De Dodaars is de kleinste Futensoort in Nederland

De Dodaars (Tachybaptus ruficollis) is de kleinste futensoort die je in Nederland kunt aantreffen. Het is een gedrongen vogeltje en eigenlijk is alles rond aan het beestje, rond lijfje zonder staart, ronde kop met een korte hals.
Als ze met de kop in de veren op het water dobberen is het net een drijvend trommeltje.
Het is een druk en zeer duikgraag vogeltje, als je een klein vogeltje ziet dat heel veel duikt, heb je heel vaak te maken met een Dodaars.Ik had al gezien dat er een paartje Dodaars was, maar ze zijn nogal schuw en lieten zich slecht van te grote afstand bekijken. Toen ik een paar dagen later weer die plek bezocht kwam er een heel dichtbij en trok zich om de een of andere reden niets van me aan en ik kon fijn vanuit de auto dit schattige verenballetje uitgebreid bekijken en fotograferen terwijl hij steeds dichterbij kwam. De foto's zijn van 24 januari, dus van voor de vorstperiode.De Dodaars in deze blog is in zijn winterkleed en zal wel spoedig zijn zomerkleed krijgen, waarbij hij donkerder van kleur wordt en mooie roodbruine wangen en hals krijgt en een opvallende licht vlek bij de basis van de snavel. Nu in winterkleed lijkt hij wel op een Geoorde Fuut (Podiceps nigricollis) in winterkleed. De Dodaars is met zijn 25-29 cm kleiner dan de geoorde Fuut die 28-34 cm kan worden.
Verder heeft de Dodaars een rechte snavel en de Geoorde Fuut een wat naar boven gebogen snavel en de Dodaars duikt veel frequenter dan de Geoorde Fuut.
Het vele duiken maakt de Dodaars een heel koddig vogeltje om naar te kijken, hij is constant bezig en het is een leuk gezicht hoe hij met een sprongetje onder water verdwijnt en vervolgens weer boven water komt ploppen. Fotograferen wordt door al dat drukke gedoe een vak apart, maar omdat hij zich een tijdlang in mijn buurt ophield is het zelfs gelukt om het duiken vast te leggen.
Het was een prachtige haast voorjaarsachtige dag met mooi licht en prachtige weerspiegelingen in het water die door het riet bijna dezelfde tint hadden dan de Dodaars, ik vind dat zelf een extra dimensie geven aan de foto's. Ik heb nog niet zo vaak de mogelijkheid gehad om een Dodaars zo dicht bij te kunnen zien en fotograferen en ben blij met deze serie.


Reacties

 1. Leuke beestjes, maar erg beweeglijk en erg schuw. Gaaf dat je er eentje zo van dichtbij hebt kunnen volgen. Ze zien er schattig uit.
  Mooie serie Coby.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een grappig vogeltje en wat heb je er weer een mooie serie van gemaakt. Mooi om hem zo van dichtbij te kunnen bekijken.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is even mazzel hebben! Dit kleine opdondertje heb ik nog nooit fatsoenlijk en herkenbaar op de foto kunnen krijgen, en jij maakt een hele serie met ook nog eens prachtig licht, ik zou er jaloers op worden ;-)
  Dit is echt genieten, hele mooie beelden, fijn lichtje in het oogje, een dik compliment waard!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw Coby, dat zijn bijzonder mooie foto`s van de Doodaars!
  Die zijn misschien nog niet bekend met auto`s waar mensen in zitten, ze hadden je niet in de gaten.
  Kun je trots op zijn,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een mooie serie over zo,n lief beestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier mag je zeker blij mee zijn, mooie plaatjes waar ook het gedrag van dit fuutje mooi tot uiting komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je ziet ze hier niet veel, maar als je ze ziet en dichtbij kan komen met mooi licht zoals jij hier dus duidelijk hebt, dan wordt het een adembenemend schouwspel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi vastgelegd...
  In de Lightbox zien ze er fantastisch scherp uit...
  heel mooie serie je had
  je vast goed verstopt, je hebt
  ze zo mooi ongedwongen vast kunnen leggen, ze hadden je vast niet in de gaten...

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met veel genoegen bezoek ik nu regelmatig je site; ik leer hier weer veel nieuws via de prachtige foto's. Ben graag je volger geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Koby
  wat heb je die dodaar er mooi opstaan super.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mij viel de mooie tint van het water meteen al op, prachtig. Ja en dan de hoofdrolspeler van deze blog, de Dodaars, wat heb je dit kleintje er mooi op staan, echt complimenten, want ze zijn zo klein, snel en schuw. De duikserie is heel mooi, leuk dat ie nog met iets bovenkomt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Coby,

  Ik denk dat je vanuit de auto de beste resultaten krijg van deze Kleine Fuut. Mij is het nog niet gelukt om zulke platen te schieten. Je had trouwens ook erg mooi licht.

  Als deze foto's 24 Jan. genomen zijn, dan kunnen we nog aardig wat blogs verwachten van je. ;-)

  groeten,

  remco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hola hola Coby
  Een prachtige serie
  fantastisch.
  Moedertje natuur, dit is genieten.
  dank je wel lieve zongroetjes.
  Dag dag

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zullen we hem Gossie noemen? Wat een schatje! En wat een prachtige foto's Coby! Dat is weer genieten met een Sterretje!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een grappig beestje, ziet er echt heel lief uit! Leuke serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  hele leuke vogeltjes. Ik heb ze al vaker op de blogs gezien, maar ik heb ze zelf nog nooit gezien althans... neit dat het me opgevallen is tenminste.

  Hele mooie foto's, zowel van kleur als van scherpte. ook je info is weer zeer bruikbaar.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Complimenten, Coby, dit is een hele mooie serie!
  Ik heb ook foto's van dodaarsjes, maar ze zijn gewoon niet goed, meestal zitten ze te ver weg helaas.
  Goed gedaan!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland