De Blinkerd op een mooie zomerdag

Het is al weer enige weken geleden dat ik naar natuurgebied de Blinkerd ben geweest (31 juli 2011).
Nu dan toch een selectie van een middagje fotograferen in een van mijn favoriete natuurgebieden.De Blinkerd is interessant door de combinatie van water en veel verschillende planten en daardoor ook veel insecten. Merkwaardig blijft dat het gebied  grenst aan een vuilverwerkingsbedrijf, maar daar merk je weinig van als je er zo rondloopt. Ik vind het heerlijk om er een tijdje rond te lummelen.
Je kan er prima wandelen, er loopt een met paaltjes aangegeven mooie route en veel mensen doen het gebied even aan als ze in de omgeving rondfietsen.
Zelf pak ik vaak maar een klein gedeelte van het gebied, dat ik dan met mijn 100mm macrolens en 300mm lens stukje voor stukje af struin op zoek naar mooie bloemetjes en beestjes.Hierboven twee algemene nachtvlindersoorten, die beiden overdag vliegen. De Bovenste is de Bruine Daguil en de onderste de Gamma-uil, die er in allerlei kleurstellingen is, maar toch goed te herkennen is door de witte "komma" op de vleugels.


 
 Het Vlasbekje komt er in grote aantallen voor en ik vind het een leuk bloempje om te fotograferen.Kevers zijn er ook, maar zijn niet  niet altijd even eenvoudig op te merken. De Groene zandloopkever is vaak op wat open, zanderige plekken te vinden. Hij ziet er indrukwekkend uit met zijn grote grijpsnuit, maar voor mensen is hij ongevaarlijk. De foto van de twee parende Grote Populierhaantjes vind ik zelf nogal amusant, het vrouwtje had het zo druk met blad eten, dat het mannetje bijna van zijn partner af duvelde. Duidelijk een weinig romantisch stelletje....

Ik ben niet zo'n held met spinnen moet ik bekennen, maar ik vind het wel heel interessante dieren om naar te kijken en zo lang ik ze goed in het vizier kan houden, wil ik er toch graag foto's van maken.
De bovenste is een Kruisspin (Araneus diadematus), die een insect in luttele seconden inwikkelde tot een voedselpakketje.
Daaronder een Gewone Hooiwagen (Phalangium opilio). Vreemde diertjes vind ik dat eigenlijk met die enorm lange poten waardoor hij in de volksmond ook wel langpootspin wordt genoemd.Het Gewone Vuurzwammetje is een heel klein zwammetje, dat desondanks heel goed opvalt door de felle oranjerode kleur waar hij zijn naam aan te danken heeft.Vliegen fotograferen met de macrolens vind ik heel leuk, omdat je dan pas goed kan zien hoe bijzonder de vliegen zijn. De bovenste is een Ringpootroofvlieg (Machimus cingulatus) en daaronder een Schorpioenvlieg en hoe  die zijn Nederlandse naam heeft gekregen is ook goed te zien.Er zijn ook vliegen die je soms zelf bijna niet vindt, maar die wel een duidelijk spoor achter laten door galvorming zoals op de bovenste foto is te zien. Deze galvorming is veroorzaakt door de Akkerdistelboorvlieg en in de gal ontwikkeld de larve zich en uiteindelijk komt er dan weer een nieuwe Akkerdistelboorvlieg. De prachtige vlieg op de foto daaronder is een sluipvlieg (Gymnosoma spec), als je die van een afstandje ziet denk je in eerste instantie soms dat je een Lieveheersbeestje ziet, maar van dichtbij is wel duidelijk dat het een heel mooie vlieg is.


 
Ik heb er voor het eerst ook parende Zwartsprietddikkopjes op de foto kunnen zetten. Met een beetje geluk en ook niet een superfoto, maar ik vond het toch wel leuk om te laten zien, hoe goed je moet kijken om te kunnen zien dat er twee vlinders op de foto staan.
Op de foto daaronder zit een Zwartsprietdikkopje prachtig vrij op een mooi steeltje.Tot besluit nog twee foto's van een aparte uitvoering van de Rode Klaver, het is vergroeid tot een soort siamese tweeling.
Ik vind klaver sowieso mooi om te fotograferen, maar deze vind ik toch wel extra speciaal.
Reacties

 1. Deze galvorming is veroorzaakt door de Akkerdistelboorvlieg en in de gal ontwikkeld de larve zich en uiteindelijk komt er dan weer een nieuwe Akkerdistelboorvlieg


  Dat is dus voor mij weer nieuw, vorig jaar kwamen we ze nogal eens tegen en ik had echt geen idee. Navragen ben ik vergeten en nu kom ik hier de uitleg tegen. Mooi! Bedankt. Ook voor het genieten van de foto's van een rondje Blinkerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leerzaam fotologje met heel veel variatie en eigenlijk allemaal stuk voor stuk heel mooi gedaan. Kijk met bijzondere aandacht naar die zandloopkever want die zie ik hier dus nimmer. Wellicht geen zand genoeg enkel veen. Een zalige macroserie..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Coby,

  Indrukwekkende serie foto's met leerzame informatie.
  De groene zandloopkever zien we vaak op de Veluwe en langs de kust zien we de Bastaardzandloopkever weer veel.
  Mooi verslag.
  Groet,
  Peter en janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een lekker plekkie Coby!
  Genoeg beestjes en bloemetjes zie ik.
  Om er een uit te lichten, de laatste!
  Geweldig mooi dit siamese Klaver bloemetje.
  Alle foto`s zijn mooi, een prachtige macro serie.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb even terug gekeken naar je logjes, mooi zeg.
  Prachtig scherpe foto's, heb ervan genoten.
  Ben weinig in de natuur geweest de laatste weken, hoop dat het snel mooier weer word.
  Heb nog een paar dagen vakantie ;-)

  Groetjes en fijne zondag !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een geweldige serie coby, met niet alleen oog voor de natuur, maar ook voor de insecten de namen en de uitleg erbij, dat maakt het zo leuk om jouw blog te bezoeken!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Coby

  Wat een prachtige struinroute zeg
  Ik hou daar wel van.
  Mooie macro's.
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Stuk voor stuk prachtige beelden, Coby!
  Ik heb er van genoten en ook weer een en ander opgestoken. Ik bewonder je geduld, gebrek daaraan is een van mijn zwakke plekken tijdens het fotograferen.
  Vraag: hoe heb je je 100 en 300 mm lenzen gebruikt hier *(welke lens voor welke toepassing)? Ik ben wel benieuwd.
  Groeten,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank voor jullie reacties en commentaren. Fijn dat jullie het kunnen waarderen.En ja, ik vind het leuk om ook informatie en weetjes te vertellen over onderwerpen in de natuur, die ik zelf de moeite waard vind om door te geven.
  @ Marion de twee bovenste landschapsfoto's gemaakt met standaardzoomlens en de rest met de 100mm macro. Standaardlens gebruik ik relatief weinig(ik ben dan ook geen landschapsspecialist)
  De 300mm (met of zonder 1.4 converter) gebruik ik vaak als eerste bij vliegende beestjes zodat ik wat verder van zo'n beestje weg kan blijven.
  Als ik merk dat ik dichterbij kan komen neem ik de 100mm macrolens er bij.Ik heb de luxe van twee bodies en hoef dus niet echt van lens te wisselen. Bij deze foto's kon ik dus overal op de goede macro-afstand komen en heb dus geen 300mm-foto's voor deze blog gebruikt...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een mooie variatie van onderwerpen en zoveel,hier moet je intens van genoten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb weer genoten Coby, want je weet me (en ons) telkens weer te verassen met vele mooie natuurfoto's en daarop verschillende diertjes, bloemetjes, en anderzins mooie opnams van de natuur.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie foto's. Heerlijk zo'n gebied. Zo leer je nog terwijl je geniet van de foto's. Ook ik vind spinnen eigenlijk een beetje eng.
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Coby,
  Een heerlijke serie om te bekijken op deze natte maandagmorgen, Je brengt een mooie variatie met interessante info en weetjes, zo leer ik ook weer wat bij.
  Sinds ik met de macrolens fotografeer word ik steeds nieuwsgieriger naar wat ik zie, dus ik kijk graag mee door jouw ogen naar deze prachtige kleine wereld.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben gisteren zowaar ook naar de AWD geweest, maar ohw wat een regen. We gaan er zeker weten nog eens heen en dan hopen op wat betere foto's dan die van gisteren hihi...

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Coby,

  Mooie macro opnames wederom van jou kant. Vooral de Kevers heb je mooi in beeld gebracht, maar ook de spin en andere insecten staan er weer mooi en scherp op.

  Het is haast niet meer bij te houden met jouw blogs. Je moet vast veel tijd over hebben, waardoor je lekker veel op pad ken gaan (jaloers? Ja jaloers).

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  Wat een rijke blog zeg. Allemaal uit 1 sessie; poeh.

  Mijn favoriet, fotografisch gezien, is de ringpootroofvlieg; mooie strakke foto.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie serie!
  Met name de vlinders en kevers!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bedankt iedereen voor jullie reacties en commentaren.
  @Remco ik heb gewoon een baan hoor! Ik woon wel in de heel mooie provincie Drenthe, met veel natuur dichtbij en dus weinig reistijd. Maar iedere dag op pad zit er voor mij ook niet in (zou ik wel willen natuurlijk!).Ik sleep wel altijd overal een camera mee naar toe zodat ik meteen kan reageren als er onverwacht iets leuks te fotograferen valt.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Indrukwekkende serie ! En die parende populierhaantjes zijn best grappig !

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland