Geoorde fuut met jong

Ik ging vrijdag 30 mei eigenlijk op stap om eens even te kijken hoe het ging met de kokmeeuwenkolonie die ik vorig jaar wekenlang heb gevolgd. Op een plek waar kokmeeuwen broeden zijn heel vaak ook geoorde futen (Podiceps nigricollis) aanwezig, zij maken dankbaar gebruik van de waakzaamheid van de kokmeeuwen.
De kokmeeuwen waren inderdaad weer massaal aanwezig om te broeden, daar komt ook nog wel een blogje van, maar er verscheen tot mijn verrassing ook een geoorde fuut met een jong en dat wil ik wel heel graag eerst even laten zien.



Geoorde futen zijn  prachtige kleine futen waarvan de volwassen dieren in het zomerkleed fraaie kenmerkende gele kopveren hebben die waaiervormig aan weerszijden van de kop zitten als oren.
Ze zijn lang niet zo talrijk als de gewone fuut (Podiceps cristatus) maar in Drenthe kun je ze in diverse natuurgebieden tegenkomen waar ze broeden in vennen. Vorig jaar zag ik voor het eerst baltsende geoorde futen, maar van geoorde futen met jongen had ik nog nooit een mooie serie kunnen maken.



Terwijl ik me bezig hield met de kokmeeuwen (Larus ridibundus) zag ik opeens vlakbij een jonge vogel verschijnen die ook weer even snel achter rietpollen verdwenen was. Ik wist meteen dat het een jonge geoorde fuut moest zijn en ben gaan wachten tot hij weer zou verschijnen. En mijn geduld werd beloond want na een kwartiertje kwamen moeder en kind geoorde fuut tevoorschijn en lieten zich uitgebreid bekijken en fotograferen. Je kunt op bovenstaande foto's ook goed zien dat een volwassen dier felrode ogen heeft terwijl het jong nog donkere ogen heeft.



Geoorde futen leggen meestal drie tot vier eieren en hebben eenmaal een legsel in het broedseizoen dat loopt van maart tot juli. Dit dappere kleine donsje was blijkbaar enig kind, geen idee of er meer jongen geweest zijn maar nu had de ouder alleen zorg voor dit jong. En die kreeg eten genoeg want op een gegeven moment weigerde hij eten aan te nemen en werd vervolgens een hele tijd alleen gelaten terwijl zijn moeder op stap was. Zo tegen een rietkraag zie je met het blote oog trouwens amper het jong zitten, het was dat ik wist waar hij zat, anders zou ik hem nooit zomaar gezien hebben.



Het was al lange tijd een wens om eens een mooie serie te kunnen maken van een fuut met jonkies op de rug. Tot nu toe was die wens maar niet van mijn wensenlijstje te strepen, zelfs met "gewone" futen lukte het niet. En dan nu zomaar op zo'n zonnige vrijdagmiddag is het onverwacht dan toch gelukt om een leuke serie te maken en niet te vergeten ook kunnen genieten van dit aandoenlijke tafereel.




Af en toe was moeder fuut het wel zat om met het jong op haar rug rond te zwemmen, het jong kon ook prima zelf zwemmen. Het duurde echter steeds maar even of het jong probeerde toch weer bij zijn moeder op de rug te klauteren. Hoe ze ook ronddraaide en tegenwerkte, het lukte haar niet om het jong van zich af te houden. Een mooi spektakel om naar te kijken, maar ik heb er helaas geen goede foto's van overgehouden. Het leukste is natuurlijk wel als het jong bij een ouder op de rug zit en dus was ik eigenlijk wel blij met het vasthoudende jong want zo kreeg ik volop kans voor dit soort plaatjes.




Urenlang heb ik kunnen genieten van dit prachtige duo en ben heel blij met deze serie. Heel bijzonder hoe ze vrijwel voortdurend in zicht bleven en ook niet wegdoken als er fietsers afstapten en druk pratend en gebarend langs de oever kwamen staan. Dat had ik ook wel eens anders meegemaakt met de geoorde futen maar nu leek alles mee te zitten. Toen ik aan de hand van de foto's keek hoe lang ik daar aan de kant had gezeten bleek dat ik ruim drie uur had zitten genieten van deze kleine futensoort. En daarnaast ook van de kokmeeuwen die al die uren krijsend en wel hun aanwezigheid wel duidelijk hadden gemaakt. Ook van de kokmeeuwen heb ik fraaie series kunnen maken maar dat komt nog wel in volgende blogs.



Reacties

  1. Eerste prijs topklasse natuurfotografie voor onze Cobie de Natuurkieker. Helemaal geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Coby,

    Tsja, hier maak je mij toch wel een tikkeltje jaloers mee hoor. Misschien een mazzelmomentje dat je het zo maar tegenkomt, maar ik denk dat een hele horde mensen na 5 minuten wachten doorgelopen was, terwijl jij rustig blijft wachten en dan op zo'n manier je kans pakt. Echt van begin tot eind een serie om van te watertanden. Niet zo zeer qua momenten, maar de scherpte, belichting, kleuren....
    Alles is werkelijk top. Nou lijkt het mij makkelijker om deze kleintjes te fotograferen dan de kleintjes van de normale fuut, omdat deze niet zo'n streepjespakje hebben, waar de camera het altijd moeilijk mee heeft.
    De foto's met het kleintje op de rug zijn veruit favoriet voor mij, maar dan vooral voor het feit dat ik dat gewoon prachtig vind om te zien.
    De hele serie is om te watertanden. Heerlijk en gefeliciteerd met dit succes.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met jou eens René dat dit soort dingen een combinatie is van geluk en geduld.
      De laatste foto's waren een stuk makkelijker te belichten doordat daar het riet mooi in het water weerspiegelde,.
      De foto's met het jong op de rug zijn het meest karakteristiek en daar ben ik inderdaad het meest blij mee,
      na de balts van vorig jaar is dit een mooi vervolg.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. daar ben ik het helemaal mee eens, wat een geweldige serie Coby!!!
    adembenemend mooi :-)
    groetjes Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd met deze prachtige serie. Super super super en dan reken ik niet eens het plezier van het fotograferen mee. Als je dat wel doet is het super
    Suoer
    Suoer
    Super
    Suoer !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw wat een super serie Coby, echt helemaal geweldig is dit.
    Wat een mazzel had je hier, ik heb deze nog nooit in het echt gezien, laat staan fotograferen.
    Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste twee die zijn echt super, mijn complimenten.
    Ik wens je een hele fijne zondag.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een fantastische foto serie van dit soort fuut. O zo mooi dat jong op de rug van de moeder.
    Ik heb weer genoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. PRACHTIG!!! Wat een mooie serie Coby. Daar zien we wel iets van terug in het boek he? Echt super plaatjes, ik sluit me helemaal bij de rest aan!
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Hannie er komt vast een zeker een plaatsje in het natuurkiekerboek voor dit
      geoorde futengezinnetje.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  8. wat geweldig mooi om ze zo een tijdje gade te slaan het levert wel een hele mooie serie op.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Welke natuurfotograaf heeft dit niet op zijn lijstje staan. Een buitenkansje. Heel erg mooi Coby. Prachtig het volwassen dier samen met het jong op zijn rug. Wat zul jij genoten hebben.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, wat is dit mooi, Coby. Ik ben er stil van. Een buitengewoon prachtige serie. Ook erg mooi van kleur en standpunt. Petje af, hoor. Ik heb ze nog nooit gezien. Dit compliment voor de hele serie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby
    wat een mooie foto's van die mooie geordende fuut.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,
    Jij hebt de geoorde fuut weer heel anders meegemaakt dan ik. Wat een mooie belevenis en hoe prachtig vastgelegd.Je uithoudingsvermogen is wel beloond. Je merkt tegelijkertijd hoe belangrijk het is dat je weet waar je moet zijn en bovendien dat je het gedrag goed interpreteert. Mijn complimenten voor dit verslag.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het is toch altijd weer een verrassing wat de dieren gaan doen en waar ze zitten. Dit was trouwens niet in Fochteloerveen.
      Het helpt zeker om dieren vaak te observeren zodat je inderdaad steeds beter kunt inschatten wat dieren gaan doen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  13. Hallo Coby, wat een mooie serie heb je kunnen maken van de geoorde fuut met jong. Echt top!! Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  14. wat een prachtige vogel die fuut! en een prachtige fotoreeks! da's even genieten.
    hartelijke groet van Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat heerlijk als zo'n prachtige geoorde fuut met jong je zo maar in de schoot geworpen wordt, dan ga je toch wel met een big smile naar huis toe lijkt me zo.
    Vooral de tweede helft blinkt uit in kleur, scherpte en detail, supermooi gedaan Coby!
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dank voor al jullie enthousiaste reacties en commentaren, leuk!
    Een mooie motivatie om











    Dank voor al jullie leuke en enthousiaste reacties, mooi
    om te horen dat het in de smaak valt.
    Natuurkieker Coby



    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtig natuurmoment Coby. Hele fraaie beelden heb je van dit moment kunnen maken, vooral die met spiegeling rbij zijn top.

    Dit is op en top genieten!!!

    Gr,
    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ach Cobie wat mooi en aandoenlijk deze prachtige fuutjes echt heel bijzonder !!
    Wat heb jij me laten genieten wat zou ik die eens graag in het echt van dichtbij willen zien ,
    Maar nu bij jou heb ik genoten hoor !!
    Lieve groetjes ,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik had dit blog al een keer bekeken Coby maar nu dan de reactie!
    wat een geweldige mooie serie is dit en je mag gerust weten dat ik best wel een beetje groen zie hoor.
    Zo leuk dit kleintje en dat heb ik zelf nog nooit gezien. Wat een pracht om te zien en vooral de latere foto's met die mooie belichting.
    Ik heb hier echt heel lang naar zitten kijken en super genoten!
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wauw, wat is dit een mooie serie, wat een uniek moment. Het is gewoon geweldig al om een geoorde fuut te zien en vast te leggen, en dan heb jij er nog eentje met een jong. En nog redelijk dichtbij. Een super mooie serie, ben daar toch wel een tikkie jaloers op, zo'n geoorde fuut heb ik nog hoog op mijn wensenlijstje staan.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Prachtige serie Coby!
    vr.gr.GerdaH-Poetry

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland