Nog eens genieten van Grote Zaagbekken

Wat mij betreft behoren de Grote Zaagbekken (Mergus merganser) tot de mooiste eendensoorten die iedere winter ons land komen bezoeken om te overwinteren.
In januari had ik al Grote zaagbekken gezien en gefotografeerd zie blog, maar toen waren er alleen mannetjes te zien en mijn wens was om ook het vrouwtje nog te kunnen fotograferen. En eigenlijk zou ik ook het mannetje nog wel wat beter voor de lens willen hebben, ja inderdaad er blijven altijd wensen...Toen het begin februari dan toch nog even flink winter werd kreeg ik van Hannie de tip dat er een aantal Grote Zaagbekken bivakkeerde aan de rand van de woonwijk waar ze dagelijks wandelt met haar hond. Gezien de mooie foto's die er steeds op haar weblog verschenen, werd het de hoogste tijd om samen op stap te gaan. De foto's zijn van 12 februari, de laatste vorstdag van de winterperiode.Zoals de meeste eendensoorten zijn ook mannetje en vrouwtje Grote Zaagbek in hun prachtkleed prima van elkaar te onderscheiden. Het mannetje is dan overwegend wit met een donkere kop, die veraf zwart lijkt, maar waar je soms ook een mooie groene gloed op ziet. Het vrouwtje is overwegend grijs en heeft een bruinrode kop met een prachtige punkkuif, die ze afhankelijk van haar stemming al dan niet uitbundig toont.Grote Zaagbekken zijn duikeenden en duiken kunnen ze geweldig, een eigenschap waarmee ze prima vissenvangers zijn. Ook met de smalle zaagvormige rode snavel met het haakvormige uiteinde zijn ze  goed uitgerust voor  het vangen van vissen. Dat die snavel ook wel eens anders wordt ingezet hoorde ik van  Boswachter Ronald Messemaker,  @BoswachterMes tipte me op Twitter dat er een foto was waarop twee Grote Zaagbekken een klein Dodaarsje belaagden. Gelukkig liep het avontuur goed af voor  de Dodaars. Op bovenstaande portretten kun je goed de snavels van de zaagbekken bekijken en je ziet ook wel dat het niet echt lievertjes zijn met die vervaarlijke snavels.
Toen ik mijn foto's van de Grote Zaagbekken uitgebreid zat te bekijken, viel het me op dat met name het vrouwtje een verenkleed heeft dat op haar lijf wel wat lijkt op het schubbenpatroon van een vis...
Ook het mannetje heeft dit verenpatroon, maar dan alleen aan zijn achterlijf en meer als ie in zijn eclipskleed is. Ik heb er niets over kunnen vinden, maar ik kan me voorstellen dat ze met dit verenkleed vissen wat voor de gek houden en er baat bij hebben op jacht naar vissen.
Voor het vergelijken heb ik er ook nog een foto van een (dode) vis bijgevoegd. Als er mensen zijn die hier meer over weten, dan hoor ik natuurlijk graag of ik al dan niet gelijk heb met mijn veronderstelling.Eenden fotograferen is vaak lastig omdat ze nogal de neiging hebben om er bij het minste of geringste teken van onraad vandoor te gaan. Grote Zaagbekken zijn daar niet anders in en ook deze zaagbekman werd blijkbaar ergens door opgeschrikt, maar daardoor kwam ie wel mooi even langs me vliegen, om overigens een eindje verder weer rustig in het water te gaan zitten.Al deze mooie foto's heb ik dus mede te danken aan Hannie die me de juiste plaats heeft gewezen waar ik ze kon vinden en die met alle plezier samen met hond Troy meegeweest is.
En achteraf waren we precies op het juiste moment want de dag erna werd het dooi en heeft Hannie geen
enkele Grote Zaagbek meer op die locatie kunnen ontdekken.
Maar gelukkig hebben we de foto's nog en ik moet zeggen dat ik er blij mee ben en Hannie bedankt, het was weer fijn om samen te genieten van de natuur.

Reacties

 1. Mooie serie van deze mooie wintergasten. Waar heb je ze genomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt de zaagbek mooi in beeld gebracht mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie terugblik met prachtige foto's van een koude zondagochtend. Ze zijn prachtig geworden! Mooi om ze hier te zien. Wat heeft zo'n vrouwtje toch een leuke kuif! En het was inderdaad weer gezellig samen genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Ook Troy was dik tevreden. En bedankt voor de foto's in de mail! Daar ga ik zuinig op zijn, want zo mooi lukt het mij niet.

  Groetjes,
  Hannie en dikke poot van Troy!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat met die schubben is wel heel intrigerend! Ik hoop dat iemand daar meer over weet.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig! Ook weer een hoop bijzondere informatie. Het is inderdaad een bijzondere tekening die de zaagbekken aan de onderkant hebben. Het zou zo maar eens kunnen dat je gelijk hebt met je veronderstelling...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zaagbekken, prachtig! Om er uren over door te zagen. Dat het verenpatroon aan vissenschubben doet denken had ik nog niet ontdekt. Of het is om vissen voor de gek te houden denk ik niet, want anders zou het mannetje van de honger dood gaan. Wel leuk bedacht trouwens.
  Groet,Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige eenden die zaagbekken.Ik ben gisteren naar de AWD geweest en hoopte ze daar ook te fotograferen. Maar (omdat ik te lang op een andere plek bleef hangen) ik heb ze niet meer gezien.
  Jij hebt er uitgebreid foto's van kunnen maken. Ik vind de vrouwtjes zo leuk met dat punkachtige kuifje.
  Je was er nog net op tijd bij. leuke serie
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @John de foto's zijn genomen in Drenthe
  @Ubel het is natuurlijk een veronderstelling die schubbenpatroontheorie. Maar als het mannetje zijn prachtkleed kwijt is en extra voer moet scoren voor jongen ziet ie er bijna net zo uit als het vrouwtje inclusief "schubbenpatroon" op het lijf.
  Wie het weet mag het zeggen.....
  wordt vervolgd hoop ik
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,

  Ik heb ze ook onlangs mogen fotograferen. Best lastig om die kop van dat mannetje nog helder te houden, zo donker als die is. Dat is je prima gelukt. Mooie serie!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Very nice birds, the mergansers. I believe we have the same birds in the summer, her in Canada. But I may be mistaking... Common merganser in latin: Mergus merganser.
  Beautiful shots, love the ones with the reflection in the water.
  Greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie serie geworden, ik vind de foto's met de mooie spiegeling er in erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze mooie zaagbekeenden zijn bij mij hoogstfavoriet, dus je begrijpt dat ik van deze serie heb zitten genieten!
  Vrouwtje is zó leuk met haar punkkapsel, maar mannetje heeft toch ook wel erg fraaie kleuren.
  Je hebt er een prachtige serie van weten te maken, compliment.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  ik had nog nooit zaagbekken gezien totdat ik in de AWD kwam. Je hebt weer een prachtig blog neergezet met veel informatie. Daar ben ik dan ook blij mee, want ik merk dat ik juist daardoor ook anders tegen bepaalde dingen aankijk :-)

  Hele mooie serie weer waarbij ik de opvliegende eend toch wel heel bijzonder vind.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Coby,

  Opmerkelijke observatie van die schubben. Lijkt mij alleen onwaarschijnlijk, want dan zou het mannetje ook dat soort veren hebben.
  Prachtig om het mannetje zo in het zonnetje te zien. Dan komen de kleuren van de kop toch het mooist tot z'n recht.
  Hele fraaie serie wederom.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik vind dat je ze een ereplaats gegeven hebt,en terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De zaagbekken zijn prachtig, vooral het punkie koppie van het vrouwtje..
  prachtige serie heb je ervan gemaakt...!!


  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prima serie van deze mooie eendensoort. Je hebt ze ook dicht kunnen benaderen zo te zien en dat is iets wat niet mee valt weet ik uit ervaring.
  De schubben theorie klinkt leuk maar heb geen idee of dit puur toeval is.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De vis is een brasem, dat eten zaagbekken graag.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland