De Winterkoning- klein vogeltje met groot gezang

Volgens een sprookje van Grimm komt de Winterkoning aan zijn naam omdat hij alle andere vogels te slim af was. Maar omdat hij niet bespot wil worden gedraagt hij zich onopvallend en alleen als hij heel zeker is van zijn zaak roept hij fier: " Koning ben ik!".
De Winterkoning is een van onze kleinste broedvogeltjes met zijn 9-10,5 cm. Hij heeft een bol, gedrongen lijfje en een kort staartje dat hij regelmatig parmantig omhoog zet.
De rug en de vleugels zijn roodbruin met fijne donkere dwarsbandjes. De onderzijde is lichtbruin met fijne donkere bandering. Winterkoningen hebben een lichte wenkbrauwstreep en een lange smalle snavel die ietsje naar beneden buigt.


De Winterkoning is een van onze kleinste broedvogels

De Winterkoning is een klein en beweeglijk vogeltje, je ziet hem vaak maar even als hij rondscharrelt in en onder struiken of rondom houtstapels en takkenbossen.
De Winterkoning is, zoals je aan de lange dunne snavel al kunt zien, een insecteneter en het is daarom best heldhaftig van dit kleine verenbolletje dat hij hier de winter doorbrengt. De insecten waar hij ook in de winter van moet leven, vindt hij vaak in nestkastjes, waar hij ook overnacht als het erg koud is.
Desondanks sneuvelen er toch nog wel Winterkoninkjes als het een echt lange strenge winter is.

Het mannetje zingt luidkeels en met parmantige wipstaart

De Winterkoning is typisch een vogeltje dat je eerder hoort dan dat je het ziet.
Gedurende de hele lente laat het mannetje zich veelvuldig horen en het is verbazingwekkend hoe luid dit kleine gevederde kereltje kan zingen. Door dat grote volume denk ik ook vaak dat hij dichterbij zit dan in werkelijkheid het geval is. Het mannetje kan op een open plek zijn lied vertolken, maar even goed kan hij zingen vanuit het dichte struikgewas. Het is dus soms even zoeken waar hij zich bevindt.
Bij onraad laat de Winterkoning een hard ratelend geluid horen, afgewisseld met een hard klikkend geluid.

Mannetje met mos, het belangrijkste materiaal voor een nest

De dames Winterkoning hebben figuurlijk gezien ook veel noten op zang en zijn kritische, niet gemakkelijk te verleiden vogeltjes.
Meestal moet het mannetje meerdere nesten bouwen voordat een bouwsel door het vrouwtje goed genoeg wordt bevonden. Het mannetje weet natuurlijk dat er zoveel eisen aan hem worden gesteld en bouwt vlijtig, maar maakt intussen wel zo klein mogelijke nestjes.....

Reacties

 1. Hoi hoi,
  Mijn dochter was verbaasd en vroeg; hoe je het voor elkaar kreeg om zulke mooie foto's te maken zonder dat de vogels het merkten"
  Mooi he....
  Hopelijk lukt mijn bericht nu wel
  Groet van mij

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders