Een jagende Blauwe Kiekendief en meer ontmoetingen

Ik houd er van om regelmatig de natuur even in te trekken. In deze tijd van het jaar gebruik ik vaak de auto als schuilhut en ga daarmee de landelijke gebieden in.
Ik heb dan vaak wel bepaalde dieren in mijn hoofd die ik graag zou tegen komen, maar het is altijd weer een verrassing wat zo'n tochtje me gaat opleveren.
In deze blog foto's die al weer enkele weken geleden gemaakt zijn maar die ik zelf toch de moeite waard vind om ze alsnog in een blog te plaatsen.Er zijn soms grote groepen Kieviten te zien, vaak in gezelschap van Spreeuwen. Ik ben nogal gecharmeerd van de prachtige kleuren van een Kievit, die je het beste kan zien op een zonnige dag. Ik had die dag geluk dat de zon scheen, maar iets minder geluk dat de Kieviten nogal ver weg zaten. Ik besloot toch maar even te blijven en hoopte dat ze nog wat verder mijn kant op zouden komen en inderdaad kwamen er een paar op acceptabele afstand naar voedsel zoeken. Op de foto's die ik toen kon maken zijn de prachtige kleuren goed zichtbaar, evenals de kenmerkende kuif van de Kievit.Op veel van mijn tochtjes heb ik de laatste tijd wel een groepje reeën gezien en dat was ook het geval op deze dag waarbij een viertal reeën rustig liep te grazen in de wei. Vroeger zag je ze zelden overdag, maar tegenwoordig is het eigenlijk heel gewoon als je deze dieren midden op de dag tegen komt.
Extra leuk is het als ze zoals hier over slootjes springen. De reeën liepen behoorlijk ver weg maar het heeft ook wel wat vind ik om ze mooi in hun omgeving te laten zien.Bijna altijd zie ik ook wel Grote Zilverreigers, die vogels vervelen me ook nooit. Het is alleen wel erg jammer dat ze vaak zo schuw zijn, aan de andere kant maakt het de uitdaging ook wel weer groter om toch te proberen mooie foto's te krijgen, zonder overigens de boel onnodig te verstoren.
Soms lukt het om wat leuke foto's te maken, soms blijft het bij genieten van het kijken naar deze sneeuwwitte vogels en ook dat is prima. Vliegfoto's maken van vogels is een kunst apart, maar je kan er alleen maar goed in worden door veel te oefenen en ik neem iedere mogelijkheid te baat om dat te doen.
Bovenstaande foto's van de Grote Zilverreiger ben ik redelijk tevreden over, het zijn geen topfoto's maar passen wel in een natuurvariablog om te laten zien wat je onderweg tegen komt.Meerkoeten zijn veel voorkomende vogels, overal waar er water is kom je vaak ook wel Meerkoeten tegen. In de winter vormen ze soms grote groepen en dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat je als groep minder kwetsbaar bent. In de zomer is dat een heel ander verhaal en zie je soms enorm felle gevechten tussen Meerkoeten, waarbij ze alles in de strijd gooien. Hierboven een eenling die aan het foerageren was, ik vind zelf ook de foto met de waterverplaatsing wel heel leuk.Krent in de pap was die dag de Bruine Kiekendiefvrouw, die uitgebreid aan het jagen was. Heel mooie roofvogels  zijn het die in Drenthe alleen te zien zijn als wintergast. Op de Waddeneilanden broeden ze nog steeds maar het is de vraag hoe lang nog want ze hebben het ontzettend moeilijk.
Iedere winter zie ik hier in de buurt toch wel een of meerdere paartje en daar geniet ik enorm van.Ik heb al eerder foto's van dit vrouwtje laten zien en deze keer was ze ietsje dichterbij, nog steeds niet op een ideale afstand, maar ik ben best blij met deze foto's en ook al kan ik er helemaal geen foto's van maken dan vind ik het al een enorm plezier om naar de prachtige wijze van jagen te kijken.Een Kiekendief vliegt in een soort lage schommelende glijvlucht over het land bij het foerageren, de staart wordt daarbij als een mooie waaier uitgespreid en als een "roer" ingezet.
Het schijnt dat de veren die het uilachtige uiterlijk van de Blauwe Kiekendief vormen er toe bijdragen dat deze vogel zeer goed kan horen en daardoor een prooi met de lange klauwpoten uit de dichte vegetatie of onder een sneeuwlaag vandaan kan plukken.
Echt genieten van deze dieren en ik hoop dat ik ze deze winter nog veel zal kunnen bekijken.
Meer lezen over de Blauwe Kiekendief zie deze blog

Reacties

 1. Mooie natuur varia Coby. Wat boffen we toch om in zo'n omgeving te wonen. De reeën zijn geweldig leuk. In de verte zie je schaapjes grazen, mooi plaatje! Dank je wel voor het laten meegenieten!
  En nu meteen maar op deze plek hier: Fijne Kerstdagen gewenst en....liever ree in de wei dan op het bord!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hello Coby,

  Very nice group of pictures! I love the last ones with the bird of pray.
  Great shots, very clear!

  Now I have to go bake things for Christmas...

  Have a beautiful Christmas!
  Warm greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Wat heerlijk als je dit soort momenten in je omgeving kan beleven.
  Geweldig om te zien hoe die reeën slootje springen en wat leuk dat ze zich zo goed laten zien.
  Ja, de jagende kiek is natuurlijk helemaal super, wat een mooie foto's. Zo mooi in het licht ook, genieten hoor.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Lijkt mij geweldig om te zien de jagende Kiekendief.
  Je hebt haar er heel mooi opstaan.
  De Reeën in het weiland ook zo mooi en de vliegende Zilverreiger ook.
  Het Meerkoetje maakt een leuke watergolf.
  Drenthe heeft het echt!
  Fijne Kerstdagen,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een moois heb je weer gezien op je tochtje, je hebt er beslist een heel goed oog voor om zoveel te ontdekken.
  Het een nog fraaier dan het ander!
  Een kiekendief heb ik volgens mij nog nooit gezien, de zilverreiger heb je mooi te pakken, ze zijn idd zeer schuw, de reeën zijn ook een mooie waarneming zo slootje springend, je moet genoten hebben deze dag!
  O ja, de kleuren van de kievit komen idd prachtig uit.
  Coby, ik wens je fijne feestdagen, en dank voor het genieten van je vele mooie logjes in het afgelopen jaar.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig!!! Wat een prachtige foto,'s de kiekendief slaat echt alles, helemaal super

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's weer ! Om jaloers op te worden...;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Mooie serie weer. Kiekendief in de buurt nog wel. Fantastisch. Ook de reeen zijn geweldig. Fijne kerstdagen en een goed 2012.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Coby, wat een prachtige blog weer!
  je hebt weer veel ontdekt en mooi vastgelegd, waarbij de kiekendief voor mij de show steelt!
  Hartelijke groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Coby,

  Fijn dat je deze platen aan ons wilt laten zien. Wat is de natuur toch mooi in Nederland.

  Veel verschillende vogels heb je weer kunnen spotten. De Kievit vind ik ook zo mooi, het geluidje wat dit vogeltje maakt is erg grappig.

  De reeën in hun eigen omgeving, lekker slootje springen, zo heb ik ze niet gespot. goed zeg!

  De krent in de pap is niet mis. Je boft maar.

  Het zijn prachtige platen, met een goed verhaal.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,

  Tijdje niet langs geweest bij je. Nu dus weer wel. Zeer herkenbaar, met de auto eropuit, lekker een stukje tuffen en maar zien wat het oplevert. Heel wat dit keer bij jou.

  De eerste foto van de bruine kiekendief, wat staat ze lekker los van de achtergrond!

  Fijne dagen en alvast een goed 2012gewenst!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Precies het goede licht voor de kiekendief, was wel wat anders toen wij het probeerden bij Anloo. Maar vooral die Grote Zilverreiger spreekt mij aan. Even omkijkend en dan toch maar weg vliegen, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  de natuur blijft ook mooi om daar niet alleen te wandelen maar ook om foto's te maken. Ik werk dan wel, maar als het even kan ga ik ook e natuur in, en dat was vandaag ook het geval.

  Mooie foto's weer en al helemaal van je Kiekendief. Ik heb nooit zo op de kleuren gelet van de Kievit maar ga dat toch ook maar eens doen ;-)

  Hele fijne kerstdagen en een mooi en fotogeniek 2012.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Coby,

  Tsja, dat zijn de beelden waar we voor gaan!
  Zo'n mooie roofvogel de kiekendief en je hebt hem prachtig jagend vastgelegd.
  Heerlijke serie en doet me beseffen dat ik snel weer eens naar de kiekendieven moet gaan.

  Groetjes en een prachtig 2012 toegewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi dat hij zo onwijs lekker binnen je beeld komt aanvliegen. Een prima serie van een best wel lastig op de foto te zetten vogel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland