De mooiste foto's van 2011

Het einde van het jaar leent zich bij uitstek om ergens op terug te kijken, in dit geval een terugblik op een jaar Natuurkieker.
In deze blog een selectie uit mooiste foto's die ik  heb gemaakt in 2011 en die allemaal herinneren aan prachtige ontmoetingen met de natuur. Het genieten van de natuur komt voor mij altijd op de eerste plaats, fotograferen is daarbij een erg leuke hobby die de mogelijkheid biedt unieke momenten vast te leggen en  bij het zien van de foto's van na te genieten. En door te bloggen is er de gelegenheid om anderen mee te laten genieten van de mooie momenten die ik in de natuur heb gehad.


In januari maakte ik deze foto van een vrouwtje Blauwe Kiekendief, een prachtige sierlijke roofvogel.
Wat ik aan deze foto zelf heel mooi vind is de actie en mooie houding van het dier. De foto komt uit de blog van 18 januari 2011.


 Het was die ochtend in februari ontzettend koud, een straffe oostenwind en temperaturen rond het vriespunt, maar het voelde door de wind nog veel kouder aan op de heidevelden van het Dwingelderveld. Op de foto een ijssculptuur die ontstaan was door bevriezen van het door de wind opgestuwde water. De foto komt uit deze blog van 20 februari 2011


Patrijzen zijn de afgelopen jaren enorm teruggelopen  in aantal, waarbij de intensivering van de landbouw een belangrijke rol speelt. Daarnaast zijn Patrijzen enorm goed in het zich verborgen houden. Bij onraad drukken ze zich plat op de grond en dan zie je ze tussen de begroeiing haast niet meer terug.
Ik ben dan ook erg blij dat ik deze foto heb kunnen maken. De foto komt uit de blog van 5 maart 2011 die helemaal is gewijd aan de Patrijs.


Als de dagen weer langer worden maak ik daar graag gebruik van om nog een avondritje door het mooie Drenthe te maken. Vooral als het zonnig weer is leent zo'n tochtje zich er prima voor om vogels er in het avondzonnetje op te zetten. De foto van de Geelgors hier boven is volgens mij wel de mooiste die ik tot nu toe van een Geelgors heb kunnen maken. Ik ben er zelf heel blij mee en hij komt uit de blog van 10 april 2011


Ieder jaar zoek ik naar bloeiende Larix. Ik vind de bloei van een Larix prachtig en het heeft ook nog warme herinneringen aan mijn vader, die altijd een paar takken bloeiende Lariks voor mijn moeder meenam. Tegenwoordig worden veel Larixbomen in de natuur verwijderd omdat ze van nature niet in Nederland thuis horen. Ik vind dat soort rigoureuze maatregelen soms wel eens wat overdreven en hoop dat er toch van die mooie Larixbomen over zullen blijven.
De foto komt uit de blog van 2 mei 2011 


De Ree op bovenstaande foto was eigenlijk een gelukstreffer. Ik was met Hannie naar Vogelkijkhut Diependal toen "zomaar" een paar Reeën  tussen het riet vandaan kwamen. Normaal gesproken staat er veel meer water maar vanwege de bijzonder droge omstandigheden die we hadden in  de lente, stond het water extreem laag en daar maakten deze Reeën dankbaar gebruik van en ik ook...
De foto komt uit de blog van 3 juni 2011Een van de hoogtepunten qua beleving waren ook absoluut de twee nesten met jonge Torenvalken waar ik foto's van mocht maken. Hier kon ik echt niet kiezen tussen het kleine donsballetje dat zo aandoenlijk op een doekje zit en de twee bijna uitvliegende pubers die zo lief bij elkaar onder de vleugel zitten. De foto's komen uit een reeks van vier blogs in juni 2011 blog1, blog2, blog3, blog4Nog zo'n hoogtepunt was de onverwachte ontmoeting met een jonge Kwak, zonder twijfel een van de meest bijzondere waarnemingen van het afgelopen jaar. Dank zij mijn broer die het dier ontdekte kon ik een unieke fotoreeks maken, er komt vast nog wel eens een nieuwe blog over. Bovenstaande foto's komen uit de blog van 24 juli 2011


Dit jaar was de heide extra mooi het was met recht een paarse pracht te noemen. Tja en als je dan in een provincie woont waar veel heide voor komt dan tref je het. Het is overigens altijd een genoegen om Drenthe als woongebied te hebben. Bovenstaande foto vind ik wel een van de mooiste heidelandschappen die ik heb vastgelegd en is gemaakt in natuurgebied het Terhorsterzand.
De foto komt uit de blog van 8 augustus 2011


Van het zien van Levendbarende Hagedissen wordt ik altijd blij. Ik vind dat zulke interessante beestjes en je moet er ook je best wel voor doen om ze te zien, maar als dat lukt, kan ik er tijden bij zitten om ze te observeren. Dat heb ik bij het hagedisje op bovenstaande foto ook gedaan en zo kon ik er met de macrolens echt heel dichtbij komen. De foto komt uit de blog van 15 september 2011 en is geheel gewijd aan de Levendbarende Hagedissen.


Tja de Vliegenzwam is denk ik wel de meest gefotografeerde paddenstoel van Nederland. Ik blij het een prachtige paddenstoel vinden en kan het niet laten om ze te fotograferen als ik ze zie. Bovenstaande macrofoto komt uit een blog vol met Vliegenzwammen van 22 oktober 2011


Insecten zijn interessante en vaak ook heel fotogenieke beestjes. Het leuke is dat je veel insecten aan kunt treffen in je eigen tuin, zo ook deze sluipwesp. De foto is gemaakt in mijn eigen tuin en zeg eerlijk hij of zij zit er toch werkelijk bij als een frivool fotomodel.
De foto komt uit een blog met nog meer tuinverrassingen van 8 november 2011  


Deze terugblik op 2011 besluit ik met een mooi vliegbeeld van een Buizerd. Het gebeurd je niet alle dagen dat een Buizerd recht op je af komt vliegen, meestal gaat ie recht van je af...
Ik ben dan ook blij met deze foto die komt uit de blog van 6 december 2011 en daar staan nog meer vliegbeelden.


Ik vond het best lastig om uit zo'n heel jaar een keuze te moeten maken, veel dingen die ik ook heel mooi vond staan hier niet in. Wie toch nog meer hoogtepunten wil zien kan ook kijken op de blog die ik gemaakt heb voor het 1-jarig jubileum van de Natuurkiekerblog op 1 november 2011
Ook kun je natuurlijk gewoon eens door het Natuurkieker-archief bladeren of met de Googlezoekfunctie gericht zoeken naar een onderwerp. 
Uiteraard ga ik in 2012 gewoon op dezelfde manier verder en ga ik weer vol enthousiasme aan de slag om mooie en interessante blogjes te maken en natuurlijk is iedereen welkom om van de Natuurkiekeravonturen mee te genieten.

Reacties

 1. Hai Coby,

  Ik kan zeggen dat ik het afgelopen jaar erg genoten heb van jouw blog. De verhalen op jouw blog zijn zeker net zo mooi en informatief als je foto's.
  Wat zal je het lastig gehad hebben om tot deze keuze te komen.
  De patrijzen en de hagedis staan allebei nog op mijn lijstje en het verbaast mij geen moment dat jij ze hebt weten te fotograferen.
  Want als er iemand is die goed in de gaten heeft, wat er allemaal in de natuur om haar heen gebeurt, dan ben jij het wel.
  Je series van de jonge torenvalken vind ik misschien wel de mooiste blogserie die ik dit jaar gezien heb. Echt uniek.
  In dit blog vind ik de foto van de ree net boven de rest uitkomen. Wat een rust straalt die foto uit.
  De kleuren steken mooi tegen elkaar af en het spiegelbeeld van de ree maakt de foto helemaal af.
  Prachtig!
  Hopelijk weet je mij in 2012 net zo goed te vermaken met je blogs.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,
  Mijn serie staat om half 12 geprogrammeerd, jij bent slimmer: door eerder te zijn krijg je meer aandacht, want reken maar dat er vanavond veel mooiste foto's zullen verschijnen.
  Net zoals ik altijd van je logjes geniet, heb ik ook nu weer genoten van jouw keuzes.
  Prachtige momenten!
  Verrassend tussen vooral vogelplaatjes is voor mij de ijssculptuur, een frisse winterplaat waarbij maar weer duidelijk is dat jouw oog voor detail erg goed is.
  Een andere favo is zonder meer de ree, geweldig om dit prachtdier in deze setting vast te kunnen leggen.

  Voor nu wens ik je een fijne avond en goede jaarwisseling, voor het nieuwe jaar alle goeds en vooral goede gezondheid, maar natuurlijk ook veel genieten van de natuur, zodat er weer meer van deze prachtlogjes zullen verschijnen.

  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben blij dat je zelf een selectie van de mooiste foto's hebt gekozen. Je hebt het afgelopen jaar zoveel moois laten zien dat ik er geen keuze uit zou kunnen maken. De foto van de ree vind ik wel erg mooi en ook de geelgors. De torenvalken zijn natuurlijk heel bijzonder, zeker met alle informatie er bij.
  Eigenlijk vind ik het allemaal prachtig. Ik heb in ieder geval erg genoten van je blogs en hoop er het komende jaar weer net zo van te genieten!
  Goede jaarwisseling en een goed en vooral gezond 2012 toegewenst!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's ! En hopelijk voor jou het komende jaar nog veel meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allereerst jouw zin:
  "Het genieten van de natuur komt voor mij altijd op de eerste plaats, fotograferen is daarbij een erg leuke hobby die de mogelijkheid biedt unieke momenten vast te leggen en bij het zien van de foto's van na te genieten"
  Dat is precies hoe ik het ook zie, zouden mijn woorden kunnen zijn.
  En genieten doe ik zeker van jouw foto's sinds ik je volg, mooie foto's gecombineerd met informatie over plant of dier.

  Hier ga ik voor een van de roofvogels, ik denk de eerste foto.
  Prachtig moment. Ook de jonge torenvalkjes vind ik heel mooi.
  En de ree bij het water.
  Dat zijn toch wel mijn favorieten.
  groetjes en dat 2012 maar wer veel moois mag brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Mooie serie top momenten zo. De ree die zo spontaan voorbij kwam bij de vogelkijkhut, was wel het cadeautje van het jaar. Ik zie het nog zo weer voor me. En zo blijft de beleving het belangrijkste. En dat er de gelegenheid is er een plaatje van te schieten,dat is dan mooi meegenomen. Maar kijken en genieten, dan blijft waar het om draait. Een mooi nieuw blogjaar gewenst.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,

  werkelijk een schitterende terugblik. Ik geniet sowieso al van je foto's en van deze serie kan ik ook echt niet zeggen welke ik nou de mooiste vind want.... ik vind ze allemaal mooi. Die kiekendief was echt een schitterend moment, en dat krijg je ook niet vaak voor je lens zo. Ook je bloeiende Lariks vond ik prachtig, maar zoals gezegd: Ik vind ze allemaal mooi!!

  Ook voor jou een heel mooi, gezond en fotogeniek 2012. Ik ben het hele jaar weer van de partij hier hoor.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby,

  Ik heb het misschien al eerder gezegd, maar wat ben ik blij dat ik jouw blogs halverwege dit jaar hebt mogen volgen. Wat had ik anders zoveel mooie foto's en informatie gemist. Doordat je ook regelmatig je camera meeneemt kom je toch wel unieke natuurlijke momenten tegen, en kun je die mooi vastleggen met je camera. De drinkende Ree is gewoon super, maar ook juveniel Torenvalkjes, dat zie je ook niet dagelijks. Dan niet te vergeten je Kraanvogels van je laatste blog. Ja ik kan gerust zeggen dat ik elke keer wéér enorm geniet van je nieuwe blogs.

  De allerbeste wensen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

  Gr,

  Remco

  ps. ohjaaa de Geelgors, met zijn beethoven zang toch? prachtig vogeltje komt hier helaas niet voor. Bijzonder mooie plaat

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,

  Mooie afsluiting van 2011. Je hebt altijd heel informatieve blogs met fraai fotowerk. Ik vind het erg leuk om ze te lezen. In deze blog vind ik de ree erg mooi.Maar ook de kiekendief, de kwak en torenvalkjes, zonder de rest te kort te willen doen. Heel apart dat je de patrijzen hebt kunnen fotograferen, want dat valt niet mee.
  Tot in 2012 want ik ga natuurlijk wel door met het volgen van je blog.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Coby,

  Wat een geweldig jaaroverzicht.

  Leuk gedaan met verhaaltjes erbij, hoe je foto's tot stand zijn gekomen, of wel gevoel het gaf bij jou.
  Dit lezen maakt de foto nog mooier. Er zit een gevoel en verhaal achter.

  Het zijn prachtige natuurfoto's. Je bent met recht een Natuurkieker.

  Mijn mooiste van deze serie vind ik de ree. In een hele natuurlijke omgeving, prachtige spiegeling.

  Dit jaar hoop ik heel veel mooie blogposts van je te mogen zien.

  Geniet ervan in 2012!

  Groetjes,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige foto's. Bedankt voor het delen van al dit schoons.

  Ik wens je toch een ontzettend mooi fotojaar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby
  Een heel mooi jaar vol genieten en vooral ook gezondheid gewenst! Ik lees je blog erg graag, leuke info en fantastische fotomomenten.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  Ik sluit me aan bij de rest. Een mooi en gevarieerd overzicht. Met als uitschieters voor mij de kwak en de patrijzen; die zie je nu eenmaal niet zo vaak (of helemaal niet). Ook de ree is trouwens een speciaal moment.

  Ik hoop dit jaar nog vele fraaie berichten van je te mogen lezen.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby,
  De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. en dat we nog maar heel lang van je blog kunnen genieten. Ik kan niet kiezen tussen je foto's , want ik vind alles mooi. Ik hou zelf veel van de roofvogels en hagedissen, en die heb ik wel heel mooi bij je langs zien komen. Maar als ik weer eens een vraag heb email ik je wel weer,en vinder maar genieten van je foto's en verhalen erbij.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,

  Hele mooie foto's.
  Heb me gelijk maar als volger anngemeld.
  Complimenten.

  Groeten,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Met recht een heel mooie serie waar je met veel plezier terug zal denken aan al die fijne momenten. Ik wens je toe dat er nog heel veel zo zullen volgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby,
  Je hebt er een mooi jaar overzicht van gemaakt. Prachtige beelden komen er voorbij van je belevenissen in de natuur met fijne verhalen om te lezen. Wij zitten vanaf vrijdag middag een weekje bij je in de buurt en misschien is het leuk om een een keer te gaan vogelen of anders heb je vast wel een paar leuke tips voor mij? Lekker een weekje onthaasten in Diever. Laat het maar even weten als het je wat lijkt.
  Ik wens jullie een heel mooi 2012 met veel fijne natuur momenten.

  Groetjes,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Coby
  zo te zien is het een goed jaar geweest.
  ik hoop dat 2012 net zo goed woord.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank voor al jullie leuke en enthousiaste reacties.
  Ik waardeer het bijzonder dat er zoveel mensen steeds weer de moeite nemen om een reactie achter te laten.
  Ik zal mijn best doen om ook dit jaar weer leuke en interessante blogs te maken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders