Op bezoek in de Hoeksche Waard

Begin januari had ik medeblogger Ben rondgeleid door een stukje Drenthe waar ik zelf graag kom. En op 28 januari ben ik op tegenbezoek geweest in de Hoeksche Waard, waar Ben mij heeft rondgeleid door favoriete natuurgebieden in zijn eigen omgeving.


En daar waar het weer begin januari helaas nogal donker en regenachtig was, daar werden we nu verblijd met prachtige weersomstandigheden. Geen sneeuw die dag, maar wel een mooie dag met aangename omstandigheden, weinig wind en zelfs de zon liet zich zien. Er was de voorgaande dagen  een zeldzame Roodhalsgans (Branta ruficollis) ontdekt tussen de Brandganzen (Branta leucopsis) en dus hebben wij alle groepen Brandganzen die we tegenkwamen grondig bestudeerd op zoek naar die ene Roodhalsgans.De Brandganzen zijn een grondige bestudering zelf ook wel waard, ze behoren naar mijn mening tot de mooiste ganzensoorten. Bij mij in de omgeving in Drenthe zie je ze doorgaans mondjesmaat, maar in de Hoeksche Waard is het de meest voorkomende ganzensoort in de winter. De Toendrarietganzen die ik in Drenthe in grote getale tegenkom, zie je daarentegen in de Hoeksche Waard weer niet.
Alle reden om af en toe je eigen territorium eens te verlaten en andere delen van ons mooie Nederland te bezoeken.
Hoe we ook zochten, een Roodhalsgans hebben we niet gevonden, jammer, maar aan al dat gezoek heb ik wel fraaie foto's overgehouden van de Brandganzen, die op sommige plaatsen redelijk te benaderen waren, terwijl er ook groepen waren die al wegvlogen als je er maar met de auto in de buurt kwam. Merkwaardig is het om dat verschil te merken, eigenlijk geen idee hoe dat kan, dat de ene groep schuwer is dan de andere. Wij reden overal even rustig, mogelijk dat het veroorzaakt wordt door de plek waar ze 's zomers broeden en ze al dan niet mensen (en auto's) gewend zijn?

 

Overal waren ook veel Smienten, een prachtige eendensoort die overwinterd in zowel het westen als in het noorden van Nederland. Ze komen hier ' s winters met honderdduizenden naar toe als wintergast en dat niet tot ieders genoegen. De agrarische sector is niet heel gelukkig met zoveel foeragerende en poepende eenden op hun landerijen. Als natuurliefhebber geniet ik enorm van deze mooie kleurrijke eendjes.Het was me in eigen omgeving nog niet gelukt om echt mooie foto's van Smienten te maken, meestal te ver weg en ook de lichtomstandigheden regelmatig belabberd. Hier kreeg ik ze op een fijne korte afstand voor de camera en heb ik een aantal fraaie plaatjes kunnen maken van een paartje Smient en het mannetje hier boven was zelfs wel bereid om nog een aantal leuke poses aan te nemen, als was hij een echte fotomodel.Een opvallend verschil was ook dat er in de Hoekse Waard enkel Knobbelzwanen waren, terwijl bij mij in de buurt ook Wilde Zwanen en Kleine Zwanen overwinteren. Maar Knobbelzwanen zijn ook mooi en dus daar ook een paar foto's van die door Ben met mijn camera gemaakt zijn.
We hebben die dag ook heel veel Wulpen gezien, echt tientallen, maar die zaten helaas te ver weg voor een fatsoenlijke foto, maar met de telescoop waren ze wel mooi te observeren.Als laatste en paar prachtige foto's van een Haas, ook daar ben ik blij mee. We hebben die dag echt veel Hazen gezien, een aantal schoot vlak bij ons weg, maar wij waren te veel bezig met de Brandganzen en zagen ze te laat om ze vast te kunnen leggen. Bovenstaande Haas zat heel dichtbij in het gras en kon wel mooi vastgelegd worden, ook gedaan door Ben.
Al met al een prachtige dag die de lange reis van Drenthe naar de Hoekse Waard meer dan waard was en dank aan Ben voor het laten zien van alle mooie natuurgebieden.
Erg leuk om zo je liefde voor de natuur te delen en allerlei kennis en kunde op het gebied van natuur en fotografie met elkaar te kunnen uitwisselen.

Reacties

 1. Brandganzen vind ik altijd erg mooi met dat maskertje in het wit. Je zwaan en haasje mogen er zeer zeker ook helemaal zijn.Eindelijk toch echt winter en van mij mag het hoor! Dus ik ga zo weer even het ijs op als ik maar niet op mijn kont glij...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Coby,

  Prachtige serie met veel informatie. Jammer dat je net die speciale niet hebt gevonden. Het was ook zoeken naar de naald in de hooiberg.

  De brandgans vloog hier over de polder in een hele grote groep.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat was de reis zeker waard! Wat verwen je ons weer met een mooie serie. Vooral de Smienten vind ik erg mooi, maar de andere foto's zijn ook zeer de moeite waard.
  Interessant, die verschillen die je opmerkt in de verschillende landschappen. Dat maakt het extra leuk om in een andere streek rond te kijken.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou dat was de moeite wel waard. Jullie hebben veel gezien Coy. Mooie ganzen de brandganzen en de smienten zijn ook prachtig. Die laatste foto van de smient is echt leuk. Tot slot nog een prachtige close-up van een haas.
  Mooie dag.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I have to say, Coby, all of these pictures are beautiful!
  The geese are beautiful as well as the ducks, love those colors!
  A great series and post!
  Thanks for sharing and have a nice Sunday.
  Greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi, Coby,
  Wat een rotgans, zo,n roodhalsgans om zich niet te laten zien. Brandganzen zijn inderdaad altijd de moeite waard. Niet zeldzaam, maar zeker zo mooi als de roodhals!
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,

  wat een geweldige info weer over deze brandganzen. ik heb wel gelijk op google een roodhalsgans gezocht. Leek me inderdaad gaaf als je die tegen zou komen.

  Je smienten staan er ook super op evenals je zwaan. De natuur blijft verbazen ;-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een heerlijke dag hebben jullie weer gehad dat is genieten voor jullie en ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is niet bepaald naast de deur Coby, maar wat is het toch leuk hoe door de blogs, en dus door de gezamenlijke interesses, zoveel leuke contacten ontstaan.
  Je hebt de reis zeker niet voor niets ondernomen, de brandganzen zijn prachtig, en beeldschone platen van de smienten. Ze maken zo'n leuk geluid, dat fluiten, daar kan ik echt van genieten.
  Een haas zó dichtbij, super!!
  Volgend blogje weer uit Drenthe?
  Ach, waar je ook bent, de blogjes zijn altijd weer mooi om te zien.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie serie...
  De ganzen, smienten en tot slot de zwaan en de haas...
  prachtige scherpe opnames...

  Groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Coby,

  Nou, je was in goed gezelschap!
  Echt een toffe peer, die Ben.
  Mooie serie van de ganzen!
  Die hazen zijn toch ook weer iedere keer prachtig om te platen.
  Hele fraaie serie en dito verhaal.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Altijd leuk om eens in een ander deel van het land te gaan kijken en te fotograferen in de natuur.
  Zo kom je zeker op mooi plaatsjes.
  Mooi log met mooie foto's en veel informatie. Je hebt de haas er mooi op gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Wat een leuke dag in de Hoeksche waard. Ben weet de mooie plekjes wel te vinden, wij waren zondag met hem bij de Brouwersdam.
  Maar de polder van de Hoekschewaard is beslist ook de moeite waard. Prachtig hoe je de vogels hebt vastgelegd, maar de haas gaat toch bij mij naar de favorietenplaats, die is zo mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk om te lezen dat jullie beide "jullie" gebied hebben gedeeld, en dat allemaal dankzij blogger. Wat je in jouw gebied niet makkelijk kunt vastleggen heb je in de Hoekse Waard wel kunnen doen. Brandganzen, Smienten, Hazen..allemaal erg mooie plaatjes.

  Als ik een keer in Drenthe ben, dan zal ik je op de hoogte houden. ;-)

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk hoor die kruisbestuiving!

  Wat staat je fotomodel smient er prachtig op; typerende houding!

  Mooie serie.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank voor al jullie reacties op deze blog. Fijn dat zoveel mensen steeds weer de moeite nemen om een reactie achter te laten.
  @Loes ja de meeste blogjes zullen blijven gaan over de Drentse natuur, daar is al zoveel moois te beleven dat ik tijd te kort kom om het allemaal te bekijken en dus ook om het allemaal op de blog te laten zien.
  Het is wel heel leuk om eens op een heel andere plek de natuur te bekijken en rondgeleid te worden door iemand die er ter plaatse bekend is.
  @Remco je bent welkom in Drenthe hoor!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland