Bloemetjes en beestjes bij de Blinkerd

Vooral in de lente en de zomer ben ik regelmatig te vinden in natuurgebied de Blinkerd. Hier is in die periode een keur aan planten en kleine beestjes te vinden. Het is een gebiedje dat ik graag bezoek met in ieder geval mijn macrolens in de rugzak. Op 30 juni heb ik daar ook weer enige uurtjes doorgebracht en me vooral bezig gehouden met macrofotografie.

Rietorchis

Rietorchis

Inmiddels zijn de meeste Rietorchissen al weer uitgebloeid of in ieder geval al flink op hun retour, maar op 30 juni bloeiden ze nog uitbundig. Ik heb het idee dat het wel een heel goed jaar was voor deze mooie bloemen. Tjonge wat stonden er veel en wat is het toch leuk om daar foto's van te maken. Wie nog meer wil zien moet maar eens kijken op deze blog.

Trilgras

Trilgras

Er komen ook diverse niet- alledaagse planten voor. Van de prachtige  Blaassilene heb ik onlangs al een hele serie laten zien zie deze blog. Maar ook het zeldzame Trilgras komt er in behoorlijke hoeveelheden voor. Een fraaie grassoort, maar o zo lastig vast te leggen. Bij ieder zuchtje wind beweegt het en doordat de verschillende bloeitakjes allemaal nogal dicht opeen staan wordt het ook snel een rommelige foto. Maar het blijft een mooie uitdaging om ze vast te leggen.

Lantaarntje

Viervlek

Het is ook een aantrekkelijk gebied voor libellen, altijd zijn eer wel wat soorten juffers en libellen te vinden.
Nu wist ik een Lantaarntje vast te leggen, een van de juffers die het makkelijkst te herkennen is met de blauwe vlek aan het eind van het achterlijf, waar het diertje zijn naam aan heeft te danken. Ook Viervlekken vliegen er in deze periode altijd wel in behoorlijke aantallen rond, een mooie soort om te fotograferen.

Klaproos

Klaproos


Hier en daar vlamt het vurige rood van een Klaproos op. Het zijn er daar niet veel maar dat hoeft ook eigenlijk niet, want zo'n eenling valt ook enorm op. Ik denk dat Klaprozen  behoren tot de meest gefotografeerde bloemen en ook ik neem graag mijn kans als ik een Klaproos zie, daarom ook foto's van een Klaproos in deze blog.

veldsprinkhaan, soort onbekend
Grote Groene Sabelsprinkhaan

Dit is ook de tijd van de sprinkhanen en die zijn bij de Blinkerd  volop te vinden.  Op 30 juni waren het veelal nog onvolgroeide exemplaren, de zogenaamde nimfen die je onder andere herkent aan hun korte, nog niet volgroeide vleugels en ook hebben de meesten nog niet het kleurpatroon van een volwassen dier. Ik ben bepaald nog geen sprinkhanenspecialist, maar ik vind het wel heel leuke beestjes om te fotograferen. Ik verbaas me daarbij altijd over de geweldige schutkleur van sprinkhanen.

vrouwtje Wolfspin met pakketje vol eitjes

Op diverse waren er Wolfspinvrouwtjes die hun eitjes mee liepen te zeulen in een zelfgesponnen cocon die aan hun achterlijf vast zit. Inmiddels zullen er velen al jonkies hebben, die door de moeder op haar rug worden meegenomen. Ik heb dat vorig jaar op foto kunnen vastleggen, fascinerend en zo onwaarschijnlijk klein, daar moer je echt een portie geluk bij hebben om dat tegen te komen. Wie die blog wil zien kan even klikken op deze blog met toch wel unieke beelden.


Er zijn in ons land enige honderden nachtvlinders en ik moet zeggen dat ik op dat gebied nog veel heb te leren. De moeite waard trouwens om je daar wat in te verdiepen, want er zijn veel prachtige vlinders en ook rupsen. Deze dag zag ik onder andere het Stro-uiltje (Rivula sericealis) een klein veel voorkomend nachtvlindertje dat overdag vliegt. Je kunt aan mijn duim zien hoe klein hij is.Ik besluit deze blog met een paar foto's van het Grasklokje. Net is de Klaproos een bloempje dat opvalt tussen de rest. Een elegant en fragiel bloempje met een onweerstaanbare hemelsblauwe kleur. Daar kan ik echt niet bij langs lopen zonder eerst een paar foto's gemaakt te hebben. Zo mooi die kleur en ook de klokjesvorm daagt uit om daar mooie opnamen van te maken en ieder jaar ben ik weer blij als ik zie dat ze er weer staan.

Reacties

 1. Mooie bloemsoorten en leuk weer die beestjes erbij.
  Wat is dat trilgras beeldschoon! Fijn weer om mee te geniegen met je blog,
  groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby
  mooi die orchidee maar ook die mooie macro's.
  mooie serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja zo ziet de natuur er uit in al zijn bloemen pracht en de diertjes die er in leven !!
  Daar gaat mijn hart sneller van kloppen zo echt Cobie super !
  Hier bij ons is ook zo'n plekje vol bloemen en ik strooi als in onze tuin de zaden rijp zijn daar ook een emmertje vol uit zodat volgend jaar er weer nieuwe planten en bloemen bij zijn dat heb ik al heel vaak gedaan !!
  Misschien een tip !!!
  Lila papavers ,Akelei, Zeeuws knoopje , Witte-verbascum , enz.
  Bedankt voor je mooie show !
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's en wat een afwisseling. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om bij je langs te gaan wat ziet het er prachtig uit dat moetewel een mooi gebiedje zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie Coby.
  De grasklokjes vind ik geweldig, de kleur is ook prachtig, mijn lievelingskleur.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie van alle beestjes en bloemetejs Coby.
  Ik vind het trilgras erg mooi om te zien, de andere ook hoor ;-)))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi allemaal! De Klaproos steelt voor mij de show, daar ben ik dol op. De foto's van de vlinders en libellen zijn ook prachtig. Mooi gebied is dat toch. Eigenlijk al weer te lang geleden dat ik daar geweest ben...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb weer van je blog genoten, Coby. Het trilgras heb je super gedaan. Ik ben er zelf ook mee bezig geweest, maar wat is dat lastig. Ook al om er een mooie compositie van te maken. Het is jou goed gelukt. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi Coby, weer heerlijke beelden van de natuur.
  Dat trilgras heb ik dan weer geleerd :-) Ik heb ze ook op de foto
  maar kon geen naam vinden. Nu dus wel thnx....
  Klaprozen, libellen, sprinkhanen, nachtvlinders en enge spinnen.
  Je zegt al dat je van de nachtvlinders nog veel moet leren en
  daar sluit ik me ook bij aan. Hele mooie en ook weer leerzame blog Coby.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Coby, prachtig dat kleine spul en mooi vastgelegd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer een heerlijk gevarieerd blogje, vooral de klaprozen vind ik heel knap gefotografeerd, ik vind het heel moeilijk: of het waait, of de zon is zo fel dat het rood wordt een grote vlek zonder enig detail.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars