Reigers in de sneeuw

Toen het 3 februari dan eindelijk eens serieus sneeuwde, had ik vooral ook het plan om witte vogels in de sneeuw te fotograferen. En wat is er dan mooier dan een sneeuwwitte Grote Zilverreiger (Casmerodius albus) op de foto gezet in een sneeuwwitte omgeving.
Maar de eerste reiger die in een mooie besneeuwde oever tegenkwam was niet de Grote Zilverreiger, maar zijn familielid de Blauwe Reiger (Ardea cinerea).


Nu is zo'n Blauwe Reiger ook altijd fotogeniek en hij zat op zo'n mooie plaats dat ik er met alle plezier mijn camera op heb gericht. Je kon zien dat ie al die sneeuw helemaal niet kon waarderen en hij zat diep ineengedoken in de wallenkant.


Ik had in een vorige blog al laten zien dat er die dag ongelofelijk veel ganzen waren, zowel op de grond als ook in de lucht. Op een gegeven moment steeg er een eindje verderop een enorme groep ganzen op en die kwamen recht over de Blauwe Reiger en mezelf overvliegen. Ik vind het prachtig dat op bovenstaande foto zo duidelijk te zien is hoe ook de Blauwe Reiger zich helemaal uitstrekt en kijkt wat dat voor een enorm gekrakeel is daar boven hem, ook hij leek verbaasd over enorme hoeveelheid ganzen.De Blauwe Reiger vind ik toch altijd weer leuk om te fotograferen en dat geldt voor alle reigersoorten. Ze hebben een bepaalde arrogantie, zijn vaak brutaal en toch ook regelmatig schuw. Steeds is het weer een uitdaging om ze voorzichtig te benaderen en er mooie opnames van te maken.
Ik vind het een interessante en boeiende vogelgroep.Nog twee foto's van de Blauwe Reiger die inmiddels afgedaald was naar besneeuwde ijslaag, daar waar onze reiger vermoedelijk liever met de poten in het water had gestaan. Hij sjouwde  rond als een treurig oude mannetje met een kromme rug en droomde denk ik stilletjes over betere tijden.
Ik was al op weg naar huis en had me er al mee verzoend dat ik geen Grote Zilverreiger meer in de sneeuw zou kunnen fotograferen, toen er een eindje voor me opeens een Grote Zilverreiger opsteeg vanuit een diepe sloot en langs me kwam vliegen.Een eindje achter me daalde hij weer en ging op een mooie besneeuwde akker staan, precies zoals ik het me had voorgesteld, een echte zo wit mogelijke omgeving, waar de Grote Zilverreiger helemaal in op zou gaan in zijn sneeuwwitte verenkleed.

Reacties

 1. Hoi Coby,

  Je hebt mooi kunnen oefenen. Ik vind zelf de reiger ook zeker het fotograferen waard maar merk wel dat veel anderen daar toch anders over denken. Wel is het zo dat ik ernaar streef om er een actiefoto van te maken zodat het wat bijzonderder wordt.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit zijn prachtige foto,s Vooral de witte reiger is geweldig .
  Hier zie ik niet zo vaak een reiger dus ik blijf het bijzonder vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi coby,
  Mooie foto's van de blauwbekkende blauwe reiger en de mooie witte grote zilverreiger, prachtig, die witte vogel in het witte landschap.

  Jammer dat je er niet dichterbij kon komen, als ie mooi zou blijven zitten kon je nog expirimenteren met een close up en kleine scherptediepte, waardoor het wit om de reiger heen wazig wit wordt, ik zie het al voor me, maar ja...de sneeuw is weer weg helaas.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, die zilverreiger tegen die blauwe lucht is echt schitterend!
  Je hebt er weer een mooie serie van gemaakt. Echt genieten...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Heel leuk om na de blauwe reigers toch de zilverreiger te zien. Met name je laatste foto spreekt me aan, prachtig met al dat wit!

  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Leuk als het dan toch nog lukt op het eind.
  Mooi hoor de verschillende reigers in de witte wereld.
  Voor een nieuwe kans zul je waarschijnlijk een hele poos moeten wachten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De derde vluchtfoto van de zilverreiger vind ik fantastisch, hele mooie houding van de reiger en bijzonder achtergrond door de bomen.
  De witte reiger in de sneeuw, ja prachtig, super dat het gelukt is, maar ook de blauwe reiger mag ik graag zien.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige beesten de reiger. Hij heeft het best koud, zit lekker in elkaar gedoken.

  Je hebt hem goed gespot. Vooral die witte in de sneeuw, een plaatje.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat was wel even anders ja, nu is het een stuk lekkerder en weer langer licht zodat ik ook nog wat kan gaan fotograferen na het werk. Gister geprobeerd met mijn nieuwe lens en dat was minder prettig, maar daar kom ik ook wel weer overheen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoewel ik vorig jaar verschillende malen het geluk mocht vinden wat jij hier met de zilverreigers in de sneeuw zo fraai laat zien, mocht het dit jaar er niet inzitten. Jammer maar dan kijk en geniet ik wel bij hetgeen jij zo mooi laat zien....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Very nice series, again. It's a bit weird for me to see the Heron in the snow. Here in Canada, they are in the south for the winter so it must be very rare to see one in the snow.
  The White Heron is beautiful especially in picture #11, I really love this one.
  Thank you for sharing all these as they are gorgeous pictures.
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby,

  wat een leuk blog over deze reigers in de sneeuw. Vooral die witte in dat witte landschap vind ik echt uniek want wanneer zie je dat nou!

  Echt prachtige serie weer Coby.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  de laatste foto is echt een plaatje! En de overvliegende ganzen, ook om te smullen. Je hebt wel vaak mazzel he? Vorig voorjaar samen op pad om jonge zwanen op de foto te zetten. We hadden ons er bijna bij nergelegd dat we ze niet te zien kregen, tilt Ma Zwaan de vleugel nog even op. En laatst de Zaagbekken. We leggen ons er net bij neer dat alleen het mannetjes zich laat zien en wie komt er rustig aanzwemmen, het vrouwtje. En nu heb je het weer met de zilverreiger. Top! Het geluk aan je hangen, toch wel een beetje denk ik.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. super die reigers een pracht serie van een byzondere vogel

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Moi, Coby,
  Zo zie je maar weer, zondere geluk vaart niemand wel! Blauw of zilver, het zijn algemeen voorkomende vliegbeesten, maar altijd een kiekje waard voor een mooie serie.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Coby,

  Ha, dat is makkelijk! Zeggen dat je een bepaalde soort op een bepaalde manier op de foto wilt hebben en dan ook nog op je wenken bediend worden.
  Maar ere wie ere toekomt, het is weer een mooi verhaal met dito foto's geworden.
  Toch jammer dat de winter alweer voorbij is.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby...

  Ben het helemaal met je eens..
  Mag ook altijd graag op foto jacht zijn naar reiger...
  vind het gave beesten..ze zijn idd heel brutaal en toch ook super schuw...De witte is mijn favoriet...onderling hebben ze vaak ruzie...doen ze net op ze geen familie zijn...
  Je hebt er een mooi blog gemaakt...
  complimenten

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Diverse soorten vinken voor de lens