De Paardenbloem - zonnig onkruid

De Paardenbloem komt waarschijnlijk van oorsprong uit Centraal-Azië. Mede door de mens komt de Paardenbloem nu bijna op de hele hele wereld voor.
Bij ons komen we Paardenbloemen tegen in weilanden, bermen, braakliggende terreinen en ook in tuinen verschijnen ze ongevraagd. Als je ze niet in de tuin wilt hebben, zul je de sterke en diep naar beneden groeiende penwortel zorgvuldig moeten uitsteken.

Paardenbloemen bloeien vanaf maart tot in november. In het voorjaar kunnen Paardenbloemen hele graslanden feestelijk geel kleuren, wat mij betreft is dat dan toch wel een ultiem teken dat we midden in de lentetijd zitten.


De Paardenbloem is een composiet, dat betekent dat de bloem een samenstelling is van allemaal kleine afzonderlijke bloempjes. Die bloempjes veranderen uiteindelijk allemaal in zaadpluisjes, die samen de pluizenbol vormen. De stelen van de bloemen zijn hol en bladloos, de getande bladeren, die de Paardenbloem wel heeft, vormen  samen een wortelrozet.




Iedereen heeft denk ik wel eens een pluizenbol van de Paardenbloem geplukt en de zaadjes weggeblazen. De pluisjes zorgen ervoor dat de wind de zaadjes wegvoert. Aan het vruchtje zitten kleine stekeltjes die ervoor zorgen dat het vruchtje na de landing op de grond blijft. Het zijn van die prachtige vernuftige systemen waardoor deze plant zich kan vermeerderen.

Er zijn vele ondersoorten van de Paardenbloem,
ik heb begrepen wel meer dan 100, maar het is bijna onmogelijk om die allemaal van elkaar te onderscheiden. Ik probeer het maar niet en houd het gewoon op Paardenbloem. Maar ik laat hieronder wel een aantal soorten zien en als je die bekijkt, dan zie je dat er inderdaad  allerlei soorten voorkomen. Het is best leuk als je een heel veld vol ziet om daar eens doorheen te lopen en op zoek te gaan naar verschillende soorten.







Paardenbloemen zijn ook zeer aantrekkelijk als je graag fotografeert. In alle stadia is het een leuke bloem om vast te leggen met je camera. En er zijn er veel dus je kan ze vanuit alle standen op de foto zetten, het is een mooie plant om eens flink mee te oefenen. Als de bloem prachtig goudgeel bloeit, zitten er veel bijensoorten en andere insecten op. En als de bloemen zijn uitgebloeid, veranderen ze in prachtige pluizenbollen en zijn de Paardenbloemen misschien nog wel het meest fotogeniek.



De gouden pracht is uitgebloeid,
de kleine zonnen zijn vergloeid
in zilveren lantaarntjes glimt
hun licht, voordat het dimt
waarna de wind het alom verwaait
en weer nieuwe gouden zonnen zaait.


Reacties

  1. Super, om van de zo gewone en algemene Paardenbloem een mooi blog te maken.
    Ik heb nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten zijn, ik ga er eens op letten.
    Mooie zonnige beelden laat je ons zien, eindigend met die prachtige pluizenbollen, en ook nog eens een heel toepasselijk gedicht.
    Fijne dag en groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie serie over de paardenbloem.
    Zie soms ook wel verschillende, maar nooit geweten dat er zoveel verschillende zijn.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, deze paardenbloem log. Ik vind het een heel leuk bloempje, vooral als ze massaal in de weilanden staan, ziet er zo gezellig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. leuk idee om hier een blog van te maken heel mooi gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ach....wij vinden hem vaak zo gewoontjes maar dat is ie niet.
    Het is een prachtige bloem.
    wel jammer dat ie zich niet op de vaas laat zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Paardenbloemen zijn zeer zeker niet te versmaden en leveren de mooiste zonnige shots op. Net als jij ben ik er ook nog lang niet mee klaar en vind je fotoserie weer zalig om te zien...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Originele blog, Coby, realistisch poëtisch en inspirerend

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland