weer enorm van genieten, al dat kleine grut....

Reacties

  1. Hallo Coby,
    Ze zijn het waard om even mee in de herhaling te gaan, wat een dotjes. En de jonge ekster lijkt echt zo'n puber, zo van : Kijk niet zo naar me!!!
    Prachtige vogels, heerlijke lawaaischoppers maar o zo moeilijk op de foto te zetten. Leuk, was weer genieten.
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Coby,

    Weer een serie foto's om trots op te zijn!
    En ook nog zoveel verschillende soorten.
    Met plezier bekeken,

    Groet en fijn weekend,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig die pluizenbolletjes. Die eerste foto van de pimpelmees is echt geweldig. Wat een mooi koppie!
    Weer een serie om van te genieten.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeer mooie weergave van deze vogels coby, altijd mooi om te zien, en zeker uit jouw hand!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Coby,
    leuke serie zo al die jonge vogels bij elkaar. Eksters zitten er in onze tuin ook elke dag, maar ze zijn inderdaad lastig op de foto te krijgen. Hetzelfde geldt voor de heggenmus. Wat lief dat kleine bolletje veertjes. Ik heb het uitvliegen 1 keer gezien. Daarna houd ik het steeds in de gaten, maar het kan binnen een minuut gepiept zijn. Je moet geluk hebben.Dat heb jij gehad en goed benut.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Coby,
    Is altijd een mooi gezicht die jonge vogels, je heb ze er heel mooi op staan allemaal.
    De eerste foto vind ik helemaal prachtig, wat is dat lief.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag natuurkiekster, wat verwen je ons weer met prachtige platen! Je hebt met grote opmerkingsgave die jonkies heel mooi weergegeven.
    Groeten, marion

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prima serie vogels die in mijn beleven toch nog altijd tot de lastigste maar tevens mooiste dieren behoren om mooi op de foto te zetten. Jij hebt het weer geflikt en hoe.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zulke heerlijke plaatjes kun je niet vaak genoeg bekijken, dus een heel goed idee om ze nog een keertje te vertonen.
    Ik ben helemaal weg van het pimpelmeesje, vooral de eerste foto, top!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wat leuk en vertederend hie kan je toch zo verliefd op worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. deze mogen best een keer op herhaling.
    Het valt om de duvel niet mee om ze een beetje leuk voor de lens te krijgen...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland