Adders en meer op het Hijkerveld

Iemand had voor me geregeld dat ik een keer mee mocht met Dick van Dorp, de Adderkenner van het Hijkerveld. Al vele jaren doet hij onderzoek naar de Adders in dat natuurgebied.
Het is natuurlijk heel leuk als je eens mee mag lopen met iemand met zoveel kennis van zaken over de enige giftige slangensoort in Nederland.



Op 12 mei ben ik  samen met Dick op stap geweest, op zoek naar Adders. Het weer leek goed, maar toen ik om negen uur bij de parkeerplek aan kwam verschenen er wel flinke wolken aan de lucht.
Een tulpenveld naast het heideveld is  een beetje vreemde combinatie, maar ik heb er wel een paar leuke foto's van kunnen maken.


De schaapskudde werd ook net vrijgelaten uit de schaapskooi. De schapen worden niet gehoed door een schaapsherder, maar zoeken overdag zelf hun weg over het natuurterrein en 's avonds worden ze met de hond weer naar de schaapskooi gehaald.
Hoewel Adders bij Dick op de eerste plaats staan, is hij bepaald niet alleen daar maar van op de hoogte. Ik kreeg ook veel uitleg over het beheer van het terrein en hij wees me voorbeelden aan van Celticfields, omrande akkertjes, die op luchtfoto's nog te onderscheiden schijnen te zijn.

Tapuit

Toen we het heideveld opliepen kwamen we eerst allerlei vogels tegen onder andere diverse Tapuiten (Oenanthe oenanthe), Graspiepers(Anthus pratensis) en Veldleeuweriken (Alauda arvensis). De Tapuiten zijn doortrekkers, op zich zou het gebied goed zijn om te broeden, maar er zijn bijna geen Konijnen meer te vinden op het Hijkerveld en daarom ook geen konijnenholen en die gebruikt de Tapuit nu juist graag om in te broeden.

Veldleeuwerik

Graspieper

De Graspieper en de Veldleeuwerik zijn wel broedvogels in het Hijkerveld. De Veldleeuwerik zie je vaak als een heel klein stipje in de lucht en brengt dan zijn prachtige zang ten gehoren. Vorig jaar heb ik foto's kunnen  maken terwijl de Veldleeuwerik op de grond zat zie deze blog waar ook meer informatie staat.
De graspieper zingt ook terwijl hij omhoog vliegt, maar stijgt lang niet zo hoog op en gaat in een soort parachutevlucht weer naar beneden. Hij zit vaak op paaltjes en foerageert veel op de grond.



Het doel van ons bezoek aan het Hijkerveld waren natuurlijk de Adders en die hebben we ook gezien.
Iedere Adder die Dick tijdens een bezoek aan dit heideveld ziet wordt door hem gevangen en op de foto gezet. Hij legt hierbij het koppatroon vast dat voor iedere Adder uniek is, verder worden ook de GPS-coördinaten vastgelegd, zo kan van iedere Adder gevolgd worden.




Voor mij was dit natuurlijk een geweldige kans om een adder van heel dichtbij en met een mooie achtergrond vast te leggen en die kans heb ik me niet laten ontgaan. De Adder wordt overigens met de meest mogelijke zorg vastgepakt en alles duurt niet langer dan noodzakelijk. Naast het fotograferen heb ik kunnen voelen hoe een adder voelt en ik moet zeggen dat het verrassend zacht en glad voelt en je kon aan de warmte voelen dat hij al even in het zonnetje had gelegen.



We kwamen ook nog een  klein Addertje tegen, een jong vrouwtje van vorig jaar. Ook dit kleine addertje werd weer op de foto gezet en gaat de systemen van Dick weer in en hij komt natuurlijk ook in mijn eigen archief terecht. Dat het vangen van Adders niet helemaal zonder risico's is kun lezen op deze link waar Dick vertelt over een adderbeet die hij opliep.



Ik heb ook geleerd dat vrouwtjes een kortere staart hebben dan mannetjes, op de foto's hierboven zie je de staart van vrouwtjes, een volwassen vrouwtje en het jonge addertje. In een vorige blog had ik al verteld dat mannetjes en vrouwtjes te herkennen zijn aan kun kleurenpatroon.



Ik leerde ook nog iets over de addervellen die je met wat geluk kunt vinden. Als een slang zich van het  oude  vel ontdoet, wordt het binnenste buiten gestroopt, iets wat ik me niet had beseft, maar wat je heel goed kunt zien als je nog eens goed naar bovenstaande foto's kijkt. De buitenkant zit dus nu aan de binnenkant en je zou het open moeten knippen om het patroon van deze Adderhuid nog mooier te zien.
Ik knip dit prachtige vel van een vrouwtje Adder echter niet stuk, ik heb het wel nog even opgemeten en kom dan op ruim 65 cm en dat is dus wel flinke als je weet dat vrouwtjes gemiddeld 50- 70 cm groot worden.



Aan het eind van onze zoektocht over het Hijkerveld kwamen we nog een vrouwtje Adder tegen die mooi opgerold op de Struikheide lag. Ook daar werd het koppatroon van op de foto gezet en vast gelegd waar ze was aangetroffen en als beloning kreeg dit vrouwtje de dode Aardmuis die we hadden gevonden en die Dick meteen in zijn netje had gedaan als voedsel voor de Adders. Ja dat was iets waar ik niet aan had gedacht. De Adder at het dier niet direct op maar zocht de beschutting op toen zij los gelaten werd, maar later heeft ze zich ongetwijfeld te goed gedaan aan deze flinke muis.

Al met al een heel leuke en leerzame morgen, Dick bedankt dat je me dit allemaal wilde laten zien en Fre bedankt dat je dit voor me had geregeld.

Reacties

  1. o wat een heerlijke reportage en wat vertelt je hier enthousiast over ik kan mij heel goed voorstellen dat je deze buitenkans volledig benut hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby
    mooi die foto's van die aders je ziet se wel vaak bij jou in de beurt
    geweldige foto's.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Dat was vast een belevenis, op stap met zo`n Adder kenner.
    De foto`s zijn erg mooi, zo tegen een rustige achtergrond komen de Adders heel mooi uit.
    Grappig dat Addervelletje.
    Heel bijzonder om te zien dit alles.

    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby,

    Wat een pracht kans om de adder eens van zo dichtbij te zien en ook nog eens te kunnen fotograferen. Prima info bij de foto's zoals gewoonlijk en zo hebben weer iets geleerd over onze Nederlandse natuur.
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Coby...

    Wat gaaf dat je met die man op pad mocht...
    Prachtige opnames heb je zo kunnen maken en
    je komt natuurlijk achter dingen die je normaal niet te weten komt,
    Mooi hoor, vooral de laatste vind ik prachtig...
    mooi al de details..samen met alle uitleg heb je er weer
    een mooie informatieve blog van kunnen maken...
    Complimenten

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat zal je genoten hebben om dat te mogen mee maken.Ik ben al vak op pad geweest maar nog nooit geen een gezien zelfs.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat weer een belevenis... dat was een fantastische dag voor jou. mooie foto's! Het verhaal van die adderbeet heb ik vol spanning gelezen.... Dat die man zo rustig is gebleven... Hij heeft zijn avontuur helemaal kunnen beschrijven. Wist wat hij deed... Ik vond het maar eng hoor....
    Weer wat geleerd: niet in paniek raken als je door een adder gebeten wordt. Nu zal mij dat niet zo snel gebeuren want ik zoek de adders niet op.....
    Bedankt voor het mooie en interessante verhaal in woorden en foto's.
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een Adder zal je in principe niet zo gauw bijten, die gaat
      liever zelf weg dan de aanval te kiezen.
      En ze zijn wel erg leuk om zelf eens te zien en ik denk
      dat je ze dan minder eng zult vinden
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  8. Beautiful pictures and report. Very interesting to read and your pictures are great. I'm wondering if we have a poisonnus viper here in Québec province... I hope not! :)
    Have a great week!
    Warm greetings,
    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I don't know wich species of viper you have in
      Quebec but I think they would life there.
      Perhaps you can find more about viper in Canada?
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  9. Hoi Coby,
    Bijzonder om zo met een kenner mee te mogen. Ik heb dat gevoel al als ik met jou op stap ga, maar gelukkig tref jij dat zelf ook weer bij andere mensen. Altijd leuk om veel te leren. Mooie foto's! En pas goed op je eigen vingers. Sinds zaterdag weet ik weer dat het gevaar ook voor jou weer op de loer ligt. Maar daar ga je vast zelf eens meer over vertellen en de foto's van laten zien.
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja met mijn vingers was niets aan de hand maar het is niet verstandig om alles altijd van dichtbij te willen zien hè?
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Hai Coby,

    Hou nou alsjeblieft op met die adderfoto's! Ik kan het gewoon niet meer aanzien.
    Je doet het er gewoon om, he? Weer een laptop naar de maan.
    Wat zijn ze weer fantastisch om te bekijken en nu weet ik het zeker.
    Volgend jaar kom ik die kant op. Dit moet ik gezien hebben!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rene ik wil het niet op mijn geweten hebben dat je nog
      vaker laptops naar de mallemoeren helpt.
      Bij deze ben je voor volgend jaar uitgenodigd om een keer
      Adders te fotograferen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
    2. Daar hou ik je aan!
      Mocht ik dan geen adder zien, dan krijg je de rekening van 2 laptops:-)
      Als ik ze wel zie, dan vergeef ik het je.

      Tot volgend voorjaar dan maar,
      René

      Verwijderen
    3. Met Coby op pad is succes verzekerd René! Daar mochten wij ook al van mee genieten.!
      Groeten,
      Hannie

      Verwijderen
  11. Hoi Coby,

    wat geweldig dat je met die man op stap mocht. Je weet zelf ook al heel veel over adders (getuige de vele informatie in je vorige adderblogs) en nu ben je (en wij daardoor ook) nog meer te weten gekomen over deze slangen.

    ik vind het sowieso al wonderbaarlijk dat je ziet, want ik zie zoiets nooit hahahaha.... maar ik vind dit wel heel interessant om te lezen. Je hebt er weer prachtige foto's bij geplaatst.

    Ook je tapuit en je graspieper mogen er zijn, want dat zijn ook prachtige vogeltjes.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Helma, dat zien is volgens mij een kwestie van oefenen en weten wat je moet zien. Mijn ervaring is dat wanneer je iets een keer gezien hebt dat je het dan daarna sneller opnieuw gaat zien.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  12. Wat een geweldige tocht heb je gemaakt.
    Uniek........je hebt je kansen ook hee goed benut.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Coby,
    Mooie blog weer, beginnend met bollenvelden (die verwacht ik daar helemaal niet, leuk om te zien), leuke vogeltjes, daar ben ik nou eenmaal dol op...maar oohh wat een mooie adderfoto's, vooral de close up met rustige achtergrond en het trillende tongetje is super.
    Ook je tekst erbij is weer leuk en leerzaam om door te lezen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Coby,
    Wat een geweldig buitenkansje!!! en de mogelijkheden goed benut, wat zul je genoten hebben!
    Het afgestroopte huidje imponeert mij echt, heel mooi dat je dat ook laat zien.
    Topblogje!
    Gr Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een geweldige reportage weer. De foto's van de adders zijn geweldig, maar ook de andere foto's mogen er zijn! De foto met de schapen die net de stal verlaten vind ik ook heel sfeervol, evenals de vogels.
    Het verhaal van Dick over de adderbeet heb ik ademloos gelezen. Dat hij zo rustig bleef.... Ik blijf ontzag houden voor adders, ook al weet ik dat ze je niet zomaar aanvallen.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Van Harte gefeliciteerd met je verjaardag..... en met die van je zus.
    Weet je wat ik zo leuk vind.... dat je vaak een antwoord geeft op reacties. Zo ook bij mij... Ik ben vroeger wat bang gemaakt voor adders; ik logeerde vaak bij opa en opoe in Smilde en niet ver van het dorp was de hei waar adders zouden zijn... Ik mocht die kant niet op en dat deed ik - braaf meisje - dus ook niet. Mijn broer was anders; die deed het dus juist wel.
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo Coby,

    Hijkerveld, daar ben ik 2 jaar geleden ook door gelopen. helaas wel met regenachtig weer, dus kans dat ik Adders zou tegenkomen was natuurlijk klein. Wel had ik daar op verre afstand een Grauwe Klauwier gezien. Het is echt een prachtig gebied, waarin ook SHL lopen toch en inderdaad veel Drentse Schapen door heel het gebied. Je hebt wel een unieke kans gekregen van Dick om inderdaad zulke prachtige foto's te maken van deze Adders. Erg mooi. Ook het vel vind ik fantastisch, Je ziet mooi die houding (bek) van de slang erin terug. Heb je die trouwens mee naar huis genomen, of mag dat niet?


    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Jeetje mooie foto's van de adders hoewel de andere foto's ook er mooi zijn. Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland