Jonge Gewone dwergvleermuis gevonden

Het voordeel van het feit dat steeds meer mensen weten dat je een natuurweblog hebt, is dat ze je attent maken op zaken, waar jij mogelijk leuk en interessant blogje van kan maken.
Zo ook deze week toen iemand me vertelde een dode vleermuis in de buurt gezien te hebben. Ik had zelf een klein beetje reserve, want ja, een vleermuis kan hondsdolheid hebben en daar wil je natuurlijk niet graag mee in aanraking komen. Maar ik had  geluk dat iemand anders het diertje wel op wilde halen.



Hij ging weg met een plastic zakje en kwam  terug met een emmer: toen hij het "dode" beestje wilde oppakken, begon het diertje luidkeels te piepen en mijn brave koerier schrok zich een hoedje en kwam dus terug met een levend vleermuisje. Later las ik dat de vleermuis een echt nachtdier is en zich doodstil kan houden als hij overdag gestoord wordt. Deze vleermuis lag op een voetpad en ja, dan kan het niet anders dan dat je hem stoort en blijkbaar gaat hij dan " voor dood liggen".




Voorzichtig lieten we het diertje uit de emmer en uiteraard moest het diertje op de foto, al zou het alleen maar zijn omdat ik nog nooit in de gelegenheid was geweest om een vleermuis op de foto te zetten.
Het fotograferen was enerzijds niet zo'n probleem, want hij bewoog eerst amper, maar hij was ook heel klein en dat maakte het nog best lastig om fraaie plaatjes te schieten en ik wilde het diertje verder ook niet aanraken. De foto's zijn niet geweldig, maar ik ben er toch wel blij mee.



Het leek er wat op dat er met een vlerk iets aan de hand was en daarom besloten we de dierenbescherming te bellen om het vleermuisje op te komen halen. En uiteindelijk hebben zij het beestje ook mee genomen en zullen er nu ongetwijfeld goed voor zorgen.



Met hulp van www.waarneming.nl kwam ik er achter dat het vleermuisje een Gewone Dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) was en wel een jonkie.
Het is de meest voorkomende vleermuis in Nederland en zo'n 90 % van de in Nederland voorkomende vleermuizen behoren tot deze soort, dus als je op een mooie warme zomeravond een vleermuis ziet vliegen is het in negen van de tien gevallen een Gewone Dwergvleermuis.




Een Gewone Dwergvleermuis jaagt over water, weiland en langs bosranden en heggen en bij lantaarnpalen. Ze kunnen dan tot 300 insecten per nacht vangen!! Het gaat daarbij vooral om mugjes, maar ook motten en gaasvliegjes behoren tot hun voedsel.
In de zomer kan je de vleermuis na zonsondergang tegen komen in tuinen, langs bosranden en in boomgaarden en in de winter brengen ze hun winterslaap meest door in gebouwen en holle bomen.
                                                                                                                                    Bron: Wikipedia

Reacties

  1. Wat een bijzondere beesten zijn vleermuizen toch! Echt ook zo'n speciaal, gevaarlijk uitziend bekje!
    Overleeft hij het wel denk je?

    Groetjes,
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. o wat zou ik graag het zelfde gedaan hebben ,wat een unieke kans en wat een leuke serie heb je ons voorgeschoteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat bijzonder!
    je hebt je kans mooi gegrepen om een vleermuis te fotograferen.
    Ik hoop dat het goed komt met het beestje.
    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sneu voor het "gehandicapte"vleermuisje,maar jij kon er toch maar unieke plaatjes van maken.
    En het zal zeker de zorg krijgen dat het weer helemaal hersteld.
    Goed dat je de dierenbescherming heeft gebeld.
    AL zien ze er een beetje eng uit ,ze hebben ook recht op verzorging.
    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ach, toch maar gelukkig dat je geen dood vleermuisje hoefde te fotograferen, dat lijkt me toch niet zo leuk.
    Bijzonder om dit diertje zo eens te kunnen bekijken, inderdaad heel klein, en megagrote vleugels. Ik kan me voorstellen dat je blij bent met deze foto's, zo'n vleermuisje zie je toch niet gauw.
    Laten we hopen dat ie gauw weer rondvliegt.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kijk......dat zijn nu van die leuke dingen om te fotografen.
    Sneu voor het beestje , daar niet van....maar leuk voor de foto.
    Je hebt mooie opnamen kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Boeiende beestjes zijn het en zo een unieke kans hem te fotograferen. Ik zie ze veel 's avonds over vliegen, soms zelfs vlak over mijn hoofd scheren tijdens het laatste ommetje met Troy, maar dan lukt een foto maken nooit. Vliegensvlug zijn ze. Ik hoop dat hij of zij het gaat redden. Wel een duivelsbekkie hoor. Nu nog een Duivelsplantje kieken deze week met een beetje geluk en het was een mooi natuur weekje!
    Groetesn,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby,
    Dat is wel heel leuk om een vleermuis te fotografen, vind het een prachtig beestje.
    Dat ze maar weer snel weer mag opknappen.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een bijzondere ervaring. Mooie foto's heb je gemaakt, op een van de foto's zie je een klinkerpad en daar zie je goed hoe klein het vleermuisje is. Op de een na laatste foto zie je zijn tandjes, die zien er scherp uit.
    Ik hoop dat het beestje het gaat redden.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Coby,

    Wat mooi dat je het beestje hebt kunnen redden. Het is wel zo'n beetje de enig manier om er één te fotograferen. Ik heb begrepen dat 50% van de zoogdieren op de wereld uit vleermuizen bestaat en ze komen bijna overal voor.

    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  11. dat is wel heel bijzonder vind het mooi diertjes en om ze een keer zo dichtbij te zien lijkt me ook erg apart maar de foto's zijn goed gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hi
    ik kwam gisteren voor het eerst op je blog. Wat leuk om iemand tegen te komen die ook op de grond ligt voor zeldzame en gewone plantjes! Mooie composities van je plantjes. Groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Kijk nu toch weer eens aan een vleermuisje. Tja als hij op het fietspad voor dood ligt dan moet je wat. Goed er zijn genoeg mensen die hem dan aan de kant trappen wat in dit geval tot de dood had geworden van het diertje. Ergens lijkt het er op dat het diertje door je fotosessie gered is. En wie had dat gedacht. Misschien is het graaf dracula zelf wel en komt hij nog eens terug voor een nachtelijke kus. Romantisch niet... Je foto's hebben een hoog gehalte aan bijzonderheid en mede daarom zijn ze zo leuk om te zien....

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij bewonderen hier elke avond de vleermuizen die rondom ons huis en in de achtertuin rondscheren. Ik begin er niet eens aan om ze te proberen te fotograferen. Te donker, te snel.
    Leuk dat je er 1 van dichtbij hebt kunnen bekijken.

    Gr.
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Allemaal bedankt voor jullie reacties!
    Ik denk dat de vleermuis het wel zal redden, er zijn speciale opvangplekken voor vleermuizen en daar weten ze denk ik wel hoe ze zo'n beestje moeten oplappen.
    @ Peter en Janny bedankt voor je extra weetje,nooit bij stilgestaan dat er zoveel vleermuizen zijn...
    @ Albertine, ik maak inderdaad graag en vaak een diepe buiging voor de natuur (en welkom op mijn weblog!!)
    @Robert een vleermuis in de lucht begin ik ook niet aan hoor, juist daarom is het zo leuk als je zo'n onverwacht buitenkansje krijgt, om er eentje vast te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland