Blauwe Kiekendief - prachtige roofvogel

De wintertijd zorgt er steeds weer voor dat er roofvogels naar Nederland komen vanuit noordelijke gebieden om hier te overwinteren.
Dit betekent dat de winter het moment bij uitstek is om roofvogels te zien.
Ik werd al buitengewoon verrast met een Zeearend (zie bericht van 3 januari 2011). Afgelopen zondag heb ik wel een half uur kunnen genieten van een vrouwtje Blauwe Kiekendief die uitgebreid aan het jagen was. Ook zwierf er nog een mannetje verderop.



Prachtige sierlijke vogels zijn het. Ze vliegen langzaam boven het land op zoek naar een prooi, bestaande uit kleine zoogdieren of kleine vogeltjes. Met hun lange kale poten en lange tenen plukken  ze zo'n prooi moeiteloos uit de vegetatie.


De Blauwe Kiekendief is zo'n 42-55 cm en veel slanker dan een buizerd. Het mannetje is grijs/blauw met zwarte vleugelpunten en een lange staart met witte band bij de staartaanzet.
Het vrouwtje is bruin en hier is de witte staartaanzet een opvallend kenmerk. De staart zelf is lang en gebandageerd.


Door de speciale koptekening hebben  ze  wat een uilachtig uiterlijk. De vleugels zijn lang en smal met gevingerde  uiteinden. In de vlucht worden de vleugels in een ondiepe V-houding gehouden.

De Blauwe Kiekendief heeft het moeilijk, het aantal broedparen in Nederland werd in 2002 nog op zo'n 85-100 patren geschat. In 2010 zijn daarvan nog slechts een 30 paren over, die zich allen op de Waddeneilanden bevinden.
Lichtpuntje is dat drie  broedparen in 2010 voor het eerst in Oost- Groningen hebben gebroed. Twee paartjes brachten respectievelijk twee en vier jongen groot. Vermoedelijk hebben deze Blauwe Kiekendieven baat bij de aanpassingen die al enkele jaren voor de Grauwe Kiekendief worden gedaan om het leefgebied te optimaliseren.



Het vrouwtje Blauwe Kiekendief waar ik naar mocht kijken was zeer succesvol in haar jacht. Het is een prachtig kijkspel als Blauwe Kiekendieven in een lage wat schommelende vlucht vlak over het land  vliegen. Steeds grijpen ze met hun lange poten naar een mogelijke prooi en slaan de prachtige vleugels daarbij breed uit.
In krap een half uur verschalkte dit Kiekendiefvrouwtje op deze manier maar liefst drie prooien, ik denk allemaal muisjes.

Reacties

  1. En hier is helemaal nog geen reactie geplaatst??? Prachtige foto's Coby! Ik moet dat nog maar eens zien te leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, volgens mij zijn deze vogels ook actief bij mij achterhuis bij anjum. Gewoon n schitterende vogel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We hebben de blauwe kiekendief (man) ook in de buurt van Culemborg gespot. NU nog kijken of er ook een vrouwtje bij is.

    groet
    Ab

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland