De Heggenmus houdt er meerdere vrouwen op na

De Heggenmus is een klein onopvallend vogeltje waar je je best voor moet doen om hem op te merken. Echter in de lentetijd blijken de mannetjes te veranderen in ongelofelijke "machokereltjes".
De Heggenmus is 13-14,5 cm en lijkt op het eerste gezicht wel een beetje op het vrouwtje van de Huismus. De Heggenmus heeft echter een veel slankere snavel.

Links vrouwtje Huismus rechts een Heggenmusmannetje

De Heggenmus moet met zijn smalle snavel insecten vangen, terwijl de Huismus met zijn veel dikkere snavel goed toegerust is om zaden kapot te maken.
Heggenmussen hebben een blauwgrijze borst en kop en een bruinige oorstreek. De rugzijde is bruin/ zwart gestreept en doet wel wat aan de Huismus denken, van een afstandje lijken het egaal bruine vogels maar het loont de moeite om ze eens goed met een verrekijker de bekijken en dan te zien hoe fijn getekend deze vogeltjes eigenlijk zijn. De Heggenmus gedraagt zich meestal onopvallend en loopt dan wat nerveus met snelle bewegingen over de grond, meestal in de buurt om dichte begroeiing, en trekt regelmatig kort met de vleugels.


Het is nu nog winter, maar  vroeg in de lente laat het Heggenmusmannetje zijn heldere zang al horen vanuit de top van een boom of struik. Hij maakt daarmee zijn rivalen duidelijk dat dit zijn territorium is.
De mannetjes houden er vaak meerdere vrouwtjes op na en stellen ondertussen  alles in het werk om te voorkomen dat andere mannetjes aan zijn vrouwtjes komen. Ze hebben het dus ontzettend druk in het voorjaar.


De Heggenmusvrouwtjes houden er overigens ook wel eens meer mannetjes op na, soms hebben ze er een die het nest voor haar bouwt en ondertussen probeert ze dan met een ander mannetje te paren. Geen monogaamvolkje die Heggenmusjes, alles doen ze voor het krijgen van zo gezond en sterk mogelijke kinderen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders