Sterrenschot is een merkwaardig fenomeen

Het is leuk als mensen in je omgeving weten dat je bijzonder geïnteresseerd bent in de natuur en je betrekken bij de dingen die ze zelf in de natuur tegen komen. Zo krijg ik van Hannie regelmatig een foto toegestuurd met de vraag of ik weet wat ze op de foto heeft gezet.
Zo stuurde ze me onlangs ook weer foto's toe met daarop een wat onsmakelijk ogend geleiachtig spulletje en of ik haar kon vertellen wat het was.En inderdaad wist ik wat het was, maar ik kon eerst niet op de naam komen, ik kwam niet verder dan
.....schot tja en als je alleen de tweede helft van de naam weet kan je het ook niet opzoeken. Maar na enig gepieker en gedenk ging het laatje in mijn hoofd toch open en kwam de naam tevoorschijn: Sterrenschot!

 
Sterrenschot is een merkwaardig fenomeen, dat je vanaf het voorjaar tot in de late herfst in de natuur kan aantreffen. Sterrenschot, dat ook wel Heksensnot wordt genoemd is een geleiachtige substantie.
Het bestaat uit de eierstokken en eieren van een vrouwtje pad of kikker.
Zo'n kikker of pad is opgegeten door bijvoorbeeld een Reiger, Buizerd, Vos of Bunzing.
In de maag van zo'n predator(roofdier) beginnen die eierstokken en eitjes op te zwellen en daar krijgt het dier die ze heeft opgegeten last van, zodat hij de onverteerbare delen weer uitbraakt.
De kans dat je dit fenomeen nu nog zult zien wordt steeds kleiner nu de kikkers en de padden gaan wegkruipen, maar het is zeker de moeite waard om volgend jaar vanaf het voorjaar eens extra op te letten of je ook Sterrenschot kan ontdekken...


Reacties

 1. Hoi Coby,
  Ik ken Sterrenschot alleen als Heksensnot.
  Leuk dat je er aandacht aan besteed kunnen we er extra op letten.
  Prachtige foto`s, de Kikker en Reiger foto`s zijn erg mooi.
  Fijne Zondag,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hello Coby,

  The pictures of the Great Blue Heron are beautiful! I love the colors in the background. The bird of pray is also a great shot.
  The mistery is resolved = frog's eggs. I was wondering what it was.
  Thank you for you nice pictures and informations. Have a nice Sunday!
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Coby, weer een uitstekend blog bericht, fantastische foto's combineren met een leuke tekst. Leuk om je te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Ik voel me zeer vereerd, drie van mijn foto's zijn de moeite waard om getoond te worden op jou blog. Ik zal me dus maar gaan specialiseren in smurrie en slijm ;0)
  Je hebt er een mooi blog van gemaakt,gecombineerd met prachtige foto's van kikker, reiger en buizerd. Dit zijn zulke leuke weetjes. Ik wist wel dat ik het vaker had gezien, had zelfs wel eens de term: Sterrenschot gehoord, maar wist tot voor kort niet wat het was. Ik zal je met plezier blijven lastig vallen met natuurvragen!
  Fijne dag en groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  wat een interessant onderwerp heb je weer. Ik ken het sterrenschot, heb het ook vaker gezien, maar het is altijd weer fijn om nog eens precies te lezen wat het nu is.
  De begeleidende foto's van de reiger en buizers zijn prachtig gekozen, superplaten met een erg mooie achtergrond.
  Fijn blogje weer hoor!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar nu je het zegt...
  Een prachtig logje met wondermooie foto's, een plezier voor het oog Coby! dank je wel voor je deskundige uitleg, altijd meegenomen!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie plaatjes weer! En bovendien nieuwe info voor mij: ik had er zelfs nog nooit van gehoord...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Interessant blog. Op de bloggerswandeling in januari zagen we sterrenschot en vertelde Henk Bos wat het is. Ik had het nog nooit gezien. Leuk om het nu nog eens te lezen, hopelijk blijft het nu beter hangen.
  Mooie foto's ter ondersteuning van je tekst!
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,

  ik ken al die termen niet, maar wat jij hier laat zien en lezen, is weer een schat aan informatie en omlijst met geweldige mooie foto's.

  Was weer eventjes lekker genieten ;-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuke associaties.. van het sterrenschot naar de buizerd. Het is idd zo'n naam die dan ergens in je achterhoofd verborgen ligt, maar die je maar niet te binnen wil schieten. Bedankt dus voor het opfrissertje ;) Mooie foto's heb je erbij gezocht!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een van je allermooiste fotoseries echt juweeltjes zeg. Nou ja dat snot is niet mooi en ook niet lekker maar bijzonder en de rest is supermooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. P.s ik zie dat jij een optie "labels" hebt op je blogspot (ben er ook bezig) maar vind de optie niet. Misschien kan je me eens zeggen onder welk kopje ik dat kan aanzetten?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Coby, ik dacht dat kikker/padden-eters bij het verorberen van hun prooi al de gelei/eieren al verwijderen. Maar ik begrijp nu dat het werkt als bij braakballen.

  Gr Harry

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat grappig, ik kwam op deze website terecht omdat er een plaatje van sterrenschot als hoax op fb circuleert. Iemand claimde namelijk dat het teken eitjes zijn. Heel mooie foto's en duidelijke uitleg van wat het nu wel is! Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat deze blog helpt om onzinverhalen de wereld uit te krijgen en dank voor je compliment.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
  2. Ik hoop dat deze blog helpt om onzinverhalen de wereld uit te krijgen en dank voor je compliment.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland