Witkoppige staartmees en andere fraaie vogels bij de voedertafel

Het koude vriesweer lokt veel vogeltjes naar de voedertafel.
Veel gevederde bezoekers zijn vaste gasten. Zo zijn er altijd veel huismussen, ik telde er vandaag op een gegeven moment wel 27. Je moet dan goed opletten om de enkele Ringmus die er tussen zo'n grote groep mussen kan zitten op te merken.

Ringmus

Verder zijn er altijd wel Merels, komt de Roodborst wel even kijken of er wat te halen is en ook het Heggenmusje komt vaak wel even langs om een graantje mee te pikken op de grond.
Ook Koolmezen en Pimpelmezen laten zich veelvuldig zien en hangen graag aan de vetbollen.
Maar er waren ook minder frequente bezoekers, al een hele tijd zit ik te hopen op een mooie foto van Appelvinken, vandaag had ik mijn kans maar maakte in mijn enthousiasme een te plotse beweging en toen zat de Appelvink al weer bij zijn soortgenoten in een boom op grote afstand.
Op de foto is nog net de forse kenmerkende snavel te zien.

Appelvinken

Naast Appelvinken waren er nog meer vinkensoorten te zien. De gewone Vink, waarvan een mannetje in een struik zijn mooie liedje zat te zingen, een aantal Groenlingen, die overigens volgens mij beter
" Geelling" zouden kunnen heten want ze zijn meer geel dan groen.
En er was een paartje Kepen, die behoren wat mij betreft tot de mooiste vogeltjes die we in Nederland kennen, prachtige kleuren met een heel mooi patroon, geweldig vind ik deze wintergasten.
Geniet maar mee want ik heb er mooie foto's van.

Groenling
Het prachtige mannetje Keep
Het vrouwtje is iets minder uitbundig van kleur maar is ook fraai
Kijk eens met aandacht naar het prachtige verenpatroon van dit Keepmannetje

Klap op de vuurpijl was vandaag, dacht ik, een Witkopstaartmeesje die een aantal keren aan de vetbollen kwam hangen samen met een " gewone" Staartmees. Ik vind Staartmeesjes altijd een cadeautje om te zien, het zijn leuke vogeltjes, ze zijn behendig, niet echt schuw en gewoon prettig om naar te kijken.
De Witkopstaartmees is zeldzaam. In de winter komen ze als wintergast wel naar Nederland. Het schijnt overigens dat er dit jaar een behoorlijke invasie van Witkopstaartmeesjes is vanuit Oost- Europa. In eerste instantie werd mijn staartmeesje op waarneming.nl goed gekeurd als Witkopstaartmees, maar helaas werd het later herroepen en heet hij nu Witkoppige Staartmees, en dat is een ondersoort van
de " gewone"  Staartmees en dus niet het zeldzame familielid. Maar blijft een mooi vogeltje, waar ik blij mee ben.

Links een " gewone" Staartmees, rechts de Witkoppige Staartmees
De  Witkoppige Staartmees

Zo was het vandaag een koude dag, die veel vogels naar de voederplaats bracht.
Een kleurrijk geheel met veel leuke soorten, zomaar te bekijken zonder zelf de kou in te moeten, nou ja eventjes om het voer aan te vullen.
En weer een leuke nieuwe soorten aan mijn vogellijst kunnen toevoegen, daar staan nu 121 soorten vogels op. Dat lijkt veel maar kortgeleden is de vijfhonderdste vogelsoort in Nederland gezien, ik kan dus nog even vooruit...

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland