Ringmussen lijken veel op het mannetje van de Huismussen

Bij de laatste tuinvogeltelling in januari 2011 was de Huismus de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. Ik denk dat de Huismus ook wel het bekendste vogeltje is.
De Huismus is een stevig robuust vogeltje van zo'n 14-16 cm groot. Huismussen worden niet oud, meestal worden ze 2- 5 jaar. Ze vliegen vaak maar korte stukjes en ze lopen niet maar ze hippen. Mannetje en vrouwtje hebben een totaal verschillend verenkleed.

mannetje Huismus

Het mannetje heeft een zwarte bef en lichtgrijze wangen, boven het oog zit een wit vlekje. De kruin is grijs met kastanjebruine zijkanten.
De snavel is stevig en in de zomer zwart van kleur (in de winter veel lichter). De onderzijde is egaal grijsachtig en de rug is mooi bruin met zwart gestreept.
De vleugel heeft een witte streep die je goed ziet als de vogels wegvliegen.

vrouwtje Huismus

Het vrouwtje heeft een egaal zachtbruin kopje en een beige oogstreep. De buikzijde is egaal lichtgrijsbruin van kleur de rugzijde is bruin, oker en zwart gestreept met hier en daar ook vaak wat witte veertjes. De snavel is licht van kleur en blijft dat het hele jaar.

gezin Huismus

De Huismus staat op de rode lijst van bedreigde dieren. Niet omdat ze nu direct dreigen uit te sterven, maar wel omdat ze de laatste jaren drastisch in aantal achteruit zijn gegaan. Met name in de grote steden zijn ze vrijwel uit het beeld verdwenen.
Redenen van die achteruitgang zijn onder andere de broedmogelijkheden: de Huismus nestelt graag onder dakpannen, maar door nieuwe bouwwijzen is dat zo goed als onmogelijk geworden.
Er zijn inmiddels wel speciale voorzieningen ontwikkeld die je op het dak kan aanbrengen zodat de Huismussen er wel kunnen nestelen.
Verder zijn de tuinen veel meer gevuld met beton en minder struiken waar de Huismussen kunnen schuilen en wegkruipen bij gevaar.
Huismussen zijn sociale vogels ze zitten graag gezamenlijk te veren poetsen en je kan ze regelmatig druk met elkaar  horen tjilpen vanuit een dichte struik.

links een Ringmus rechts een mannetje Huismus

De Ringmus lijkt veel op het mannetje van de Huismus. Mannetje en vrouwtje Ringmus hebben het zelfde verenkleed en zijn dus daaraan niet van elkaar te onderscheiden zoals dat wel het geval is bij de Huismussen.

Ringmus: let op de roodbruine kruin en de zwarte wangvlek

De Ringmussen zijn met 12-14 cm iets kleiner dan de Huismussen. Ze hebben een roodbruine kruin en witte wangen met een zwarte wangvlek. Verder hebben ze een witte nekring die op de rug wordt onderbroken. De tekening op de rug is wat fijner getekend en wat intenser van kleur.
Ringmussen komen meer voor in de plattelandsgebieden, in steden zal je ze niet snel aantreffen. Ze zijn ook schuwer dan Huismussen.
De Huismus is een uitgesproken standvogel, de Ringmus is naast standvogel ook een doortrekker en wintergast. Ringmussen zie je het meest in kleinschalige landbouwgebieden, parken, tuinen en boswallen en bijvoorbeeld boerderijen als daar voldoende begroeiing in de omgeving te vinden is.
De Ringmus is kwetsbaar door het verdwijnen van kleinschalige agrarische gebieden.
Afhankelijk van de plaats waar je woont kan je zowel de Huismus als de Ringmus
's winters aantreffen bij je voedertafel.
Beide vogelsoorten verdienen het overigens om eens wat extra naar te kijken want als je ze goed bestudeert zie je dat ze een prachtig verenkleed hebben. Daarnaast zijn het interessante dieren om qua gedrag eens een poosje aandacht aan te geven.

Reacties

  1. Mooie fotoserie van een ondergewaardeerde vogel die het ook hier in de polder gelukkig nog vrij goed doet.
    Groeten uit de Goudse polder'

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Waarom klepperen ooievaars