Grote Canadese Ganzen met jonkies

Inmiddels zullen deze jonge gansjes er wel heel anders uit zien, want het is al een tijdje geleden dat ik deze foto's gemaakt heb. Ik vind het zulke mooie foto's dat ik ze toch nog maar even wil laten zien.
Bij mij in de buurt zit een van de grootste broedplaatsen van Grote Canadese Ganzen en dus waren er jonkies in grote aantallen en in diverse leeftijden.Als ze het kleinst zijn vind ik ze echt schattig al die gansjes, maar een familie met allemaal van die "pubergansjes" is toch ook wel heel leuk om naar te kijken. Als je al die verschillende leeftijden bij elkaar ziet, kan je ook mooi zien hoe ze bij het ouder worden ook een steeds andere kleur krijgen.De jongste gansjes zijn het meest geel, dan zijn het echte kuikentjes. Bij het ouder worden zie je dat er steeds meer bruine tinten naar voren komen.Het aantal Grote Canadese Ganzen is explosief toegenomen. Ze horen van oorsprong niet in Nederland thuis, maar zijn hier ontsnapt uit parken en dergelijke en blijken zich in het wild enorm goed te kunnen handhaven. Zo goed dat er nu plannen zijn om het aantal Grote Canadese Ganzen drastisch te verminderen.
Als er op de ganzen gejaagd gaat worden is de kans groot dat dit soort foto's niet zo gemakkelijk meer te maken zal zijn , want dan zullen de ganzen ongetwijfeld veel schuwer worden voor mensen, ook voor mensen met een fototoestel in plaats van een geweer.Nu geniet ik in ieder geval van al die kleine en grote ganzen en het zijn werkelijk prachtige dieren. Het zijn wel enorme lawaaimakers, ze kunnen enorm lopen toeteren naar elkaar en ik moet zeggen dat het niet behoord tot mijn lievelingsmuziek. Ik vind ganzen wel behoren tot de meest interessante vogels om te volgen in hun gedrag, ze zijn heel alert en houden je voortdurend in de gaten.Bovenstaande foto's zijn mijn eigen favorieten, dat was zo'n grappig eigenwijs klein gansje. Hij stond voortdurend rechtop in het water te flapperen met zijn koddige kleine vleugeltjes en duvelde natuurlijk ook steeds weer voorover, want met die mini vleugeltjes kan je natuurlijk geen evenwicht houden.


En als je je ooit hebt afgevraagd hoe je in ganzenpas loopt; bovenstaande foto geeft het antwoord.
Dit Grote Canadese Ganzengezin liep in ganzenpas vanuit de wei naar het meer veilige water. 
Domme ganzen zullen er ook vast wel zijn, maar dit waren slimme ganzen en die weten dat ze in het water veiliger zijn dan op het land.

Reacties

 1. Hoi Coby,

  Ik val toch echt voor die gele kuikentjes hoor, wat een snoepies!!
  De foto's die je zelf je favorieten noemt zijn inderdaad ook heel koddig met die minivleugeltjes, toch jammer dat papa of mama gans er net nog half opstaat, maar ja, je hebt de momenten niet voor het uitkiezen.
  Het ganzengezin in ganzenpas is ook prachtig!
  Heerlijke serie weer hoor, fijn weekend en groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste en laatste foto stelen bij mij de show!Wat een schatjes. Er valt zo toch steeds weer veel te genieten!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier-Dian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Is altijd weer leuk om die jonkies achter hun vader en moeder aan te zien gaan.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby, ik zit met mijn neus bijna tegen mijn beeldscherm heerlijk te genieten.
  Wat een leuke serie!
  Hier in de buurt zitten ook veel Ganzen maar ver uit de buurt van mensen,(op een weiland), zelf heb ik niet de gelegenheid gehad dus geniet ik extra van je mooie foto`s.
  De twee met kleine fladderende vleugeltjes zijn ook mijn favorieten, heel schattig!
  Fijn weekend,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie, wat zijn ze toch lief om te zien.
  Vidn de laatste foto ook heel mooi, ziet er zo gezellig uit zo'n familie.
  Fijn weekend en groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zijn ze toch leuk die ganzenkuikens. Ook ik val voor de gele donsjes, dan vind ik ze het leukst. Mooie serie, ook leuk dat je op de laatste foto laat zien hoe ze eruit zien als ze wat groter zijn. En nog steeds allemaal netjes in de rij lopend.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is mooi zo'n serie met een zeer hoog knuffelehalte vind ik. Ten eerste zijn ze vaak nogal schuw dus heb je het geluk nodig dat je dichtbij kan komen. Ten tweede heb je erg mooi licht in de foto's vind ik en ook heel mooie momenten waarbij je de donsjes kan tellen. Een zalige serie waar men de vingers bij aflikt. Niet om op te eten maar wat scheelt het...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Coby,

  Weer zo'n fraaie serie.
  Vooral extra leuk is om te zien hoe de gansjes veranderen.
  Ik kan ook niet echt een favoriet aanwijzen, want ze zien er allemaal heel goed uit.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige foto's van deze schatjes!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Het is een mooie serie geworden, maar dat had ik al verwacht, ik was er bij immers. Ze bleven zo Heerlijk voor de lens zwemmen, met dank aan Troy die bij ons was. Het blijft genieten. En dat er een overschot is, tja ik heb gezinnen met wel 27 jongen gezien, allemaal groot geworden. Dat gaat misschien wel iets te goed. Als ze er komende winter weer zijn, zal ik je weer waarschuwen.
  groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Allemaal bedankt voor jullie reacties en commentaren.
  @Hannie, ja ere wie ere toekomt; de ganzen waren inderdaad erg nieuwsgierig naar hond Troy en bleven daardoor mooi dicht bij de kant. Heel bijzonder was dat om mee te maken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars