Kraanvogels staan symbool voor gezondheid en geluk

De prachtige, majestueuze Kraanvogel (Grus grus) is in Japan, waar hij Tsuru wordt genoemd, een symbool voor geluk en gezondheid.
Met deze Kraanvogelblog wil ik dan ook iedereen voor het nieuwe jaar veel geluk en gezondheid wensen.Dit jaar heb ik al diverse keren Kraanvogels gezien in Drenthe. De eerste keer dit jaar dat ik de grootste vogels van Europa tegen kwam vond ik dat wel een heel bijzonder cadeau voor mezelf. Ik zat midden in een behandeling in verband met de ziekte van Lyme en dan zie je die prachtige vogels waarvan ik wist dat ze symbool staan voor geluk en gezondheid....De Kraanvogels die ik eind oktober zag waren twee vogels op doortrek naar het zuiden. Ze liepen op een akker bij mij in de buurt en zijn na een aantal dagen verder getrokken, zie ook deze blog.
Het is echt geweldig als je zulke grote statige dieren zo over een akker ziet schrijden, ik kan daar werkelijk geen genoeg van krijgen. Het is dat je op een gegeven moment gewoon weer naar huis moet, maar ik kan dan bijna geen afscheid nemen van zo'n mooi schouwspel.Vanaf begin december verblijven in bijna dezelfde omgeving in Drenthe drie Kraanvogels. Ik kan er niet iedere dag naar toe maar ik heb er wel een aantal keren een bezoekje gebracht. Het lijkt er op dat ze zich helemaal niets van je aanwezigheid aantrekken, ik ben er van overtuigd dat ze me echt wel zien, maar het maakt ze blijkbaar niet uit dat er mensen naar ze staan te kijken. Wat overigens niet betekent dat je geen gepaste afstand moet houden, maar van een afstandje vanuit de auto kijken, daar verontrust je ze niet mee.De laatste keer dat ik even een kijkje ging nemen waren ze even heel luidruchtig, een prachtig getoeter schalde over het veld en de Kraanvogel ging er eens helemaal goed voor staan. Geen idee waarom hij zich zo liet horen, maar mij deed hij er in ieder geval een enorm plezier mee, genieten is het om zo'n grote vogel zo'n imposant geluid te horen maken.Normaal gesproken zouden ook deze Kraanvogels doorvliegen naar het zuiden, maar omdat het tot nu toe een abnormaal zachte winter is kunnen deze Kraanvogels hier nog steeds gemakkelijk aan voedsel komen. Misschien speelt hierbij zelfs nog wel een rol mee dat met landbouwmachines niet op de akkers gewerkt kan worden vanwege de vele neerslag die er in december is gevallen. Hierdoor kunnen de akkers niet bewerkt worden en daardoor blijven bijvoorbeeld op maisakkers voedselresten beschikbaar die anders waarschijnlijk onder geploegd zouden worden.Tot besluit kom ik nog even terug op de kraanvogel als symbool van geluk en gezondheid.
Volgens een Japanse legende zou de Kraanvogel 1000 jaar leven. Als je  een Kraanvogel vouwt volgens de Japanse vouwkunst Origami en je geeft die vogel cadeau aan iemand dan wens je die persoon daarmee 1000 jaar geluk en gezondheid. Op bovenstaande foto staat hoe je zo'n vogel kunt vouwen.Reacties

 1. Mooie foto's ! En de beste wensen voor het komende jaar (en de 999 daarna...!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nooit in het wild nog mogen aantreffen helaas want als ik dit zie, dan mis ik dus wel wat. Onvoorstelbaar sierlijke vogels die je wel erg fraai op de foto hebt weten te zetten ook zeg! Echt heel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Coby,

  Prachtig blog heb je er van gemaakt, waar ik erg naar uitkeek. Wat unieke en mooie beelden van deze sierlijke vogels. Erg mooi om met dit blog het jaar af te sluiten.

  Ook jouw wens ik enorm veel geluk en gezondheid in 2012 toe!

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een mooie vogels zijn het toch! In Vietnam heb ik ze nog niet in het echt gezien, maar wel verwerkt in versieringen (kijk maar even in je mail, heb wat foto's gestuurd).
  Overigens had ik ooit het plaan opgevat om 1000 kraanvogels te vouwen, van inieminie papiertjes (2,5cm bij 2,5 cm), maar meer dan 50 zijn het er toen niet geworden...

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi, bijzonder en betekenisvol blog zo aan het einde van het jaar. Het zijn inderdaad prachtige vogels. Voor jou ook 1000 jaar geluk en gezondheid gewenst en op naar een nieuw jaar met hopelijk weer veel prachtige natuur momenten.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hello Coby,

  What a nice series of birds. All great pictures. We do not see these in America so it's always nice to discover.
  Nice idea, the origami!
  Take care and a Happy, Healthy New Year to you!
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig! Het is uit je verhaal te lezen dat je enorm hebt genoten.

  Het moest zo zijn dat je deze dieren kon spotten. Balen dat je de ziekte van Lyme hebt opgelopen. Kom je dat een beetje te boven?

  Het zijn bijzonder mooie statige vogels. Ik woon achter Avifauna, regelmatig hoor ik in de zomermaanden allerlei toetergeluiden. Ze wandelen los door het park.

  Het zou geweldig zijn als je van het voorjaar mag aanschouwen dat ze voor nageslacht gaan zorgen.

  Het vouwen van de vogels is leuk om te doen. Leuk dat je dit erbij hebt gezet. Vele jaren geleden heb ik me bezighouden met origami, heel wat kraantjes gevouwen ;) De boekjes en het papier liggen nog in de kast, wie weet.

  Leuke afsluiter voor dit jaar, niet geweten dat het dier voor gezondheid en geluk stond.

  Ik wens jou alle geluk en gezondheid toe, veel mooie foto's in het nieuwe jaar. Veel leuke en leerzame blogposten.

  Groetjes,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby,

  Zoals je schrijft een bijzondere belevenis om deze kraanvogels in je eigen omgeving in de natuur te kunnen zien. Ik sta in gedachte naast je als je omschrijft hoe dat voelt, zeker als hij zich dan zo laat horen. Geweldig indrukwekkend.
  Dat vind ik al bij een ooievaar.
  Fijne jaarwisseling.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie wens zo met de kraanvogels. Ik vind de foto's schitterend, wat zijn het mooie vogels. De symboliek kende ik wel, heel mooi.

  voor jou ook een heel gelukkig en gezond 2012

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Coby,

  Wat een bofkont ben jij dat ze zo dichtbij zitten. Ik moet een heel eind rijden om er eentje te zien.
  En wat een prachtig verhaal erbij.
  Weer een heerlijke serie!
  Ik hoop dat je zo door blijft gaan in 2012!

  Groetjes en gezondheid gewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Coby, wat een mooie blog weer, ik heb lekker meegenoten met je. leuk ook dat benadrukken van de symboliek, ik zal eens zo'n vogeltje proberen te vouwen.
  Hartelijke groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 12. een mooie afsluiter van het "oude "jaar.....geluk en gezondheid...dat wensen we iedereen toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  een prachtig gezicht die kraanvogels en dan ook nog zo dichtbij. Hier 2 jaar terug eentje in het weiland, maar die kreeg ik niet dichtbij (nog geen telelens).

  Je hebt er ook weer veel info bij gegeven en dat het geluksvogels waren wist ik niet. Dat vouwen zal me wel niet lukken hahahah.... maar ik sla die tekening van het vouwen toch even op :-)

  Groetjes Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh, wat prachtig! Ik heb nog nooit een kraanvogel in het wild gezien, maar ken de betekenis ervan wel. Op het geboortekaartje van onze dochter staat een familie kraanvogel. Dat maakt dit blogje extra bijzonder voor mij. Dank je wel!
  Jij ook een goede jaarwisseling toegewenst een veel geluk en gezondheid in het nieuwe jaar!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vlak voor het eind van 2011 sluit ik achteraan in de rij: ik hoop dat deze kraanvogels jouw het geluk brengen waar je voor 2012 op hoopt. Voor ons als lezers is het voldoende om je blogs te blijven volgen, motiverend en inspirerend als altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat mooi om dit symbool voor geluk en gezondheid juist deze dagen blogwereld in te sturen.
  Geluk en gezondheid is ook wat ik jou toewens voor het nieuwe jaar, en ik hoop ook dan weer veel van deze fijne blogjes te zien.

  Gaaf om de kraanvogels in je omgeving te kunnen zien, wat een prachtige vogels! Ik kan me goed voorstellen dat je hiervan hebt genoten, en ik geniet dmv deze fotoserie met je mee.

  Groetjes en fijne jaarwisseling
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby,

  De ziekte van Lyme, da's niet niks. Daar kan je knap beroerd van zijn. Ik hoop dat je inmiddels al wat hersteld bent en zo niet dan sterkte!

  Heel leuk blogbericht met mooie opnames. In Friesland zijn ze nog niet aangekomen; er is hier wel een gebied dat de Kraanlânnen heet, daar schijnen ze vroeger gebroed te hebben dus wie weet. Misschien toch maar eens naar Drenthe toe?

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het is duidelijk dat ik niet de enige ben die onder de indruk is van de Kraanvogels en ja de symboliek die er bij hoort in Japan maakt ze nog eens extra bijzonder.
  Dank ook voor jullie goede wensen.
  En wat mijn gezondheid betreft, het gaat nu naar omstandigheden heel goed met me en daar ben ik erg blij om.
  Het stelt me ook in staat om nog meer van de natuur te genieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders