Geelgorzen in de tuin

Al een aantal weken komt er regelmatig een groepje Geelgorzen(Emberiza citrinella) bij mijn moeder in de tuin.
Ze woont net buiten het dorp in een landelijk gebied en daarom is het mogelijk dat zo'n groepje
samen met Vinken en Groenlingen ook haar voederplek komt bezoeken.Deze foto's zijn van 4 februari, toen er dus sneeuw lag en was een van de eerste keren deze winter dat de Geelgorzen in de tuin op bezoek kwamen. Ik heb al eens verteld dat ik wel wat speciaals heb met de Geelgors, omdat dit vogeltje er de oorzaak van is dat ik serieus ben gaan vogels kijken. Geelgorzen komen overigens alleen voor in de oostelijke helft van Nederland, dus ik bof er mee dat ik in Drenthe woon, waar deze vogels algemeen voorkomen.

 Vink (mannetje)

Groenling

Ringmus

De Geelgors doe je er een plezier mee om wat voer gewoon op de grond te strooien, want in een voederhuisje zul je ze niet gauw aantreffen en als je midden in een woonwijk zit is de kans ook niet groot dat je ze überhaupt in je eigen tuin zult aantreffen. In de winter zie je ze vaak samen met Vinken(Fringilla coelebs) Groenlingen(Chloris chloris) en ook wel Ringmussen(Passer montanus) in groepen rondscharrelen op akkers om te zoeken naar zaden.Dat de Geelgors  een echte zadeneter is kun je mooi zien op de foto's hierboven, waar duidelijk te zien is dat de Geelgors een dikke stevige snavel heeft die heel geschikt is voor het eten van zaden.
Dat de Geelgors mij serieus aan het vogelen heeft gebracht, heeft te maken met de prachtige kleuren die dit beestje heeft en die je alleen goed kunt zien als ie dichtbij is of als je met een verrekijker of liever nog telescoop naar dit vogeltje kijkt. Toen ik de Geelgors voor het eerst door een telescoop goed kon bekijken was ik verbaasd dat er zulke mooi gekleurde vogeltjes in Nederland rondvlogen....Overigens zijn het vooral de mannetjes waarbij het geel in het verenkleed echt goed opvalt, de vrouwtjes zijn veel meer bruin, met slechts een weinig geel.
Op dit moment zijn de Geelgorzen echt prachtig op kleur en het is dan ook een feestje om ze zelfs vanuit huis te kunnen observeren zonder verrekijker.Als we nog even verder in de tijd zijn hoop ik ze ook weer aan te treffen op mijn ritjes in de natuur en hoewel ik het zelf nog niet heb gehoord dit jaar, zul je de mannetjes de Vijfde Symfonie van Beethoven wel weer kunnen horen aanheffen. Een kenmerkend riedeltje dat voor iedereen die het eens gehoord heeft goed te herkennen is en straks overal weer te horen is in de oostelijke helft van het land in de agrarische gebieden en langs bosranden met open plekken en wat struikgewas.Vaak zitten ze in zo'n struik, op een paaltje of op het (prikkel-)draad. Meer informatie over de Geelgors zie deze blog.


Reacties

 1. o wat mooi hier kunnen wij dus heerlijk meegenieten,want de kans is heel klein dat je hem in rotterdam tegenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. WOW! Geelgorzen in de tuin, wat een verademing! Ik heb nog nooit een Geelgors gezien, laat staan in mijn tuin!

  Mooie waarneming en foto's!

  Groeten John

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie waarneming die Geelgorzen!
  Ik heb ze nog nooit gezien, laat staan in mijn tuin!

  Mooie platen.

  Groetjes John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jammer dat niet iedereen deze prachtige foto's ziet, fantastische opnamen alweer met een boeiende tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf om dit in een tuintje te zien. Ik heb ze zelfs nog noojt gezien.

  Gr.
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sùper Coby, wat een leuke serie!
  Ik heb nog nooit een Geelgors gezien in het wild.
  Dat is nu zo leuk van het bloggen, ik geniet hiervan.
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb hem nog nimmer in het echt gezien, laat staan zo onwijs mooi op de foto kunnen krijgen. Voor mij een van het verlanglijstje...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. schitterende serie vogels en zo dicht bij mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw Coby,

  ik heb deze vogle echt nog nooit in levende lijve gezien en jij heb er gewoon een hele groep bij elkaar gezien. Geweldige foto's waarvan ik je eerste 2 en je laatste serie echt super vind.

  ook je vinken, groenling en ringmus zijn weer plaatjes, maar deze keer ga ik echt voor die prachtige geelgors.

  Je zei al dat ze alleen in het oosten van het land voorkwamen dus ik zal ze ook niet gauw zien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, wat een mooie serie! De Geelgorzen komen geweldig uit in de sneeuw. Ze zijn ook prachtig getekend. Mooi dat je ook de vink en de groenling er nog even bij laat zien. Weer een blogje om van te genieten!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Ook ik heb deze geelgors nog nooit gezien, dus je begrijpt dat ik met een 'jaloerse' blik naar jouw mooie beelden zit te kijken, wat een prachtvogel, wat zul je hiervan genoten hebben.
  De laatste foto is echt subliem, heel dik compliment!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toen ik voor 2 jaar terug ook Geelgorzen in de tuin had dacht ik dat het een soort van kanarie was, het mannetje is zo mooi geel, maar er zat een hele grote groep, boek je erbij, zoeken en toen kwamen we uit op de geelgors, we hadden er soms wel 30 in de boom zitten, prachtige vogeltjes...
  Je hebt ze prima vastgelegd, mooi hè als je van die knappe modellen in je tuin hebt zitten, ook het musje, groenling en vinkje heb je prima geplaat...
  mooi serie, zal ik zeggen tuinvogels, al zie je de geelgorzen strak niet meer!!
  word weer wachten tot een volgen winter!!


  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi, Coby,
  Bij het zien van jou foto's hoor ik de zomer al weer.
  Vorig jaar had ik een verdwaalde geelgors tussen de vinken en groenlingen in mijn tuin. Maar ja ik woon dan ook in de verkeerde omgeving voor deze mooie vogeltjes.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het zijn mooie vogeltjes, die geelgorzen. Ik zie ze hier in het westen eigenlijk nooit, in Zuid Limburg heb ik ze wel regelmatig gezien. Je foto's zijn weer prachtig, ook die van de andere vogeltjes, heerlijk om dat allemaal in je tuin te hebben.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige vogels die Geelgorzen. Ik vind ze wat weg hebben van een Kanarie. Ze kunnen iig net zo mooi zingen als een Kanarie. Wat een mazzel dat ze zomaar in de tuin (bij je moeder) voorkomen. Niks is lekkerder om vanuit je luie stoel zulke mooie vogels te kunnen vastleggen. Inderdaad je laatste foto is echt een topper, die is vast niet in dezelfde tuin gemaakt. ;-)

  Groeten en fijn weekend.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Coby,

  Wat een geluk dat je deze vogeltjes zo mooi en rustig kunt fotograferen.
  Ik probeer ze al een tijdje te platen, maar in het westen zijn ze heel lastig te spotten.
  Prachtig log op deze manier.
  Wat zijn het toch prachtige vogeltjes.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby,
  Een extra bezoekje aan je moeder is niet verkeerd als je deze vogeltjes zo mooi kunt zien. Ik heb ze nog nooit gezien. Mooi hoor, de laatste op het prikkeldraad is prachtig.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Coby, wat een mooie serie.
  deze vogeltjes heb ik zelf nog nooit gezien, wat een geluk als ze dan in je tuin komen.
  Wat is het verhaal achter je serieuze vogelbelangstelling?
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 19. geelgorzen heb ik hier nog nooit gezien.
  Wat een prachtige beestjes!!!!
  je hebt er een leuke serie van geschoten ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een mooie vogeltjes! En wat heb je zo prachtig op de foto weten te zetten. Het is weer een informatief en mooi blogje geworden!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk dat je aan de reacties in dit geval duidelijk kunt merken waar iemand woont.
  De liefhebbers van Geelgorzen zullen toch echt naar het oosten van het land moeten om ze vast te leggen en dat kan het hele jaar door.
  @Marion ik ben gaan vogelen doordat ik me verbaasde hoe mooi de Geelgors was toen ik die door een telescoop zag. Ben hard gaan sparen, telescoop aangeschaft en later uitgebreide foto-apparatuur en nu heb ik ook nog een blog en richt ik me op alles wat ik in de natuur tegen kom.
  Maar het serieuze werk is dus begonnen bij de Geelgors.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland