Vogelparade tijdens rondritje

Ik heb diverse vaste rondjes in de omgeving die ik regelmatig met de auto rijd.
Het zijn afwisselende routes, waar van alles te beleven is, maar het is altijd weer een verrassing
wat je gaat tegen komen en het is steeds anders dan je had gedacht.
Welke route ik neem heeft ook met de tijd van het jaar te maken, zo zijn er routes die ik in de winter vaak rijd en in de lente heb ik andere gebiedjes die ik een bezoek breng omdat daar dan weer meer te beleven valt.

Gele Kwikstaart

Gele Kwikstaart

Onlangs kwam ik op een van mijn ritjes een heel leuke reeks vogels tegen en de meesten waren ook nog op de foto te krijgen. Sommige foto's geven de vogel in zijn omgeving weer, zo ook deze Gele Kwikstaart (Motacilla flava), de eerste voor mij dit jaar. Meestal zijn het geen voorbeeldige fotomodellen, klein en uitermate beweeglijk en vaak midden  op de weg. De eerste foto zit hij ook op de straat, maar mijn wens was dat deze gele vogel even tussen de Paardenbloemen zou gaan zitten en uiteindelijk deed ie dat even op zoek naar insecten om op te eten.

Mannetje Wulp

Mannetje Wulp

Vervolgens zagen we een Wulp, altijd mooi zo'n ontmoeting met onze grootste steltloper. Hij liep in eerste instantie te foerageren en vervolgens vloog luid roepend voor ons langs op weg naar een andere akker. Of daar een partner vertoefde weet ik niet, zou fijn zijn, maar even de roep van de Wulp horen maakt me ook vrolijk, een mooi geluid vind ik dat.

Mannetje Roodborsttapuit

Op deze route zijn ook altijd wel een aantal Roodborsttapuiten (Saxiccola rubicola) te zien. Vooral de mannetjes hebben een opvallend verenkleed met hun zwarte kop en oranje/rode borst. Hoewel ik ze dus regelmatig zie, valt het nog niet mee om er ook mooie foto's van te maken. Het zijn maar kleine vogeltjes en ze hebben vaak de onhebbelijke gewoonte om net te ver weg te zitten voor een leuke foto.
Dit mannetje zat wel heel dichtbij, zelfs haast te dichtbij maar leverde een niet alledaags vliegbeeld op met tegenlicht, ik ben er wel blij mee hoewel hij erg krap gekaderd is.

Boerenzwaluw

Boerenzwaluw

Ook de Boerenzwaluwen (Hirundo rustica) zijn weer in Nederland en ook op de route van dit rondje zijn ze op diverse plekken aan te treffen. Meestal scheren ze in groepjes vlak over het land en het aanwezige water op zoek naar vliegjes.
Af en toe gaan ze even zitten en dat is het uitgelezen moment om te proberen ze vast te leggen. Eindelijk is me dat eens gelukt op een wijze waar ik best tevreden mee ben en in ieder geval rustige achtergronden.

Knobbelzwanen

Terwijl ik met de Boerenzwaluwen aan het fotograferen was hoorde ik opeens het zwiepende geluid van vliegende Knobbelzwanen (Cygnus olor). Een groepje van 5 zwanen kwam recht over me heen vliegen, een mooi gezicht en ook prachtig om te horen die grote vogels zo vlak boven je.
Geen al te beste foto, maar mag in deze reeks vanwege de het mooie moment.

Vrouwtje Gekraagde Roodstaart

Vrrouwtje Gekraagde Roodstaart

Ook een leuke waarneming was een vrouwtje Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus) ik heb er een tijdje naar zitten kijken in de hoop dat ze wat dichterbij zou komen. Ze ging wel steeds ergens anders zitten, maar telkens op een plek die echt fraaie foto's niet mogelijk maakte. Een Gekraagde Rood zie ik niet iedere dag dus ik ben toch wel blij met in ieder geval foto's van het diertje in de natuurlijke omgeving.

Mannetje Paapje

Nog zo'n prachtige telg uit de lijsterfamilie is het Paapje (Saxicola rubetra). Hij lijkt veel op de Roodborsttapuit, maar is daar vooral goed van te onderscheiden door de witte wenkbrauwstreep. Het is een schaarse broedvogel waarvan de meeste broedgevallen voorkomen in het Noordoosten van ons land en dus ook in Drenthe.
In het Fochteloerveen is de grootste concentratie broedparen te vinden met meer dan 100 paartjes in 2010. Prachtige vogeltjes zijn het en ik vind het altijd fijn om ze tegen te komen en helemaal leuk als ze ook nog te fotograferen zijn.

Mannetje Kneu

Vrouwtje Kneu

Ook blij ben ik met deze foto's van een paartje Kneu (Carduelis cannabina) die in gezelschap waren van  het Paapje en een eindje verder  op de route was ook nog een groepje, maar die lieten zich niet benaderen. Lastige vogeltjes zijn het om vast te leggen, ze vliegen voortdurend van hot naar her en zitten zelden even rustig op eenzelfde plekje. Het vrouwtje heeft een paar parasieten bij haar oog die haar irriteerden en ze gebruikte het prikkeldraad om daar eens even lekker mee te krabben.

Mannetje Tapuit

Vrouwtje Tapuit

Op dit moment zijn er ook weer overal Tapuiten Oenanthe oenanthe) op doortrek te zien. Helaas gebeurt het bijna niet meer dat ze in Nederland tot broeden komen. Een van de oorzaken daarvan is enorme afname van konijnen, waardoor er veel minder konijnenholen zijn, waar de Tapuiten graag in nestelen. Gelukkig zijn deze mooie vogels in ieder geval nog wel als doortrekker te bewonderen.
En zo eindigde een rondritje met een grote variatie aan vogelsoorten en is het op eenzelfde rondje iedere keer weer een verrassing wat je ziet.
De Patrijzen (Perdix perdix) die ik er de vorige keer zag waren nu bijvoorbeeld weer niet te zien.

Reacties

 1. Wat heb je een prachtige vogels op de foto gezet. Een aantal ken ik alleen maar van plaatjes en jij hebt ze zelfs op de foto gekregen. Die gele kwikstaart tussen de paardenbloemen is ook fantastisch. Ik heb van je foto's genoten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,
  Wat een heerlijke vogelserie. Die wulpen heb je er mooi op, die beestjes zijn superschuw. Ook de kleine vogeltjes, zoals paapje , kneu en tapuiten...allemaal weer prachtplaatjes. Genieten dus.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo leer ik vogels kennen: kneutje, paapje, tapuit. Mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby...

  Dat is een fijn rondje...
  en wat een verschillende soorten vogels kom je tegen...
  Mooi beeld al die soorten en maten vogels...
  wij hebben vanmiddag ook een rondje gedaan maar niet zo veel verschillende
  vogels gezien als jij...
  Mooie serie...

  Lg, Niesk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie serie, het is je gelukt om de Gekraagde Roodstaart te krijgen maar misschien nog mooier is dat Paapje! Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat weer een prachtige serie foto's en je schrijft er zo leuk over. De meeste vogels heb ik nog nooit gezien... De namen ken ik wel maar weet niet wat voor vogel er bij hoort... Hier leer je wat...
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby
  wat een mooie vogel serie en wat een storten heel mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zulke rondjes zou ik ook wel willen rijden..(het ligt toch niet aan het merk auto.?) nneehoor geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja dit zijn toch de plaatjes waar ik het persoonlijk voor doe zeg! Dat paapje zien we hier zelden en de kneu eigenlijk dito eender. Jij hebt er een zalig werk van weten te schieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige compositie van het paapje. Prikkeldraad, paaltje en paapje, het valt in deze foto allemaal op z'n plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig al die vogels die hier zomaar in de buurt rondvliegen. Je hebt er wel een verrekijker voor nodig om ze allemaal een beetje uit elkaar te kunnen houden, zeker de kleintjes. Knap dat je ze allemaal weet op te sporen en van hun juiste namen te voorzien.
  Het is weer een serie foto's om van te smullen!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Coby,

  Wat een prachtige score heb je weer weten te halen.
  De kneu zou ik ook wel eens zo voor de lens willen hebben. Heel mooi.
  Maar het paapje, de roodstaart en de gele kwik zo te platen is voor velen een grote wens. Dan als klapstuk nog zulke prachtige tapuiten, dan heb je echt een topdag.
  Heerlijk blog!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  ik zie hier heel veel vogels die ik zelf nog nooit ben tegengekomen behalve de gele kwikstaart en boeren zwaluw dan. Leuk dat ie tussen de paardenbloemen ging zitten.
  Maar op die andere vogeltjes ben ik best wel beetje (gezond) jaloers. Deze ben ik werkelijk zelf nog nooit tegengekomen dus ik geniet hier met volle teugen. geeft me ook de gelegenheid om deze vogels eens goed te bekijken zo.

  Prachtig blog waar ik heerlijk van genoten heb.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby,

  Er zijn rondritten waar ik wel eens minder vogels bij tegenkom :-).

  Mooie soorten ook, zoals de kneu, de paap en de tapuit! Die zie ik hier in de veengebieden niet al te vaak.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie rondrit zo te zien.
  En gave plaatjes geschoten.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby
  Dat is een mooie score voor een rondje rijden! en er zitten zeer fraaie plaatjes bij, de gele kwik tussen de gele bloemetjes doet het erg leuk, ik ben helemaal weg van de boerenzwaluwen, maar ook het paapje is een prachtplaat. Dat is een vogeltje dat ik nog nooit heb gezien, en als je dan de kans krijgt hem zo vast te leggen, dan ben je wel in je nopjes lijkt me!
  Kneutje had ik laatst in de tuin, en van de week een putter, was ik ook blij mee.
  Heerlijke tijd van het jaar toch, met al die vogeltjes.
  Ik zou zeggen, rijd nog maar eens een rondje, dit smaakt wel naar meer.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. dat was dus een prima rondje, met mooie resultaten! De gele kwik is heel mooi, maar dat paapje... super, heb ik zelf nog nooit gezien! Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Erg mooie serie Coby,

  Niet gek voor een rondritje.
  Paapje heb ik zelf nog nooit gezien, dus houd ik de ogen maar goed open de komende maanden :-)

  Groet,
  Peter en Janny,

  P.s. bedankt voor de tip over de zweefvliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zo wat een prachtige vangst aan vogels heb jij weten te schieten tijdens je rondrit. Boerenzwaluw met die rustige achtergrond wil ik ook nog steeds hebben. Mooi moment met de Gekraagde Roodstaart. Paapje tegenkomen en ook zo mooi met rustige achtergrond vastleggen, net als het Kneu paartje.

  Heerlijk blog weer Coby, met een goede vangst!


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland