Opnieuw een Haas in de kieker

Een tijdje geleden plaatste ik een blog over een jong Haasje. De foto's waren niet van de kwaliteit zoals ik dat eigenlijk wenste, maar gezien de lastige lichtomstandigheden kon ik er mee leven en ze waren wel goed te gebruiken als illustratie bij mijn blogje over Hazen.
Hier eerst nog weer een paar van die foto's uit mijn eerste ontmoeting met de jonge Haas.Het grote voordeel van regelmatig dezelfde plekjes bezoeken is, dat je een beetje rekening kan houden met wat je zou kunnen tegen komen en veel dieren ontmoet je wel eens op dezelfde plaats, omdat ze behoorlijk honkvast zijn.Zo reed ik weer eens het rondje waarop ik de jonge haas had gezien en jawel hoor, daar zat bijna op dezelfde plaats weer een Haas en zelfs nog wat dichter bij de weg en ook nog eens zo dat ik aanzienlijk betere lichtomstandigheden had.
Helaas vond de Haas dat hij wel heel dicht bij mij zat en maakte zich uit de voeten.Ik dacht hem kwijt te zijn maar gelukkig ging hij alleen maar wat verder weg. Wel weer moeizamer licht, namelijk tegenlicht, maar nu was dat wel wat diffuser dan de vorige keer door het onkruid en de grassen, die veel licht tegenhielden.
De foto's die ik daardoor kon maken geven wel een bijzonder effect vind ik, en ik ben er best blij mee.Toen ik een stukje verder reed zat er tot mijn verrassing nog een Haas vlak bij de weg te eten in hetzelfde grasland, mooi tussen de kruidige planten, waar Hazen dol op zijn.
Dit keer had ik ook nog het geluk dat het licht nagenoeg optimaal was zodat ik foto's kon maken die mooi belicht zijn zodat het dier er fraai gedetailleerd op staat.En zo blijkt maar weer dat je mooie foto's kan maken als je weet waar je moet zijn en als je er dan ook steeds weer heen gaat om nieuwe kansen te benutten.
Goede series maken vraagt veel investeren in kennis, kunde en tijd en vaak ook een portie geluk en doorzettingsvermogen.

Reacties

 1. Hallo Coby,

  heb je deze met een telenlens genomen (moet haast wel), want hij staat er zo scherp en van zo dichtbij op. Werkelijk hele mooie serie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Coby

  Wow zeg.
  Prachtige opnames.
  Normaal zijn ze vliegensvlug weg.
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Coby, Dit is echt mijn favoriete dier in Nederland. Gelukkig zijn ze regelmatig te zien. En je hebt er geweldige foto's van. Kan ik jaloers op worden!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo is het maar net Coby!
  Gave foto`s van de Haas.
  Bij de eerste twee foto`s schijnt de zon heel mooi door de oortjes.
  Allemaal zijn ze leuk,
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt helemaal gelijk: terugkeren, bestuderen en wachten op het juiste moment en dan maar hopen dat het dier terugkeert, of dat het plantje niet inmiddels uitgebloeid of weggeraust is ;) Bij de haas heb je in elk geval resultaat: erg mooi uiteindelijk hoe je de haas erop hebt staan.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Prachtige foto's van de haas, het lijkt wel of ze poseert voor je.
  En je ben wel een doorzetter, ik heb me voor genomen om nu eerst eens hagedissen op de foto te krijgen, ben benieuwd of het lukt hier.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heel mooi het is net of hij (zij) voor je wilt poseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige serie! Het laat ook zien wat een schitterend dier de Haas eigenlijk is. Die lange oren en die grote ogen. De snorharen die duidelijk te zien zijn. Haas voelde zich ook duidelijk op zijn gemak, zo lijkt het. Prachtig!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een schitterende serie van deze snelle rakker.
  En hij posseert idd wel erg mooi voor je zodat jij ons kan voorzien van prachtige foto''s
  Groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's heb je hier van de haas, zeker niet gemakkelijk, en je ziet dat je niet te vlug kontent moet zijn, het zijn weer pareltjes geworden Coby!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Coby,
  Wat heerlijk, al weer een serie met de Haas in de hoofdrol, ik vind ze zo ontzettend leuk!
  De laatste twee foto's zijn door optimale licht inderdaad mooi gedetailleerd, toch is foto 7 mijn favoriet, de haas zit zo prachtig tussen allerlei soorten groen, de compositie is daardoor top, en het late zonlicht maakt er een fijn plaatje van.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige reeks van de haas, normaal zijn die beestjes heel schuchter en razendsnel.
  Mooi gedaan!
  Grtjes
  Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. RE: Dankjewel Coby voor de juiste namen van de insecten. Soms vraagt het wel wat zoekwerk en blijft het twijfelen. Ze lijken soms ook allemaal zo op elkaar :-)
  Ik vind het steeds weer interessant om die beestjes bij naam te kennen.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie foto's van deze haas. Ik ken ze alleen van heel schuw.
  Complimenten voor de foto's.

  Groeten,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geduld is 1 ding wat niet mag ontbreken bij natuurfotografie en dat heeft je zeker beloond! Het mooiste van een haas vind ik zelf de ogen en die springen er zeker mooi uit bij de laatste 2 foto's. Ik zou alleen niet alles te krap in beeld zetten, het is juist vaak mooier om een stuk omgeving mee te nemen in de foto (anders krijg je een regristratie plaatje). Zo gaat mijn keuze dan ook uit naar de 1na laatste foto met mooie zachte tintje die niet de aandacht trekken. Groetjes, aranka

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Complimenten, Coby, prachtige foto's! Geduld, expertise en een beetje geluk, dan komt het helemaal goed! De voorlaatste foto is ook mijn favoriet, prachtig die omgevingskleur als achtergrond.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bedankt voor jullie reacties en commentaren.
  @Helma de eerste twee foto's zijn genomen met de 500mm de rest met 300mm + 1.4 conv.= 420mm
  @Aranka ik begrijp dat je van ruimte houdt, ik ook, maar bij informatieve blogs kies ik ook graag voor detail en daarom vaak voor een wat krappere kadering en ja dat gaat dan ten koste van de omgeving...
  Leuk te horen dat er meer mensen zijn die iets hebben met hazen, ik vind het zelf altijd heel leuk als ik ze zie en als ik ze dan ook nog kan vastleggen, dan is mijn dag goed!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 18. geweldig!!!
  inderdaad de laatste foto`s zijn de beste...technisch gezien dan he...maar in de andere foto`s zie ik het avontuur.
  en dat is heel wat waard.
  Wat hebben ze toch fraaie koppies.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige reeks, heerlijk zo tussen het frisgroene gras en kruidgewas, heel naturel en sfeervol, hier kan ik van genieten ! Sjapoo Coby !

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland