Jonge Kneu's in Bargerveen

Na even helemaal in  de wolken geweest te zijn vanwege de  jonge Kwak, dan nu maar weer met de pootjes op de grond en plaats ik dan nu mijn al eerder aangekondigde  blogje over de jonge Kneu's, ook een overigens niet alledaagse waarneming voor mezelf.
In een vorige blog heb ik al een paar foto's laten zien van jonge kneutjes, nu een heel blog gewijd aan de familie Kneu.
De Kneu (Carduelis cannabina) is familie van de Vinken en is graag op wat open terrein, liefst braakliggend, of in ieder geval met veel zaaddragende kruiden en struiken om in te nestelen.


Het mannetje is goed herkenbaar aan zijn fraaie roodgekleurde borst en voorhoofd, kenmerken die overigens aan het begin van de herfst verdwijnen, om tijdens de winter weer te verschijnen. Verder heeft de Kneu een, voor een vinkensoort, lange staart.
Het vrouwtje is een onopvallend bruin vogeltje en ik moet bekennen dat ik een vrouwtje Kneu meestal niet zomaar herkennen kan en vaak nog even in de boekjes moet kijken wie ik voor me heb. De jonge Kneu's lijken veel  op het vrouwtje.

links vrouwtje Kneu, rechts een mannetje

Je ziet een Kneu vaak niet, totdat er een groepje opvliegt, of voorbij komt vliegen. Ze leven meest in groepjes en foerageren op de grond en daardoor zie je ze bijvoorbeeld veel moeilijker dan Putters, die vaak bovenop planten zitten.



De jonge vogels in deze blog waren net uit het nest gekomen, ze konden wel vliegen, maar duidelijk nog niet goed en werden ook nog gevoerd door de ouders, die overigens zo snel weer verdwenen als ze voedsel brachten, dat ik daar geen foto's van heb kunnen nemen.



Wel foto's van een fraai trio jonkies, waarvan er eentje volgens mij dacht dat ie nog in het nest was en dat je niet ergens anders naar toe kon zonder over de broers en zussen te klauteren, een koddig gezicht, vooral door het ene heftig protesterende jong.






Een jonge Kneu krijgt insecten te eten van zijn ouders, maar als ze volwassen zijn, voeden ze zich met zaden.
De Kneu komt algemeen voor in Nederland, maar heeft net als veel andere vogels wel te lijden onder de intensivering van de landbouw. Met nog zo'n 40.000 broedparen is de Kneu overigens nog geen bedreigde vogelsoort. In de winter trekken veel Kneu's weg naar het zuiden met name naar Spanje en Marokko, maar een deel blijft in Nederland overwinteren.



Een Kneu heeft geen lange levensverwachting, ze worden meestal maar  2-3 jaar. Het is daarom maar goed dat een Kneu  2- 3 legsels heeft van april- juli en ieder legsel bestaat uit 4-6 eieren.

Reacties

  1. Hoi Coby,

    Ik mag de spits afbijten zie ik.

    Informatief verslag zeg. Met prachtige foto's van met met name die 3 peutertjes.

    Je stelt dat putters beter te spotten zijn; nou dat weet ik niet hoor. Ik probeer al een paar dagen wat putters op de distels bij ons in de buurt te fotograferen en herhaaldelijk stijgen ze op een meter of 3 van me op uit de distels zonder dat ik ze ooit had gezien; en nee ik heb geen bril nodig (heb lenzen). Ik blijf het proberen. Eens komt de dag.

    Nogmaals, mooi verslag!

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hà Coby, een serie om trots op te zijn, wat een geweldige waarneming!
    Prachtig hoe de drie peutertjes over elkaar kruipen.
    Erg leuke foto`s,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Dat is wel erg mooi om te zien, en prachtig op de foto gezet.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super om te zien, prachtige foto's.
    Zo grappig die jonge vogeteljes die nog maar nauwelijks kunnen vliegen.
    Jou dag was weer goed.
    groetjes en fijne woensdag

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat enig om te zien hoe ze zo lekker onbeholpen over elkaar heen klauteren, wat zul jij hiervan genoten hebben!
    Mooie momentjes en goed fotowerk, compliment.
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. WAt een mooie serie, echt bijzonder dat je die jonge kneutjes zo mooi bij elkaar hebt.
    Heerlijk natuurmomentje.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige platen Coby.

    Prima belicht en mooie scherpte!
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een mooie reeks coby, het moet toch een fijn gevoel geven om deze jonge kneu's zo in beeld te krijgen! Ik heb ze nog nooit gezien, daarom is het altijd leuk hier langs te komen! :-)
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wil je geloven dat hier bijna geen kneu zit. Dat is jammer want ze zijn zo mooi en als ik je fotoserie dan bekijk, dan moet ik zeggen dat het ronduit een gemis is alhier. Schrale troost dat jij ze wel erg mooi op de foto hebt want ik wil ook zeurt het kind in mij. Haha. Een geweldig moment een een zeer geslaagde serie...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hai Coby,

    Erg fraai op de plaat gezet.
    Dit zijn toch weer van die soorten die wat extra aandacht nodig hebben.
    Het enige wat je in deze serie mist, zijn de voermomenten. Maar je kunt niet alles hebben en je moet iets te wenzen overhouden.
    Nogmaals, prachtige serie!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wat mooi ja hier had ik nog nooit van gehoord.ik moet nog heel veel bijleren.maar ik heb hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ook nu weer bedankt voor jullie reacties.
    Voor mij was het een heel leuke belevenis en het is fijn dat jullie ook genoten hebben van deze grappige kleine vogeltjes.
    En Robert die Putter van je gaat er vast komen en ik beweer niet dat het gemakkelijker is hoor,ik vind het zelf ook verbazingwekkend hoe een zo kleurrijke vogel zo weinig kan opvallen, maar Kneu's zitten nog meer verborgen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtig Coby. Heb even genoten van je blog.:-) Erg leuk die mini kneutjes:-))

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland