Rondstruinen met de macrolens

Ik geniet van bijna alles in de natuur en dus richt ik ook overal mijn blik op. De laatste weken waren vooral diverse vogels in mijn belangstelling. Maar toch kon ik het niet laten om er ook eens met de macrolens op uit te gaan. In deze blog een selectie van wat ik op 1 juni heb gezien.

trilgras

trilgras

Trilgras is een prachtige en zeldzame grassoort die ik ieder jaar wel even op zoek omdat ik het zo mooi vind. En ieder jaar vallen de foto's me weer tegen omdat ze of niet scherp zijn; bij ieder zuchtje wind doet het gras namelijk zijn naam eer aan. Ook is het lastig fotograferen omdat er vaak veel trilgras bij elkaar staat. Nu trof ik de grassoort aan terwijl het nog aan het uitkomen was en dat was ideaal, eindelijk ben ik eens een beetje tevreden met de trilgrasfoto's.

lissensnuitkevers

lissensnuitkevers

Op de gele lissen zaten tientallen heel kleine snuitkevertjes die alleen op lissen voorkomen. Deze 3-5 mm kleine kevertjes heten dan ook lissensnuitkever of lissenboorder. De lissnuitkever leeft van het sap van de gele lis, dat hij opzuigt met zijn lange snuit. Als er heel veel van deze kevertjes aanwezig zijn, loopt het niet goed af met de lis en gaat hij dood.
De larve van de lissnuitkever leeft in de zaden van de gele lis. Als je een zaaddoos van de gele lis open maakt kan je ze vinden door te zoeken naar zaden met een rond gaatje er in. Als je zo'n zaadje open maakt, zie je daarin zo'n larve zitten.



Als ik de macrolens gebruik probeer ik ook altijd wel even om wat vliegjes vast te leggen. Ik vind dat ideale fotomodellen voor macrofotografie. En door ze met de macrolens vast te leggen zie je vaak ook pas hoe bijzonder die beestjes zijn. Ik weet niet hoe deze vlieg heet maar ze zaten op mooie plekjes.

grote fopwesp

witte reus

Er zijn enorm veel soorten vliegen en hoewel ik graag overal de naam van wil weten, moet ik hier en daar toch passen. Maar ik blijf wel vlijtig doorleren en daarom weet ik inmiddels wel dat bovenstaande vliegen allebei behoren tot de familie van de zweefvliegen. De witte reus is zeker en de andere is een fopwesp en ik denk de grote fopwesp en waarom die zo heet is aan zijn kleuren wel te zien.



Vlinders en rupsen zijn natuurlijk ook zeer aantrekkelijk voor macrofotografie. Zo zag ik 1 juni mijn eerste hooibeestje weer, een vlindertje dat er een kunstenaar in is om op onmogelijke plekjes te gaan zitten. Ik was dus best tevreden met de plek die dit hooibeestje had uitgezocht. Kleine vossen zijn er al weer langer dit jaar en dit exemplaar zat lekker te zonnen
op neen grote veldkei.



Koolwitjes zijn heel algemene vlinders en niet zo uitbundig gekleurd als veel andere soorten. Toch is het de moeite waard om ze als fotomodel te nemen. En ook wel een uitdaging om zo'n witte vlinder aansprekend vast te leggen. Met bovenstaande foto's ben ik best tevreden en kun je zien dat ook het klein geaderde koolwitje een prachtig vlindertje is.



Blij verrast was ik dat ik onverwacht een paartje wapendragers vond. Wapendragers zijn nachtvlinders, ze zijn algemeen voorkomende nachtvlinders, maar ze vliegen alleen 's nachts dus je moet ze een beetje toevallig tegenkomen. Daarnaast hebben ze perfecte camouflagekleuren zodat ze op een berkentakje lijken. Ik heb al eens een blog aan de wapendragers gewijd, maar een paartje had ik nog nooit getroffen dus dat was extra leuk.



Tot besluit van deze macroblog een paar foto's van een fotogenieke rups. De rups van de grote beer, een nachtvlinder die ook heel algemeen voorkomt en iedereen zal deze opvallende rups wel eens gezien hebben. En mogelijk ook ervaren hebben dat het vaak nog best lastig is om dat diertje mooi vast te leggen. Deze zat op een takje dat ik makkelijk wat van positie kon veranderen zodat ik een paar leuke opnamen kon maken.  En zo heb ik me dan weer prima vermaakt met de macrofotografie.

Reacties

  1. Cobie ik was van plan om dit jaar de macro lens opzij te schuiven en me te houden bij de vogels !
    Maar nu heb je me weer helemaal van de kaart gebracht met je uitleg en de foto's dus................. wie weet !!
    gr,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een superfoto's heb je met je macro lens gemaakt. Die wapendragers die er als een takje uitzien, zijn schitterend, maar ook die harige rups van de grote beer en het uitkomende trilgras. Zo mooi!
    Groet,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is werk van een meesteres geweldig wat een blog .niet alleen de foto,s maar ook de uitleg,dit is smullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby
    De macrolens levert altijd verrassingen op, zoals duidelijk te zien is bij je vliegen. Wat zijn ze dan eigenlijk toch mooi! De bevertjes zijn super! Prachtig moment, nog half verscholen in de stengel. En ze behoren inderdaad tot die objecten die geweldig zijn om te zien, maar nauwelijks zijn vast te leggen. Zoals je zegt: te veel en altijd in beweging. De Grote beerrupsen zie je dit jaar werkelijk in enorme hoeveelheden, in de duinen moet je echt opletten dat je er niet bovenop stapt. Leuk, gevarieerd blogje weer!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie Coby.
    Dat gras wat net open gaat vind ik echt heel bijzonder, dat heb ik nog nooit gezien.
    Het koolwitje en de rups zijn ook prachtig, zonder de andere foto te kort te doen.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je mag er vaker met de macrolens op uit gaan Coby.
    Prachtige foto's en mooi gevarieerd.
    De Wapendragers had ik ook graag voor de lens gehad, nog nooit in het echie gezien.
    De vlieg waar je de naam niet van weet is een snavelvlieg en wel het vrouwtje.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank voor de naam van de vlieg Tinie! En ja die wapendragers zijn prachtig, wie
      weet zie je je toch eens, ze zijn in ieder geval niet zeldzaam.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  7. Een mooie variatie. De meeste insecten zijn prachtig en hebben zulke bijzondere details. Het leuke van macrofotografie. Groet, Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De macrowereld levert vaak onverwachte momenten op. Je mist eigenlijk veel als je insecten of planten nooit op deze manier bekijkt. Je laat hier een aantal treffende voorbeelden zien, waarbij ik de wapendragers het meest opvallend vind. Ik had er nog nooit van gehoord.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooie rupsen en indrukwekkend, die wapendragers!
    Fijn weekend, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je bent lekker in de weer geweest met je macrolens Coby.
    Heerlijk plaatje heb je geschoten en het trilgras is daar een mooi voorbeeld van.
    Ook je insecten zijn prachtig om te zien.
    Het meest aansprekende in deze vind ik foto 13 en foto 15.
    Deze springen er echt bovenuit. Echt een prachtserie.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland