Knobbelzwanen in de sneeuw


Eindelijk werd het dan toch nog even echt winter  met vrieskou en sneeuw. Als natuurliefhebber zou ik dan wel voortdurend buiten willen zijn en foto's maken van al die mooie winterse taferelen.
Zo gauw ik de kans had ben ik dan ook op stap gegaan. Deze foto's zijn van 3 februari, het begin van de stevige vorstperiode.  Ik kwam toen onder andere een groepje Knobbelzwanen (Cygnus olor) tegen die zich op een waterplas bevond.


De plas was deels dichtgevroren en daar lag ook een laagje sneeuw. Ik vind het zelf mooi om in zulke omstandigheden vooral ook op zoek te gaan naar witte vogels zoals de Zwanen.
Een prachtig gezicht hoe die dan bijna opgaan in hun omgeving. De Zwanen hier boven lagen op het ijs en hadden daar tijdens de langdurige sneeuwval blijkbaar ook al gelegen en ze hadden daardoor op hun verenkleed een laagje sneeuw, zodat ze net een paar sneeuwhoopjes leken.Na een tijdje kwam er een groepje Knobbelzwanen aan zwemmen op het nog open liggende water.
Het winterlicht streek er mooi langs en geeft de foto's vind ik zo'n echt winters sfeertje, waarbij je de kou voelt en het water krijgt dan ook zo'n mooie tint.Ik vraag me overigens altijd weer af hoe het mogelijk is dat deze dieren zoveel kou kunnen weerstaan. Het gaat ook wel eens niet goed, maar vooral op open water kunnen ze prima vertoeven, terwijl wij aan onderkoeling zouden bezwijken of bevroren ledematen oplopen. De Zwanen in deze blog lijken ook bepaald nog niet te lijden onder het winterweer.Het mooiste moment was het opvliegen van een Knobbelzwaan vlak voor me. De zwaan gebruikte het ijs als "opstijgbaan" en ik kon mooi het ijs en de sneeuw meekrijgen als achtergrond.
Iets meer ruimte rond de Knobbelzwaan was mooi geweest, maar ik fotografeerde met 700 mm (500 + 1,4 converter) en dat betekent met zo'n grote vogel dat je snel beeldvullend fotografeert.Het is steeds opnieuw een adembenemend schouwspel om deze enorme vogels met die grote vleugels de lucht in te zien gaan. Eerst met een aanloopje snelheid maken en dan met zwiepende, machtige vleugelslagen los komen van de grond. Om het imposante te benadrukken voldoen beeldvullende foto's dan eigenlijk ook weer wel. Ik ben blij met deze foto's, alhoewel een zonnetje op dit moment welkom was geweest...Tot besluit nog een paar Knobbelzwanen die rustig op het water bleven ronddrijven, veel zwanen trekken al weer op als paartje en zonderen zich regelmatig even af van de rest.
Anderen dreven ontspannen rond slobberden lekker van het water en ook dat leverde op deze nagenoeg windstille dag mooie plaatjes op.

Reacties

 1. MOOI!!!! Nu nog geluid bij de foto's van het indrukwekkende vleugelgeluid als ze vliegen. Maar ik weet hoe het klinkt en zal het erbij denken. En gek genoeg, vliegende zwanen roept ook het gevoel van vakantie op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe jij het toch doet blijft een raadsel. Elke vogelfoto lijkt wel te leven, even knipperen en je ziet elk veertje bewegen. Ik weet het, deze kwaliteit van fotografie is niet te bereiken voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow! These are really, really nice pictures of swans! The first one is really special, all in the white tones, it's SUPERB!!!
  These birds are great everywhere: on the water, on the ice, in flight they are always gracious!
  Thanks for such lovely pictures and have a lovely day!
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat zijn ze weer mooi die foto's van die zwanen .
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig deze zwanenserie. Het begint al meteen heel mooi met die zwanen in de (v)lucht. Ook de zwanen met sneeuw is heel apart. Verder 3 op een rij is leuk.
  De zwaan met aanloop is een geweldig moment.
  Coby je hebt weer een prachtig blog.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Prachtig hoe jij altijd alle dieren weet te fotograferen, kijk ik altijd met plezier na en kan er altijd weer wat van leren. Maar wat heb je de sperwer in je vorige blog er geweldig op staan, die zou ik toch ook graag eens tegen komen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige zwanen, zo sierlijk en elegant.
  Vind de foto waar ze met zijn drieën zitten heel mooi.
  De zwaan tijdens de vluchtis heel goed gelukt, inderdaad moeilijk om het geheel on beeld te krijgen. Mooi gedaan.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohhhh..wat zijn dit een mooie foto's.
  Zo knap gedaan.
  Chapeau !!!.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, vogels......mijn camera is er niet zo geschikt voor en ze hebben vast een hekel aan mij. Zodra ze me zien zijn ze gevlogen. Maar jij pakt ze zelfs in de vlucht. Mooie serie, maar de zwanen zullen wel blij zijn met de dooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie zwanen serie uit de achterliggende winterperiode. De komende tijd zullen ze het weer beter hebben nu de dooi is ingetreden.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Wauw, wat mooi Knobbelzwanen in de sneeuw!
  De opstijgende Zwaan vind ik prachtig maar ook de Zwanen in het water.
  Dit heb je weer heel mooi gedaan,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh, ik hóór de vleugelslag bij het opstijgen als ik dit zo bekijk, fantastisch om te zien, mooi moment te pakken.
  De hele serie is prachtig, witte zwanen in witte sneeuw, kan het mooier? Echt genieten! Dank daarvoor.
  Helaas is het al weer over en uit met de winterpret.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig, die zwanen tegen de witte sneeuw... Ik ben altijd weer onder de indruk van de grootte van de zwanen. Moest wel een beetje lachen bij de foto van de rennende zwaan, poten helemaal uitgestrekt...:p

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Coby,

  Lekker blog weer om te bekijken.
  Prachtige vogels zijn het toch, waar ik meestal zo aan voorbij loop.
  Dom, dom, dom, zoals jij hier laat zien.
  Heel mooi zoals je de opstijgende zwaan hebt gefotografeerd!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor mij een van de liefste watervogels die heel vaak in zijn voor een prachtige fotoshoot zoals ook deze fraaie serie weer duidelijk laat zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby
  Prachtig winters blogje! Altijd weer verrassend hoe mooi 'gewone dieren kunnen zijn!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige serie! Schitterend die witte zwanen met de sneeuw op de achtergrond. Ik krijg acuut weer zin in meer winter...
  Ik heb er diepe bewondering voor hoe je steeds op het juiste moment de mooiste plaatjes schiet. Hoe krijg je het toch telkens weer voor elkaar??
  Blijf vooral zo doorgaan. Het is elke keer weer 100% genieten :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie serie....
  Prachtig hoe je de opstijgende grote vogels in beeld hebt gebracht...
  het zijn toch Beauty's !!
  mooi hoe de jonge vogels er nog steeds bij zijn!! idd hoe zulke kolossen zich steeds weer in beweging zetten om te gaan vliegen moet toch ook wel heel veel energie kosten!!
  Ik kan van je foto's aflezen dat je ervan genoten hebt...
  Knappe serie en een heel mooi blogje..

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw...... vol bewondering die opvliegende zwaan gade geslagen Coby. Wat een mooie momentopnames. Werkelijk ontzettend mooie serie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Coby,

  Bij jouw heb ik vaak het idee dat ik blogs van je mis, omdat je regelmatig nieuwe plaats. Jij geeft alle vogelsoorten evenveel aandacht, en dit keer is de Knobbelzwaan aan de beurt. Ja in mijn ogen prachtige en sierlijke vogels, en dan heb ik het nog niet eens over het geluid als ze overvliegen.

  Wederom fraaie serie platen van deze toch best wel moeilijke belichte witte vogels.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland