IJshaar en andere ijskoude natuurkunst

Brrr, wat een koude dag vandaag. De temperatuur kwam amper boven het vriespunt en de oostenwind maakte het er ook al niet warmer op, wel droog en een beetje zon. Goed weer voor een frisse neus, maar niet echt weer voor veel vogels.


Bevroren plasjes leveren vaak mooie plaatjes op

Omdat de vogels in eerste instantie verstek lieten gaan heb ik mijn camera gericht op andere zaken. Doordat het gevroren had, waren de plassen bedekt met een laagje ijs en dat is een mooi fotografie-onderwerp. Hier boven een foto van een plasje waarin een blad vast zit en waar zandkorrels een speciaal effect geven.

Wind en vorst creƫerden mooie ijssculpturen

IJskoude kunst in het water

Op het ven ook fraaie ijssculpturen, doordat de wind het water steeds opstuwde en het opspattende water bevroor aan de begroeiing in het water, ontstonden ware kunstwerkjes. Ik vind dat ik er verrassende foto's aan heb overgehouden.
Leuk is dat, als je zo met onverwachte onderwerpen kan experimenteren en als je er dan ook nog leuke foto's aan overhoudt.

Op een gegeven moment zag ik op een zandpad iets wat op IJshaar lijkt.
IJshaar is een zeldzaam verschijnsel dat tot nu toe alleen is aangetroffen op dode takken van Beuken en Eiken. Het ontstaat als er 's nachts een hoge luchtvochtigheid is en licht vorst van zo'n -4 graden Celsius. Zie voor meer informatie en foto's www.mycologen.nl en zoek bij galerij/ ijshaar.


 Is het verschijnsel op beide foto's ijshaar?  


Mijn ijshaar kwam uit de grond en duwde zand en bladeren gewoon omhoog.
Een heel bijzonder gezicht, ik heb nog nooit ijshaar gezien zoals dat op www.mycologen wordt beschreven, maar volgens mij moet hetgeen ik heb gezien op eenzelfde soort wijze zijn ontstaan.
Het was heel broos en was ook duidelijk van onderaf aangegroeid.
Misschien zijn er bezoekers van mijn blog die een mening hebben over de foto's die ik van het verschijnsel heb gemaakt. Ik vond het in ieder geval heel bijzonder en kan me niet herinneren ooit eerder iets dergelijks te hebben gezien.

Ach en zoals het altijd gaat als je eigenlijk best al tevreden bent met je uitje, dan wordt je ook vaak nog verrast met meer leuke dingen. Want ja hoor, ook nog wel een aantal vogels gezien: onder andere twee overvliegende Grote zilverreigers, en twee Grote Zaagbekmannetjes, allen te ver weg voor een fatsoenlijke foto. Maar een prachtige lichte Buizerd liet zich gewillig fotograferen en daar kan dus van meegenoten worden. Aan de donkere ogen te zien is het een volwassen exemplaar.

Prachtige lichte Buizerd

Ook blij was ik met mijn eerste redelijke foto van een Sperwervrouwtje, de dame zat ver weg maar toch een foto kunnen maken waarop in ieder geval te zien is dat het een Sperwer is.

Sperwervrouwtje op het dak van een boerderij

Zo leverde deze koude zondag naast een frisse neus, genoeg op om volop van te genieten en om andere natuurliefhebbers te laten meegenieten.

Reacties

 1. van mijn mag het nog even blijven het winter weer het zijn weer erg mooie foto's zo met dat ijs.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was het inderdaad ijshaar dat je daar zag? Ik zag namelijk precies hetzelfde in stuifduinen bij Soest en was nieuwsgierig. Ik ben totaal geen kenner, dus ik weet het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op bovenstaande foto's staat geen IJshaar, maar Needle Ice. Het ontstaat wel op vergelijkbare wijze, maar het vindt plaats op zand en zandpaden en stuifduinen kan dan ook.
   Het echte IJshaar ontstaat aan dode op de grond liggende takken van vooral Beuken. IJshaar lijkt meer op engelenhaar en is veel witter van kleur.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders