Wandelen langs het Zwattepad


Ik had met medeblogger Kees en zijn partner afgesproken om samen het Zwattepad bij Elp in Drenthe te gaan lopen. De afspraak stond gepland op 5 februari en we hadden ons geen beter weer kunnen wensen. Heerlijk zonnig winterweer en overal een beetje sneeuw, perfecte omstandigheden voor een wandeling en om te fotograferen natuurlijk.


Ik had geen zin om allerlei spiegelreflexen mee te sjouwen en heb mijn foto's gemaakt met een Panasonic FZ100, die aanzienlijk makkelijker mee nemen is.
De zon en de sneeuw zorgden hier en daar wel wat voor lastige lichtomstandigheden, maar ik vind deze foto met tegenlicht wel een mooie sfeer hebben.Beuken zijn eigenlijk in ieder jaargetijde mooi, deze beuken hebben nog steeds oude blaadjes van vorig jaar, terwijl er al weer nieuwe knoppen in zitten. Ik vind de kleur van die oude blaadjes mooi zacht kleuren tussen het groen van de stammen. De boom op de onderste foto heeft een enorme woekering, het is niet helemaal duidelijk hoe dit ontstaat, maar men vermoed dat een of andere virus de boom aanzet tot extra groei.
Het levert in ieder geval een bijzonder plaatje op, met als bonus ook nog een laagje sneeuw.We kwamen ook veel bomen tegen met Tonderzwammen, nu heb ik al eens uitgebreide informatie gegeven over de Tonderzwam zie deze blog, maar  mijn informatie blijkt niet compleet te zijn.
Kees vertelde dat er in de Tonderzwam rupsjes kunnen voorkomen van een klein vlindertje. Kijk maar eens op de blog van Kees als je wilt zien hoe zo'n rupsje of vlindertje er uit ziet.


Kees vertelde dat er in de winter ook wel vlinders te zien zijn en prompt zag ik op de eerste de beste boom daarna een vlindertje, waarvan Kees meteen wist te vertellen dat het een mannetje Perentak was. Een nachtvlindertje dat al vanaf half januari verschijnt, op zoek naar een vrouwtje. Na deze vondst kon Kees geen zonbeschenen boomstam meer voorbij zonder grondig onderzoek, maar het bleef bij deze ene vondst.
Meer informatie over dit bijzondere vlindertje zie  NatuurberichtAls je het Zwattepad loopt krijg je op een gegeven moment ook een mooi zicht op de Elperstroom die weer in zijn oude glorie is hersteld. Een prachtig meanderend watertje dat omgeven wordt door mooie karakteristieke bomen en in het voorjaar verschijnen er natuurlijk weer vele soorten planten en hun bezoekers, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  Mooie wandeling met mooie foto's. Vooral de laatste twee vind ik erg mooi.
  Ik vind het erg vreemd vlinders in februari. Leuk als je dan met zo'n kenner op stap bent.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's met verschillende licht invallen. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Coby,

  Er zijn wel meer vlinders die je in de winter kunt zien.
  Ik zag afgelopen zondag een dagpauwoog vliegen.
  De meeste vlinders die hier overwinteren verstoppen zich en blijven daar zitten tot het voorjaar, maar deze had de zomer in zijn bol ;-)

  Toch leuk dat je door te bloggen mensen ontmoet, die je anders nooit zou tegenkomen.
  Je krijgt nog hele fraaie foto's uit die camera!
  Ziet er erg mooi uit.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Coby,

  These trees are beautiful! I love the #2 with the leaves, very nice contrast.
  Yesterday, the temperature was at 6 Celsius; when this happens, we sometime see some insects, well, a little higher like 9-10 C.
  Very nice winter series!
  Greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi,die winterplaatjes van een voor mij heel bekend natuurgebied!
  Jullie troffen het wel met dat mooie winterzonnetje werbij :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  zo te zien was dat een mooie wandeling en helle mooie foto's er bij erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Altijd lekker om een sneeuw wandeling te maken, en dat ook nog eens met een medeblogger. Je hebt er fraaie beelden aan overgehouden.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Wat wonen we hier in Drenthe toch mooi he? Mooie foto's met zo'n laagje sneeuw. En bijzonder, vlinders in de vrieskou. Zou je niet verwachten. Foto 2 is favoriet! Mooi de zon op de beuke plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heerlijk zo,n winterwandeling en vooral met iemand bij je.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Moeten we vaker doen, inspirerend om met jou rond te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,

  Ik ken Kees nu wel een klein beetje en volgens mij is hij van het type wandelende encyclopedie! Da's best handig.

  Prima camera die reserve van jou.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat was een hele mooie wandeling, en wel slim om dan een makkelijke camera mee te nemen in plaats van dat gesjouw. Kan je meer van de wandeling genieten zo samen. ga zeker onderhand ook eens een weekend naar Drenthe

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lekkere winter beelden.
  Wanneer je dan ook nog van de nodige informatie wordt voorzien is het helemaal voor elkaar.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby,

  dat leek mee een geweldige wandeling en ik ben gelijk ook even naar Kees geweest. Heel bijzonder over die vlinder en rups.

  Je serie is er weer een die gezien mag worden en ondanks de niet altijd even goeie belichting zoals je aangaf, toch heel mooi geworden.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja nu ligt het er nog en daarom wijs dat je er goed gebruik van hebt gemaakt want straks moeten we er weer een jaar op wachten als de sneeuw al komt. Je hebt er zeker weten een aantal fraaie plaatjes aan over gehouden en heel misschien in het weekeind nog een beetje verlaten sneeuw...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi coby,
  Een heel ander soort blog dan ik van je gewend ben, maar niet minder mooi, met name de laatste twee zijn erg mooi, het pad zorgt voor een fantastische diepte in het beeld.
  De vlinder, ja, ik zag het al bij Kees, verrassend!
  Waarschijnlijk nog maar een paar winterse dagen, dus geniet er van!
  Groet
  Loes

  ps ik zag het initiatief van jou en Kees voor een bloggersdag, helaas, die 26e mei kan ik niet, zou het leuk gevonden hebben je te ontmoeten in het mooie Drentse land

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland