Ganzen in een winters landschap

In de winter is Nederland een belangrijk overwinteringsgebied voor honderdduizenden ganzen die vanuit het noorden naar ons land komen om er te overwinteren. Als de omstandigheden hier ook echt winters worden, zie je dat de ganzen massaal samen komen op plekken waar nog open water is te vinden.


Honderden ganzen zaten ook in de plas waar ik de Knobbelzwanen ook al had vast gelegd. Het is een zandwinningsplas met grote diepte, die niet zomaar dicht vriest. En de massaal aanwezige ganzen zorgen er mede voor dat het water langer open blijft. Allerlei groepjes ganzen kwamen er nog weer aanvliegen om ook een plekje te vergaren op het open water. Net als de foto's van de Knobbelzwanenblog zijn deze foto's ook gemaakt op 3 februari 2012.Naast vogels die aan kwamen vliegen, waren er ook groepen ganzen die juist het water verlieten om nog even op zoek te gaan naar een grasmaaltijd in de aangrenzende weilanden. Vluchten ganzen in zo'n winters landschap geeft je toch wel het echte wintergevoel.
Een aantal Nijlganzen nam uitgebreid een bad in het ijskoude water en ze leken het heerlijk te vinden.
Ik zat er bij in de auto met mijn dikke winterjas aan, maar ja de verenpakjes moeten natuurlijk gewoon regelmatig in het water om ze in optimale conditie te houden.Het is wel een prachtig gezicht dat gebadder en als er dan ook nog eens even uitgebreid met de vleugels
gewapperd wordt, dan heb je een mooi schouwspel.
En altijd weer een mooie uitdaging om dat badritueel te proberen vast te leggen met de camera.Hierna nog even verder gereden naar de aangrenzende graslanden, waar zich ook honderden en misschien wel duizenden ganzen bevonden, die dicht op elkaar gepakt in het besneeuwde gras stonden en zich van een maaltijd wilden voorzien.Het is leuk om dat soort groepen ganzen eens even goed te bekijken en dan zie je allerlei soorten ganzen deel uit maken van zo'n groep, er zaten in deze groepen vooral veel Toendrarietganzen, maar ook veel Kolganzen en Nijlganzen. Vaak zijn er nog wel meer soorten te ontdekken in zulke grote groepen, maar ik heb daar die dag niet speciaal naar gezocht, ik wilde graag zoveel mogelijk soorten vogels in de sneeuw vastleggen en dus ben ik daarna weer verder gereden.Ook elders trouwens enorme groepen ganzen die luid gakkend het luchtruim kozen om een eindje verder  weer neer te dalen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder zo ontzettend veel ganzen in dit gebied bijeen heb gezien. Ik heb er in ieder geval zeer van genoten, het geluid van zo'n massa ganzen die in een keer het luchtruim kiest is echt indrukwekkend en bijzonder om mee te maken. Daar moet je eigenlijk zelf bij zijn, dat kunnen een paar foto's niet laten zien, hoewel ik echt een fotograaf ben zou ik misschien op dit soort momenten toch eens een filmpje moeten maken.

Reacties

 1. Hoi Coby
  Wat een super foto's van het badritueel! Heerlijk om zo'n serie te kunnen maken. De groepsfoto's zijn ook erg geinig. Het is weer een heel leuk en informatief blog geworden!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een enorme groep ganzen.
  De badderende nijlgans is echt super. Mooi om te zien hoe de verschillende soorten bij elkaar zitten, zo leer je ze ook onderscheiden. Die mooie toendrarietganzen zie ik hier niet, wel veel nijlganzen en grauwe ganzen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,

  wat een mooie serie weer en wat weer een info. Voor mij is foto nr 7 werkelijk de uitschieter. Wat mooi zo met die vleugels.

  Die grote groep ganzen die overvliegen dat ken ik, want dat heb ik laatst zelf mee gemaakt.

  Goeie tip om dat inderdaad gewoon te filmen ipv foto's te schieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby
  je foto's zijn weer erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat verwen je ons weer met een mooie serie!
  De badderende Nijlgans is prachtig. Ook de ganzen in de sneeuw en die enorme wolk ganzen tegen de donkere winterlucht zijn heel mooi.
  Dank je wel dat we weer even mee mochten genieten.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby,

  ja ik lees het vaak op je twitterberichten dat er weer een duizendtal ganzen overvliegen, en nu heb ik dan de beelden erbij. heerlijk om te zien die grote aantallen. Als Nijlgans dan nog even zijn/haar vleugels voor je wilt spreiden dan maak jij daar natuurlijk dankbaar gebruik van.

  Weer een leuk en interessant blog geworden.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby!
  Het is daar echt een Ganzenparadijs daar bij jou.
  Wat een prachtige serie weer.
  De badderende Nijlgans heb je heel mooi in beeld gezet en ook de "opvliegers".
  Het is steeds weer genieten van jou foto`s
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Dit is toch wel heel indrukwekkend om te zien, zó veel ganzen in het winterse landschap. En wat een soorten, geweldig!
  De badderende nijlgans steelt te show, je hebt mooie momenten weten vast te leggen, super hoor.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,

  Ik kan niet anders zeggen dat ik erg heb genoten van deze serie foto's! Zien er erg mooi uit de foto's van deze ganzen!

  Groeten Robbie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi, Coby,
  Mooie ganzenblog! Zo zie je maar weer dat je er snel bij moet zijn met het maken van winterse plaatjes. Terwijl ik in de tuin bezig was gisteren en vandaag, waren ze allemaal op de wieken richting broedgebieden.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi nagenieten van de winter op deze manier. En ik blijf maar naar foto 7 kijken: Heeft die Nijlgans nu een steunkous om zijn nek????
  Mooi ook die enorme groepen ganzen die overvliegen. Ze hebben ons een aantal dagen gewekt. Geeft niets. straks nemen de merels het over, nu een winterse ganzen-wekker.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb de indruk als ik je foto's bezie dat er nog meer ganzen bij jullie zitten dan hier. Wat een onwijs grote groep en wat mooi al die soorten door elkaar heen. Ik vind de nijlgans in volle actie ook erg goed geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hoi! Ik heb je een Liebster Award gegeven, voor wat extra aandacht voor je mooie blog:) Je mag hem weer doorgeven aan 5 andere mensen, met minder dan 200 volgers:)

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby, mooi die massale groepen vogels, heel indrukwekkend om te zien! Je hebt er echt oog voor om de verschillende soorten eruit te pikken!
  De foto's met de enorme groepen in de lucht vind ik ook super!
  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat misschien wel het leukste is: je hebt ook de Nijlgans meegenomen. Het blijft een stuk onkruid maar wel één die er inmiddels bij hoort. Complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat zijn inderdaad veel ganzen bij elkaar. Ik kan me indenken dat dit in bepaalde situaties overlast oplevert, aan de andere kant is dit maar een tijdelijk bezoek van deze wintergasten.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders