De Natuurfotografie is een uitgebreid terrein - specialist of allrounder

Je kan je binnen de natuurfotografie bezig houden op veel verschillende gebieden.
Veel natuurfotografen richten zich op het vastleggen van vogels. Vaak is vogelfotografie een voortvloeisel uit het feit dat iemand al vogelaar is. Het met een fototoestel vastleggen van de vogels die je ziet is dan een logisch gevolg. Het is ook nuttig om als vogelaar de vogels die je ziet te fotograferen. Het kan dienen als bewijs dat je een bepaalde vogel hebt gezien, je kan een foto ook gebruiken om thuis nog eens goed uit te zoeken welke soort vogel  je op de foto hebt gezet.
Als je dan merkt dat je het fotograferen leuk vindt, komt vanzelf de wens om je te verbeteren en een vogel niet alleen vast te leggen, maar ook te streven naar steeds mooiere registraties van je vogelwaarnemingen.

Grote Zilverreiger


Je kunt je ook bijvoorbeeld  toeleggen op het fotograferen van natuurlandschappen. Zelf vind ik landschapsfotografie een lastig onderwerp. Ik vind het wel een enorme uitdaging om een mooie landschapsfoto te maken. Ik lees er veel over en probeer van alles uit en af en toe ben ik ook al een beetje tevreden over het resultaat.
Bij landschapsfotografie is het tijdstip van de dag heel belangrijk, de mooiste landschapsfoto's maak je vaak 's morgens vroeg en aan het eind van de dag. Zoeken naar een juiste compositie is ook heel belangrijk om een aansprekende foto te maken en veel ervaren landschapsfotografen werken met zogenaamde grijsfilters om te zorgen voor een goede belichting van de hele foto.
Ook bepaalde weersomstandigheden als mist en buiig weer met dreigende luchten kunnen heel mooie landschapsfoto's opleveren.

Het prachtige licht was er maar een paar minuten....


De macrofotografie wordt ook veel beoefend, het is een van de snelst groeiende onderdelen van de natuurfotografie.
Ik merk dat ik ook steeds meer tijd besteed aan de macrofotografie. Ik geniet er van om dingen vast te leggen die je met het blote oog niet of nauwelijks kunt waarnemen.

Gewoon spitskopje, een sprinkhanensoort


Het fotograferen van insecten vind ik bijvoorbeeld een heel mooie bezigheid. Het verbaast me iedere keer weer hoe bijzonder insecten zijn. De prachtige details die je met macrofotografie zichtbaar kunt maken fascineren me enorm.

Bij deze roofvlieg ligt het accent met opzet alleen op de ogen

 Maar als ik dan opeens een vogel zie zitten, word ik toch ook weer vogelfotograaf en richt ik me met de telelens met evenveel plezier weer op een mooie vogel. Deze wintertijd maak ik met de aanwezigheid van de vele Ganzen, Zwanen, Roofvogels en andere wintergasten graag gebruik van mijn telelens. Ik merk dan dat het goed is om een tijdje achter elkaar te fotograferen met dezelfde lens. Ik raak dan meer vertrouwd met mijn apparatuur.

Een biddend Torenvalkje

Als jij je niet wilt specialiseren in een bepaald onderdeel van de natuurfotografie, is het wel aan te bevelen om je dan steeds een tijd wat extra te richten op een bepaald onderdeel. Als je voortdurend alles een beetje doet, haal je vermoedelijk niet alles uit de mogelijkheden van de verschillende onderdelen van de natuurfotografie en je benut dan vast ook niet ten volle de mogelijkheden van je apparatuur. Ik zal in volgende blogs verder ingaan op de diverse natuurfotografieonderdelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders