De Brummeltuun heeft een bijzondere gast

Ik had op Hannie's weblog gezien dat de Brummeltuun een bijzondere gast had, namelijk een heel mooie rups die ik nog nooit gezien had. Het toeval wilde dat de Brummeltuun vorig weekeinde open dagen had en ja dat was de mogelijkheid om zowel van de tuin te genieten als te kijken of ik die speciale rups zou kunnen zien.



Ik was er vroeg en  het weer niet geweldig, zodoende was ik er in eerste instantie als enige bezoeker en kreeg alle medewerking om de rups op de foto te kunnen zetten. Marchien van de Brummeltuun had informatie opgezocht op internet en uitgezocht dat het om de rups van de Kuifvlinder (Cucullia verbasci) ging, een nachtvlindersoort.
De rupsen van de Kuifvlinder zitten graag op Helmkruid en dat was in de Brummeltuun ook het geval en daarnaast komen ze voor op de Toorts en de vlinderstruik.



Uiteraard ben ik thuis ook nog op zoek gegaan naar informatie over deze prachtige rups en toen kwam ik er op www.vlindernet.nl achter dat er een andere vlindersoort is die heel veel op de Kuifvlinder lijkt, dat is de Helmkruidvlinder (Cucullia scrophulariae).
De Kuifvlinder is zeldzaam en de Helmkruidvlinder komt wat meer voor, maar is ook geen alledaagse verschijning. Toen ik het artikel had gelezen over de verschillen, bleek dat ik geen goede foto had die voldoende kon uitsluiten dat het echt de zeldzame Kuifvlinderrups was. Daarom ben ik zondag nogmaals terug geweest om de specifieke kenmerken vast te leggen op de foto.



Het zijn minieme verschillen, maar uiteindelijk bleek het toch echt een rups van de zeldzame kuifvlinder te zijn, dat is op bovenstaande foto te zien, de rups heeft twee kleine zwarte stipjes, die helemaal met geel zijn omgeven en dat heeft de Helmkruidvlinderrups niet. Een bijzondere waarneming van een prachtige rups, die in de Brummeltuun al enkele jaren bleek voor te komen en waarvoor Jan en Marchien speciaal een paar Helmkruidplanten in de border van hun tuin laten staan.




En ja als je in zo'n prachtige tuin rondloopt, maak je natuurlijk niet alleen foto's van een zeldzame rups maar ook van zo'n zeldzaam mooie tuin, dus hier ook nog een impressie van de Brummeltuun.



Er waren weer prachtige planten in bloei en eigenlijk zou ik me wel een hele dag kunnen vermaken in die tuin met mijn fototoestel. Het is een weelde om tussen zoveel mooie planten door te wandelen en leuke plaatjes te kunnen maken.



Een van de bijzonderheden in de Brummeltuun vind ik de enorme collectie daglelies (Hemerocallis) die ze hebben, prachtige soorten zitten er tussen met ook heel mooie en aparte kleuren.





De komende maanden zijn er overigens nog twee open dagen, namelijk op 24 juli en 21 augustus.
De bijzondere rups zal je dan vermoedelijk niet meer aantreffen, maar in die maanden bloeien er wel  weer andere prachtige bloemen, zoals de vele soorten Phlox die er in de tuin staan.
Het adres van de Brummeltuun van Jan en Marchien Braam is Alting 21 9411 XJ Beilen.
Op afspraak kan je er ook buiten de open dagen een kijkje nemen.

Reacties

  1. Hoi Coby,

    Wat een plaatje, die vlinder.
    In dit geval vind ik de rups mooier dan de vlinder die er uit voort komt.
    De Brummeltuun lijkt me schitterend voor een dagje uit met de camera in de aanslag.
    Bedankt voor de rondleiding,

    Groetjes Truus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby,
    Ik had je verhaal over de vlinder al gehoord, leuk dat het gelukt is toch het juiste detail op de foto te zetten. De foto's van de daglelies zijn trowuens schitterd! Ze hebben inderdaad in de Brummeluun een grote verzameling.
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is een mooie waarneming, zo'n zeldzame rups, en je macro's ervan zijn erg goed.
    Ben benieuwd of je ook een keer de kuifvlinder te zien krijgt.
    Mooie tuin, daar kun je je inderdaad wel een uurtje of wat amuseren.
    De daglelies zijn erg mooi, ik vind die eerste vier foto's alleen niet spannend, maar waarschijnlijk zijn deze foto's gewoon bedoeld om de pracht van deze bloem te laten zien.
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor jullie reacties.
    @Loes, de eerste vier foto's zijn inderdaad echte registratiefoto's om een indruk te geven van de soortenrijkdom en bij de laatste heb ik me meer creatief uitgeleefd, maar heb je geen idee meer om welke plantensoort het gaat.
    Mijn doel was in eerste instantie alleen de zeldzame rups, maar ja met zoveel mooie bloemen blijf je dan toch wat langer in de weer met het fototoestel, maar niet met een vooropgesteld doel.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb deze ook nog nimmer aangetroffen en hij is zo mooi! Dit zijn met recht de krenten weer in de fotopap waar we het mede voor doen. Dan word je toch helemaal blij als je zo'n mooi insect vinden mag en ook nog thuiskomt met zalig macrowerk. Want er eentje vinden is nog maar het halve werk. Daarna komt de techniek die jij dus geweldig fijn weet te beheren....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Coby,
    Wat een mooie Rups is dat!
    Geweldig zo`n mooie heemtuin met lekker veel bloemen.
    Je hebt je weer lekker uitgeleefd zie ik, vooral de twee laatste foto`s vind ik erg mooi.
    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Supermooi, en leuk dat je zoiets kan vastleggen op de foto en nog terug gegaan ook.
    Goed dat je het adres erbij hebt gezet, zou er ook best wel eens een kijkje willen nemen.
    Ben gek op dit soort tuinen en inderdaad maakt je camera dan overuren.
    Mooie foto's.
    Groetjes en fijne dinsdag

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geweldig mooi die foto's van de rups. Ga toch maar eens een macrolens op m'n verlanglijstje zetten. Dure jongens die dingen.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank voor alle reacties.
    @ Tiny tuin is echt heel mooi en ook nog leuke bijzondere plantjes te koop...
    @Robert een macrolens is een geweldig fijn bezit en erg leuk om te doen naast bijvoorbeeld vogels, het is na mijn 300mm lens,mijn meest gebruikte lens. Tja het kost wat, maar je hebt er ook jaren plezier van...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtige rups en zo mooi vastgelegd!! brummeltuun is een mooie tuin. groet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland