De Wapendrager - nachtvlinder met prachtige camouflage

Onlangs werd ik door een familielid attent gemaakt op een prachtige nachtvlinder, de Wapendrager
( Phalera bucephala). Het is een nachtvlinder die tot de familie van de Tandvlinders behoort.
Nachtvlinders is bepaald niet mijn specialiteit en er zijn er ook ontzettend veel van, zodat er op dit gebied voor mij nog veel te leren valt.


De vlinder is alleen 's nachts actief en overdag is hij in rust. Als de wapendrager overdag in rust is rolt hij zijn vleugels op langs het lichaam en trekt zijn kop in en lijkt dan net op een afgebroken Berkentakje.


Meestal zoekt hij als rustplaats een takje of zit hij op de grond. In dit geval koos hij er voor om op de muur te gaan zitten en ik vind het prachtig hoe hij de voeg tussen de stenen uitgekozen heeft om zo optimaal mogelijk te profiteren van zijn camouflagekleuren.



Vorig jaar had ik al een een rups van de Wapendrager waargenomen. Deze kan tot zo'n 6 cm lang worden en is oranjegeel met zwarte strepen en overdekt met lange witte haren. De rupsen zijn zowel overdag als 's nachts actief.



De Wapendrager kan je overal in Nederland aantreffen in tuinen, parken, weiden en loofbossen. Als waardplant gebruikt hij Wilg, Populier, Berk, Linde en Es.

 En dan kom ik ook nog even terug op een vorige blog, waarin ik onderstaande rups uitgebreid aan de orde liet komen en waar ik nogal wat energie in had gestoken om alle kenmerken van het diertje goed in beeld te kunnen brengen.


De Kuifvlinderrups lijkt heel erg op de Helmkruidvlinderrups en daarom was ik nog eens weer terug gegaan naar de Brummeltuun, waar het beestje vertoefde om nog eens extra foto's te maken van de kenmerken. Toen ik alles bij elkaar gezocht had kwam ik tot de conclusie dat het hoogstwaarschijnlijk om de rups van de Kuifvlinder ging. Om het bevestigd te krijgen stuurde ik mijn waarneming op naar www.waarneming.nl en tot mijn vreugde werd het daar goed gekeurd.


Echter een paar dagen geleden kreeg ik alsnog een correctie en werd me verteld dat het toch niet de rups is van de Kuifvlinder maar van de iets minder zeldzame, maar ook niet alledaagse Helmkruidvlinder.
Uiteraard heb ik gevraagd waar ze dat aan konden zien en het blijkt dat een doorslaggevend aspect kan zijn op welke waardplant de rups wordt aangetroffen, dat was hier de helmbloem en daarmee gaat men er vanuit dat het toch de Helmkruidrups is...


Tja het is een hele studie soms en ook meer deskundigen hebben het dus niet altijd goed, maar ik heb, als leek op vlindergebied, wel weer van alles bijgeleerd en dit is een mooie gelegenheid om de prachtige rups nog maar eens voor het voetlicht te halen.

Reacties

  1. Wat heb jij toch altijd mooie en bijzondere dingen op je blog.Ik geniet ook van wat je er altijd bij vertelt. Ik steek hier veel van op, want heel veel van je informatie was mij niet bekend!
    Ik blijf je in ieder geval volgen...

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby,
    wat een mooie Nachtlinder en zò mooi gefotografeerd!
    Leuk ook hoe je speurtocht naar de naam van de zeldzame rups verlopen is.
    Ik heb weer wat geleerd,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Maar hoe zit het nu met die stipjes in het geel op de rug van de rups? Dat was toch "het" kenmerk van de Kuifvlinder. Dus nu is er ook een variant, met stipjes in het geel, van de Helmkruidvlinder. Al met al een leerzame maar toch ook verwarrende speurtocht. Zou je de rups op de juiste waardplant zetten,tegen niemand zeggen, dan is het wel een helmkruidvlinder? Helemaal strak komen de deskundigen op mij dus niet over. Maar dat maakt voor het genieten niet uit. En die nachtvlinder is prachtig! Leerzaam berichtje.
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor jullie leuke reacties.
    @Hannie, ik ben het helemaal met je eens over het beoordelen, maar we moeten de deskundigen toch maar geloven en ik ga er nu dan maar van uit dat het de Helmkruidvlinder is. Misschien is er nog een mogelijkheid meer rupsen op de foto te zetten. Maar ach verder blijft het een mooi avontuur en wat discussie is ook altijd wel leuk.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi deze schots van de rupsen. Niet echt makkelijke beestjes vind ik om mooi macrowerk van te schieten maar dit is top. Het is ten eerste al een sport om ze te vinden. Dat alleen al. De nachtvlinder op de muur komt ook best over.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Coby,

    Wat een vreselijk mooie nachtvlinder is dit zeg. Zo'n mooie tekening En mooi vastgelegd. Wel een beetje dom van 'm; een berkentakje op een stuk muur, daar trappen we natuurlijk niet in.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Prachtig blog met die aparte nachtvlinder en mooie rupsen.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wauw Coby, prachtig om deze camouflagefoto's te zien, hoe hij zijne grijze kleur gebruikt om de voeg verder te laten lopen, ongelofelijk!
    Prachtige beelden van de helmkruidrups, fantastische kleuren met een mooie DOF!
    OT; jij vroeg me om de camerainstellingen van mijn gerstfoto's, foto1: f/5.8, 1/200 sec, iso 125, 150mm, foto2: f/5.8, 1/250 sec, iso 80, 150 mm, foto3: f/5.0 1/200sec, iso 80, 72mm.
    Ik heb weer genoten van je natuurkiekjes, ook mijn complimenten!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo wat is die nachtvlinder apart zeg, en wat is die goed gecamoufleerd. Als je niet erbij had gezet dat het om een Nactvlinder ging, dan zou je inderdaad zeggen dat het stukje berkhout is. Heel apart en gaaf om te zien. De Helmkruidrups staat er ook heel mooi op met zijn fraaie doortekening.

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zo die vlinder kan zich voordoen als takje. Wat een schutkleur. Leuk dat je zowel de vlinder als de rups laat zien hier. De rups van de kuifvlinder is echt heel mooi.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geweldig Coby, het is echt net een takje, wat een mooie vermomming.
    Wat zie jij trouwens toch steeds bijzondere dingen, goed hoor, en fijn dt je ons hiervan deelgenoot maakt.
    groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik sluit me aan bij de andere.
    Ongelooflijke schut kleuren en camouflage.
    Gr. Henk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland