De Nijlgans is een kleurrijke vreemdeling

De Nijlgans is een vogelsoort die hier van oorsprong niet thuishoort, maar die zich hier zeer thuis voelt en  de afgelopen jaren explosief is toegenomen in aantal. De vogel heeft zich hier kunnen vestigen doordat hij vanuit parken en privébezit in de natuur terecht is gekomen.


Toen ik enige jaren geleden serieus begon te vogelen was de Nijlgans nog een bijzondere verschijning, maar nu kom je ze bij mij in Drenthe overal tegen. In Nederland zijn er nu zo rond de 5000 broedparen. Voor een  beginnend vogelaar is de Nijlgans een fijn dier, want je kan hem amper met een andere soort verwarren en ook in de vlucht zijn ze door hun opvallende grote, witte vleugelvlekken goed te herkennen.
Meestal zie je de Nijlgans in paartjes in de natuur rondstappen op de akkers en weilanden. Het zijn ganzen die overwegend beige van kleur zijn, een kleur waardoor ze op een akker amper opvallen, zeker als je ze vanuit de verte bekijkt.
Als je ze echter beter bekijkt zie je dat ze veel meer kleuren bevatten met onder andere mooi roodbruin en groen in de vleugels. Ze staan vaak rechtop op hun lange knalroze poten en hebben ook een roze snavel, verder vallen de roestbruine ringen rond de ogen op.Zo tegen de herfst stappen ze tijdelijk van hun  behoorlijk territoriale gedrag af en zie je dat, net als de andere ganzen, ook de Nijlganzen grote groepen gaan vormen. Vorig jaar zat er in de buurt een groep van zo'n 80 Nijlganzen en ook nu verzamelt zich op de akkers weer een flinke groep in dezelfde omgeving. Op de bovenstaande foto's zie je ook hoe groot de invloed van licht is op de kleur van de vogels, zonder zonneschijn lijken ze veel donkerder en grijzer dan op de eerste foto's van de blog.
Ik vind het echt geweldig om bij een akker te staan met de auto en dan het gedrag van ganzen te observeren. Het is mooi om te zien hoe steeds een paar ganzen op wacht staan en de omgeving in de gaten houden terwijl de rest loopt te foerageren of wat ligt te slapen. En ik geniet er ook enorm van als er groepjes ganzen komen aanvliegen om zich aan te sluiten bij de groep op de grond.
En niet alleen het kijken is mooi, ik vind het geluid van al die met elkaar communicerende ganzen ook prachtig. Je hoort van verre al dat er nieuwe ganzen aan komen vliegen, die roepen hun soortgenoten al toe dat ze er aan komen. Vanaf de grond wordt door al aanwezige ganzen dan weer terug gegakt, dat men dat al dan niet op prijs stelt.... 
En ja, zo heb ik daar mijn eigen fantasie bij over wat er heen en weer allemaal wel niet gezegd wordt en daar vermaak ik me dan moeiteloos een paar uur kostelijk mee!

Reacties

 1. Mooie serie weer. Vooral de ganzen die aan het landen zijn vind ik geweldig. Het zijn inderdaad prachtig gekleurde vogels.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,
  Ik kwam ze vandaag ook tegen en dat is altijd leuk. Ze hebben inderdaad prachtige schutkleuren. Het meest bijzondere is het geluid wat ze maken als ze weg vliegen of schrikken. Ze gakken op zijn "Nijls"! Mooie vogels, die best mogen blijven. Erg mooie foto's trouwens ook!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ganzen zijn heel speciale vogels, bij ons zijn er voor het moment ook veel grote kuddes. Je hebt er leuke foto's van gemaakt!

  Grtjes
  Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Coby,
  Ik ben zelf niet zo'n Nijlganzen-fan, ze schreeuwen luid en zien er wat agressief uit in mijn ogen door die oogring, Je aanvliegfoto's vind ik erg mooi!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Het leuke van de nijlgans is, is dat ze ook vaak in bomen zitten.
  Ik vind het wel een hele mooie vogel, maar of we nou blij moeten zijn met al die exoten?
  Je hebt er wel een mooi blog aan overgehouden. Je vliegfoto's zijn heerlijk om naar te kijken.
  Mooi gedaan hoor!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby,

  Mooie blog, gewijd aan deze exoot uit Egypte. Mooi om te zien is het kleur verschil in je opnames. De eerste serie met zonlicht en de rest met minder zon (bewolkt). De kleuren van je laatste paar opnames komen wel mooier over. De aankomende Nijlganzen in vlucht is wel bijzonder fraai om te zien. Eigenlijk kom je deze ganzen overal wel tegen, en zijn ze goed ingeburgerd.

  Groeten en fijn weekend.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie met mooie zachte tinten. De nijlgans zie je steeds vaker en ook in grotere aantallen.
  Ik vind ze wel heel mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt ze in de vlucht kunnen nemen, dat is supermooi om te zien coby, het zijn prachtige vogels!
  Ik heb ook al het geluk gehad om de mini-nijlgansjes te kunnen fotograferen dit jaar!
  Zeer mooie en boeiende beelden!
  Een fijn weekend,
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie foto's, Coby. Ik heb hier (omgeving Nieuwkoop) ook al verschillende malen naar die ganzen zitten kijken. Moet ook erg om ze lachen. Zijn net een stelletje buurvrouwen, altijd maar met elkaar kwekken. Kan me voorstellen dat je je geamuseerd hebt. Ik geloof overigens dat de boeren minder blij met ze zijn. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  wat zijn het mooie vogels he die nijlgans.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Mooie serie van de Nijlganzen, je hebt er prachtig licht bij, dat maakt de foto's heel sfeervol.
  De aanvliegende/landende nijlganzen zijn super, precies het goede moment.
  Ik vind ze vaak erg lelijk met die rare koppen, maar zodra je alle kleuren ziet worden het ineens prachtige vogels.
  Ik heb ze eens hoog in een boom gefotografeerd, ik wist echt niet wat ik zag, maar het schijnt 'normaal' te zijn.
  Groet en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie foto's, vooral die met de pasteltinten. En leuk zoals ze komen aanvliegen, je geduld wordt dan wel beloond!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Ja je ziet ze wel veel laatste tijd.
  Je heb er een mooi blog over gemaakt, vooral als ik ze zo mooi zie landen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby,
  Nijlganzen zijn niet alleen naar Nederland uitgewaaierd, maar in de zomer zag ik ze ook in Panama in Zuid-Amerika.
  Mooie foto met het landingsgestel uit. Benieuwd naar je verhalen die je erbij verzint .
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hi Coby,

  These are lovely birds and lovely pictures. I have this bird in my Peterson's Field Guide but it is in the section of "Exotic Birds" (birds we won't see here in Canada).
  Great shots, very nice!
  Thanks for sharing,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  je hebt ze weer mooi weergegeven. Ik weet nog dat toen ik voor het eerst zo'n nijlgans zag, ik niet wist wat voor gans het was. Heb toen een foto opgestuurd voor herkenning en hoorde toen dat het een nijlgans was. Ook hoorde ik dat ze helemaal niet zo geliefd zijn vanwege juist dat territoriale gedrag, maar mooie vogels zijn het wel.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag een groep Nijlganzen gezien op een akker bij Den Hoorn op Texel.Veel paartjes dat was duidelijk te zien. Wat een prachtige vogel.
   Groet Ineke

   Verwijderen
 17. Bij de kagerpkassen/braassemmermeer zitren nu nijlganzen met jongen op de Hem. Een eilandje waar je met de boot aan kan leggen. Ik had ze nog nooit gezien dus moest even zoeken naar de soort. Ze zijn overigens niet agressief. Of nog niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn niet agressief naar mensen, maar kunnen dat wel naar andere vogels zijn. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om buizerds van hun nestplek te verdrijven.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 18. Sinds een paar dagen lopen er twee nijlganzen door mijn tuin. Ze zitten in de zon naast mijn kippen en eenden en nemen een bad in mijn vijvertje. Wat zijn ze leuk en mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland