Natuur-avontuur in eigen omgeving (2)

Ik heb al eens verteld dat ik iedere week in eigen omgeving wandel met een aantal andere natuurliefhebbers. We zien dan steeds een scala aan  mooie en bijzondere dingen.
Nu we richting de lente gaan, wordt hetgeen we zien weer extra gevarieerd. De hoogste tijd voor een nieuwe aflevering van Natuur-avontuur in eigen omgeving.

Een klein lenteboeketje vastgehouden door Peter

Donderdag 17 februari was het prachtig weer, uitstekende omstandigheden om te wandelen. Het zonnetje er uitbundig bij, dus dat was sowieso al genieten.
Op onze route staan heel veel Sneeuwklokjes en Crocussen het is ieder jaar weer een mooi gezicht om die kleine bloemetjes weer tussen de oude afgevallen bruine bladeren te zien opduiken.
Daar kan je toch niet anders dan vrolijk van worden....

Sneeuwklokjes

Onderweg hoorden en zagen we diverse Roodborstjes. Een van de mannetjes liet ons nog even zijn mooiste lied horen, zo besef je dat de lente er echt aan komt, heerlijk!
En er waren meer rode vogeltjes te zien, we werden verrast met maar liefst zes Goudvinken, twee mannetjes en vier vrouwtjes!!
De felrode borst van de beide mannetjes knalde je tegemoet als het mooie zonlicht er op scheen. Helaas had ik geen goede lens voor vogeltjes op mijn camera, dus gebruik ik maar een Goudvinkfoto uit de " oude doos", gemaakt op een dag dat de zon niet uitbundig aanwezig was.

Links een goudvinkmannetje en rechts een vrouwtje Goudvink

We houden al een aantal weken in de gaten hoe het Japans Hoefblad uit de grond komt. Japans Hoefblad komt in Nederland van oorsprong niet voor. Het is in de eerste helft van de negentiende eeuw ingevoerd vanuit Japan. Japans Hoefblad bloeit anders dan het Groot Hoefblad, maar krijgt wel even grote bladeren.

Ontluikend Japans Hoefblad

In de buurt van het Japans Hoefblad zagen we ook een Wilg met zwarte Katjes! Als je witte katjes gewend bent, weet je niet wat je ziet als er ineens een boom vol zwarte katjes voor je neus staat.
Het is de Salix gracilistyla var. Melanostachys. Hij komt alleen voor met manlijke zwarte katjes, die prachtige oranjerode meeldraden krijgen.

Wilg met zwarte katjes

Terug op ons verzamelpunt, waar we na afloop van onze wandeling altijd nog even samen wat drinken, werden we tenslotte nog verblijd met een kort bezoek van een Grote Bonte Specht. Dat zijn toch ook geweldige vogels, en als je er dan ook nog eentje even van dichtbij mag zien is dat een leuk en meestal onverwacht extraatje.

Grote Bonte Specht

Al met al een gevarieerd tochtje, dat toch bij wijze van spreken bijna in onze achtertuin plaats vond.
Je hoeft echt niet ver van huis om mooie dingen in de natuur te beleven. Overal is van alles te beleven als je je ogen en oren maar open houdt en als je met een groepje gaat zie je vaak nog meer want dan heb je meer ogen en oren ter beschikking om leuke zaken in de natuur op te merken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland