Schapen op de Drentse hei en in een potje


Pot vol schaapjes

Op een van mijn favoriete natuurrondjes kom ik altijd langs een klein, maar leuk natuurgebiedje, waar zich ook nog een stukje heide bevindt. Voor het onderhoud van de heide zorgen onder andere een aantal schapen, Schoonebeker heideschapen, een Drents schapenras.
Als geboren en getogen Drentse, vind ik dat het de hoogste tijd is om eens een blogje te wijden aan een zo typisch Drents fenomeen.

Schoonebeker heideschapen

Schoonebeker heideschapen

De Schoonebeker heideschapen hebben, in tegen stelling tot de Drentse heideschapen, geen horens en ze leveren wat meer wol. Als er ook nog lammetjes bij lopen, maakt dat zo'n groepje schapen natuurlijk nog aantrekkelijker, het geeft mij tenminste het echte lentegevoel!

Schoonebeker heideschapen

Schoonebeker heideschapen

Het Drents heideschaap is een veel ouder schapenras, dan het Schoonebeker schapenras. Het Drentse heideschaap komt al duizenden jaren voor in Drenthe en is het oudste schapenras in Westeuropa.
Ik vind het een prachtige verschijning op de hei, op veel plaatsen worden de heideschapen ingezet om de heidevelden te begrazen. Op het Dwingelderveld lopen zo bijvoorbeeld twee kuddes samen met hun herder om de hei te onderhouden.

Drentse heideschapen

Drents heideschaap lammetje

Door alle bezuinigingen lopen de schaapskuddes overigens wel gevaar. Dat is jammer want ze hebben een nuttige taak en het is ook gewoon een prachtig gezicht als er weer volop lammetjes lopen met die mooie aandoenlijke koppies. Laten we hopen dat dit een beeld is dat we op de heidevelden kunnen blijven zien.
Let overigens ook even op de lange staart die deze schapen hebben, dat is een van de kenmerken van de heideschapen, ook de Schoonebeker heideschapen hebben een lange staart.

Drents heideschaap

Drents heideschaap

Ik vind zelf de Drentse heideschapen mooier dan de Schoonebeker heideschapen, vanwege de prachtige kenmerkende horens die de Drentse heideschapen hebben. Het maakt ze  meer karakteristiek en vooral de mannetjes, de rammen, kunnen heel indrukwekkende horens krijgen.

Schoonebeker heideschaap
Schoonebeker heideschaap
Als je in Drenthe geboren en getogen bent en je bent ook nog ontwerper van mooie wol- en viltcreaties, dan is het eigenlijk voor de hand liggend dat er ook creaties gemaakt worden van schapen. Hannie is zo'n Drentse ontwerper, ze laat zich vaak door de natuur inspireren en heeft al diverse mooie ontwerpen van schapen gemaakt.


pot vol schaapjes

pot vol schaapjes
Ze heeft ontwerpen gemaakt van groot tot klein, ook van schapen en een tijdje geleden heeft ze een pakketje uitgebracht met echte mini schaapjes. Heel schattig en mooi om ze een eigen natuurgebiedje te geven in een glazen pot. Gewoon grappig om te hebben en het spreekt mij als rasechte Drentse natuurlijk zeer aan.
Leuk bij dit ontwerp is dat ik samen met Hannie de foto's heb gemaakt voor dit pakketje, samen fotograferen doen we wel vaker, maar foto's maken voor pakketjes, dat gebeurt niet zo vaak.

Schoonebeker heideschapen
Schoonebeker heideschapen
Schoonebeker heideschapen

Uiteraard zijn we samen ook nog bij echte schapen op de Drentse hei wezen kijken en fotograferen. Het is een goede gewoonte geworden om regelmatig even samen de natuur in te trekken en zo kwamen we ook even weer bij de Schoonebeker heideschapen langs.
In eerste instantie zaten ze mooi dichtbij, maar opeens was er paniek bij de volwassen schapen en alles ging er met wapperende oren en staarten vandoor. Even later bleek dat er fietsers aan kwamen met een overigens keurig aangelijnde hond, die helemaal geen oog had voor de schapen. Blijkbaar hadden de schapen ook al eens een slechtere ervaring gehad. De paniek was nu onnodig maar leverde ons in ieder geval een paar leuke actiefoto's op.

Reacties

 1. Mooi zeg die Drentse hei. Dit schapenras is ook heel bijzonder. De close-up opnamen vind ik prachtig. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een creatief idee van Hannie, die potjes. Maar je serie mag er ook zijn, Coby. Vooral de foto's 5, 14, 15 en 16 vind ik erg mooi. Er staan bij mij in de buurt ook een aantal van die Schoonebekers en ik was nog altijd van plan ze eens te fotograferen. Maar nu ik jouw foto's heb gezien denk ik dat ik toch maar een keer naar Drenthe ga. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat heerlijk om zo in en met de natuur bezig te zijn,het is niet alleen een hele mooie serie geworden maar wat een geweldige uitleg ,hier spreekt een enorme liefde voor de drentse schapen uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk onderwerp Coby. Vooral de foto's van de Schoonebeker heideschapen zijn erg mooi. De kleuren van de schapen combineren erg fraai met het lichte pijpenstrootje.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk die schaapje in een pot. Ik ga zo even bij Hannie kijken. Foto nr. 10 is prachtig !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige schapen en je hebt er weer zeer fraaie foto's van gemaakt.
  En schaapjes in een pot ... wat een leuk idee!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie van de schapen Coby, mooi om te zien.
  Wat zijn die potten met schaapjes ook leuk.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's van de schapen.
  Ik wist niet dat er zo veel verschillende soorten waren.
  Foto 5 en 7 vind ik echt super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige foto's Coby! "Groeten uit Drenthe" erop en je hebt schitterende vakantiekaarten...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel leuk en lief en je schrijft er weer leuk over, genieten!
  Groetjes Regina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb al heerlijk zitten genieten van die mooie schapen en het ontwerp van Hanny !!!
  heel leuk !!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby,
  Helemaal met je eens, een schaapskudde op de hei is een heerlijk gezicht!
  Hier in het Gooi zijn ze ook, maar helaas lopen ze de laatste tijd vaak binnen een soort mobiele afrastering ipv met herder en honden.
  Je hebt er sfeervolle beelden van gemaakt, met voor mij nr 11 als topper, prachtig, die wollige lichte vacht tegen het gelige gras, de kleuren verlopen zo mooi in elkaar.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie foto's van een typisch Drentse verschijning! Het zou wel heel erg zijn als dit gaat verdwijnen. Gelukkig hebben we dan nog de schapen in een potje van Hannie! Die zijn ook leuk om te zien (en vast ook leuk om te maken!).

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby,
  wat een heerlijk blog over deze schapen in jou streek.
  Leuk om daar ook een blog van te maken en ik zie echt hele mooi foto's van heel veel
  verschillende schapen. Je verteld er ook zo mooi over en dat is altijd boeiend om te lezen.
  Ik vind dat kleine schaap van foto 7 en dat grote schaap van foto 11 werkelijk fantastisch.
  Zo mooi van kleur en detail en zo mooi helder. Compliment.
  Ook van Hanny heel leuk dat ze deze kleine weitjes met schapen in een pot maakt.
  Echt genieten weer :-)
  Groetje, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby.

  Leuk zeg de schapen op de hei.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk, allemaal schaapjes, een heel blog vol. En een potje vol zelfs, leuk dat je zo aandacht besteed hebt aan mijn ontwerp, dank je wel. En uiteraard ook nogmaals bedankt voor het maken van de fraaie foto voor op het pakket. Maar schapenblogjes maken, dat mag je vaker doen, dat zijn zulke leuke dieren. Leuk dat we in Drente zo'n echt Drents schaap hebben, ze zijn prachtig om te zien. Maar de Schoonebekers mogen er ook zijn, vooral in de lammetjes tijd. En ik sluit me bij Helma, aan, je verteld zo lekker!!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dank voor jullie reacties en commentaren, het blijft fijn
  dat zoveel mensen de moeite nemen om een reactie achter te laten.
  Mooi om te horen wat iedereen vind van de blogs en een motivatie
  om lekker door te gaan met het maken van nieuwe blogs.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders