Hijgend hert der jacht ontkomen...

Onlangs zat ik vanuit de auto te kijken naar een behoorlijke groep Kleine Zwanen en ook liepen er nogal wat ganzen. Terwijl ik die vogels aan het observeren was, zag ik ineens vanuit een ooghoek iets bewegen aan de andere kant van me. Toen ik me daar naar toe draaide om even goed te kijken wat mijn aandacht had getrokken, zag ik vlakbij me een ree lopen...


Omdat de ganzen en zwanen eigenlijk veel te ver weg zaten voor mooie foto's, was het niet moeilijk om te kiezen waar ik mijn camera op ging richten. Ik zie regelmatig Reeën (Capreolus capreolus) en ook op de plaats waar ik stond had ik ze de laatste tijd regelmatig gezien, maar niet zo dichtbij.  En het bleek er niet eentje te zijn maar er kwamen nog vijf andere ook aan gelopen. De Ree is de oudste en meest voorkomende hertensoort van Europa en ook in Nederland komt de Ree volop voor en breidt zich in aantal nog uit.
De winter is trouwens een goede tijd om naar Reeën op zoek te gaan, ze hebben zich dan meestal verzameld in kleine en ook wel grotere groepen. Reeën houden zich graag op in gebieden waar afwisseling is in graslanden en bossen en boomranden, zodat er bescherming en voedsel aanwezig is. Ik heb de indruk dat Reeën langzamerhand steeds minder schuw worden, vroeger zag je ze alleen bij schemer verschijnen. Tegenwoordig is het geen uitzondering om ze gewoon midden overdag te zien foerageren, maar dit groepje was duidelijk verstoord door iets en daarvoor op de vlucht.


Ze stonden even te aarzelen vlak bij, maar gingen er vervolgens vandoor naar de overkant van de weg.
Ik kreeg desondanks de kans om een aantal fraaie foto's te kunnen maken. Als je goed kijkt zie je op bovenstaande foto dat de Ree een ronde donkere plek op deachterpoot heeft, dat is een geurklier. Een Ree heeft daar meerdere van, de meeste tussen de tenen, maar dus ook wat hoger aan de poot en een Reebok heeft er ook nog eentje op zijn kop.
Met de geurklieren wordt een stof afgegeven waarmee de Reebokken hun territorium afbakenen en door het de geurstof kunnen ook de onderlinge Reeën herkent worden.
In de winter hebben de Reeën een opvallend witte spiegel die groter wordt als ze angstig zijn en op de vlucht gaan. Aan de spiegel zijn zijn  de bokken en de geiten te onderscheiden; de bokken hebben een niervormige spiegel en de reegeiten hebben een hartvormige spiegel met een kort haarpluimpje dat schort wordt genoemd.Bij de Reeën op bovenstaande foto's zijn de spiegels overduidelijk waar te nemen en ook is te zien dat het bijna allemaal reegeiten zijn en vermoedelijk een jong reebokje.
Uiteindelijk werd me duidelijk waarvoor de Reeën opgejaagd werden. Opeens kwam een auto het doodlopende weggetje in racen, ik dacht werkelijk even dat de bestuurder niet wist dat ie in de wei zou belanden als ie niet zou remmen. Maar op het allerlaatst remde hij wel en toen zag ik vanuit de akker ook een oud mank kereltje aankomen sjokken. Overduidelijk dat hij de Reeën had opgedreven en dat het de bedoeling was geweest van de bestuurder om ze vervolgens met een schot hagel op te wachten.Helaas voor de jagers en gelukkig voor de Reeën en mezelf, stond ik precies op het goede moment op de juiste plaats en is er geen Ree gesneuveld en heb ik foto's kunnen maken waar ik  blij mee ben.
Reeën kunnen overigens tot zo'n 20 jaar worden, maar heel vaak halen ze de 10 jaar nog niet en daar is de mens nogal eens  de oorzaak van hetzij doordat een Ree slachtoffer wordt van het verkeer, hetzij dat jagers hem vroegtijdig afschieten. Maar deze groep is de dans letterlijk en figuurlijk nog even weer ontsprongen.

Reacties

 1. heb je die zo uit de auto gefotografeerd?dan waren ze ook erg tam en goed te benaderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Always beautiful to see the deers. Your pictures are beautiful!
  We see them here too and I almost photographed two of them two days ago when I was skiing with my youngest son. But, the sun was not there and I had not enough light because they went into the woods. One day, I will...
  Thanks for sharing,
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Coby,

  Dat bokken en geiten een andere vorm spiegel hadden, wist ik nog niet. Dus ik heb voor vandaag weer mijn leermomentje gehad ;-)
  Op de momenten dat je het het minst verwacht, volgen de mooiste ontmoetingen.
  De foto met de 6 wegrennende/spingende reeën is prachtig.
  Helemaal top!
  Alle foto's uit dit blog zijn zeer fraai, maar om 6 reeën zo mooi te kunnen fotograferen als ze vluchten is echt een buitenkansje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben heel blij dat ze de jacht zijn ontkomen!
  Geweldige foto's
  Ik hoop nog veel van je mooie foto's te mogen genieten.
  Arie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Prachtig om te zien deze foto's. En dan te bedenken dat er mensen zijn die ze liever neer schieten.Ze waren pas ook in het Paradijs hier aan het schieten met een man of 8 en honden. Je wil niet weten wat ik dan denk. En weer wat geleerd over de reeen naar het lezen van je verhaal.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Coby,
  wat een heerlijke foto's van die reen
  en zo veel bij mekaar erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig: weer net op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig! Hoe krijg je het toch steeds weer voor elkaar om er dan ook nog zulke mooie plaatjes van te schieten...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig, mooi verhaal, mooie foto's, mooie dieren en waardeloze hagelaars!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijke foto's ! En gelukkig een goede afloop...;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, je hebt ze nu gered, maar een volgende keer zijn ze misschien wel de klos. Je snapt toch niet dat mensen zo'n prachtig dier in koele bloede neer kunnen schieten....
  Prachtige reeks foto's, ik zit er van te genieten en bedenk dat ik al weer heel lang niet naar de hei geweest ben om daar de reeën te zien, gauw weer eens doen dus.
  Bedankt dus voor de hint ;-)
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,

  Je titel deed me direct aan m'n al weer lang geleden overleden Haagse oma denken; die kon dat zo lekker plat uitspreken (hert werd hecht).

  Ze staan er heel netjes op. Wat een buitenkans en dan ook nog een goede daad verricht door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Chapeau!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prachtige serie, Coby, en je hebt onbewust ook nog een goede daad verricht!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby, gelukkig was je op het goede moment op die plek!
  Geweldige foto`s heb je gemaakt.
  Ik snap helemaal niks van mensen die op dieren schieten!
  Ik snap niet hoe ze het kunnen.
  Voor deze keer is het goed afgelopen voor de Reeën maar een volgend keer ben jij misschien niet in de buurt....en dan?
  Je foto`s zijn in ieder geval bijzonder mooi,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik snap die mensne ook niet dat ze zulke sierlijke dieren kunnen afschieten. Gelukkig zijn ze letterlijk en figuurlijk de dans ontsprongen. Wat was je op de juiste plek op het juiste moment. Wat een mooie serie heb je hier aan overgehouden. Over de kontjes wist ik nog niet. ;-)

  Blijven mooie hert-achtigen waar ik graag naar kijk en van geniet.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja soms ben je net op het goede moment op de goede plaats. Prachtige foto's het is mij nog nooit gelukt zo dichtbij te komen. Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,
  Je had me al getracteerd op een foto, maar het is prachtig deze serie te zien. Met een topper: de foto waar ze met zijn allen weg rennen met echte Bambi sprongen. En mooi dat ze de jagers te slim af zijn geweest!!! Daarom is jou blog ook belangrijk, mensen het mooie laten zien. En een ree-rug "on the run" is toch veel mooier dan een ree-rug op je bord!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi, Coby,
  Mooie serie van deze rankpotige spring in het veldjes. Het is beter te schieten met de camera dan met de vuurbuks.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Coby,
  Prachtige beelden van deze mooie dieren. Gaaf om zo'n groot aantal bij elkaar te zien. Hier wordt zo veel gejaagd dat ze erg schuw zijn. Ik krijg ze bijna nooit te zien en al helemaal niet 6 tegelijk.
  Als die jagers eens met camera's gingen schieten ipv met geweren?
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. BOFBIBS!!!!!
  wat een unieke kans...die je heel goed benut hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Echt supermooi om ze van zo dichtbij te kunnen fotograferen.
  Ik zie ze ook wel eens, maar dan op grote afstand.
  Ze hebben geluk gehad dat ze konden ontsnappen...hoe kunnen ze.
  Genoten van je foto's.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh, wat een prachtig moment, wat een geluk dat jij daar stond toen de reeën langskwamen, voor jou....want je kon hele mooie foto's maken, en voor de dieren, die zo wellicht aan een jager konden ontsnappen.
  De foto met de kontjes vind ik het mooiste, je ziet de spiegels daar echt heel duidelijk.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je moet er toch niet aan denken dat deze reeën voor je neus afgeschoten zouden worden Coby!!! Gelukkig was je daar inderdaad op de juiste tijd en plaats.

  Je laatste 2 foto's zijn voor mij de mooiste met dat gespring.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dank voor de vele reacties op deze blog. Ik ben zelf ook echt blij met dit buitenkansje.
  @Stiefbeen ze waren niet echt tam, maar werden mijn kant opgejaagd en daar zat ik al met mijn camera te fotograferen.
  Het was dus op het juiste moment op de juiste plaats.
  Helaas werd er niet door iedereen even genuanceerd op deze blog gereageerd, zodat ik heb moeten besluiten de commentaren pas te plaatsen na ze zelf bekeken te hebben.
  Blijf echter vooral wel reageren en ook kritische opmerkingen zijn van harte welkom!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders